Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogAltijd even checken of je ergens recht op hebt!
Afgelopen week kwam ik tot de ontdekking dat ik gewoon geld heb laten liggen... terwijl ik toch behoorlijk op de hoogte dacht te zijn van de mogelijkheden. Laat jij ook geld liggen?
Waar ging het bij mij om? Mijn oudste zoon is 17 jaar en zit op het MBO. We krijgen dus dus voor hem nog gewoon kinderbijslag en nog geen studiefinanciering. Dat maakte dat ik ervan overtuigd was dat hij ook nog geen recht heeft op een OV-studentenkaart. Dus bestelde ik elke maand netjes een abonnement voor zijn OV-reis van huis naar Amsterdam-West.
Toen zei hij opeens iets als 'de jongens op school vragen steeds waarom ik geen OV-studentenkaart heb'. En ik heel stellig 'Dat kan nog niet, je bent nog geen 18...' Wat blijkt? Ook MBO-leerlingen die nog geen 18 zijn kunnen een studentenreisproduct krijgen. Wist ik dus echt niet.
Waarom hij me dat niet eerder gezegd had? Omdat hij dacht dat ik die keuze bewust maakte. Zich niet kon voorstellen dat ik er niet van op de hoogte zou zijn dat hij wél zo'n OV-studentenkaart kon krijgen. Dat ik er vast om één of andere reden voor gekozen had om toch gewoon zelf een maandabonnement te kopen voor hem. Niet dus. Snel aangevraagd en weer wat geleerd.
Foto: Studentenreisproduct.nl
Ik heb dus geld laten liggen sinds september vorig jaar. Of eigenlijk geld weggegooid, geld uitgegeven dat ik niet had hoeven uitgeven. Best beschamend vind ik zelf. Fijn dat mijn zoon zo'n rotsvast vertrouwen heeft in mijn kennis van de studiefinanciering maar dat bleek dus niet helemaal terecht.
Waarschijnlijk hád ik het wel kunnen weten. Ongetwijfeld is er ergens een brief of mail geweest waar dit in genoemd is door de overheid of het ROC. Die ik dan niet goed gelezen heb omdat ik dacht het allemaal wel te weten. Niet dus.
Het zou zomaar zo kunnen zijn dat ook jij ergens geld laat liggen. Een vergoeding, toeslag, compensatie of subsidie die je kunt aanvragen, maar waar je geen weet van hebt. Ik weet dat er tools zijn die je daarbij helpen, zoals 'Bereken uw recht' van het Nibud.
Ik ben wel nieuwsgierig of ik daar die OV-kaart had kunnen terugvinden maar nee, na invullen blijkt dat die ook weer niet zó ver gaat. Belastingen en toeslagen, en eventuele gemeentelijke regelingen - die kun je daar wel in terugzien, dus sowieso een goed idee om Bereken je recht in te vullen.
Daarmee had ik dit dus alleen niet ontdekt. Hoe dan wel? Door gewoon goed de communicatie te lezen die je krijgt van overheid en opleiding - denk ik. En door m'n zoon iets duidelijker te maken dat ik ook niet álles weet. Dat het niet handig is om er vanuit te gaan dat een ander iets wel weet. Zelfs niet als die werk doet die met het onderwerp (in mijn geval: geldzaken) te maken heeft. Even checken kan geen kwaad, dat blijkt maar weer.
Het is dus altijd goed om jezelf de vraag te stellen of je geen geld laat liggen. Of er geen regelingen, subsidies, kortingen of vergoedingen zijn waar je recht op hebt. In mijn geval wist ik wel van het bestaan, maar dacht ik dat wij er geen recht op hadden. Dat uitgangspunt... daarmee laat je dus soms geld liggen. Zonde toch?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.