Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 9 mei 2022, 09:19 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige

Afgelopen week kwam ik tot de ontdekking dat ik gewoon geld heb laten liggen... terwijl ik toch behoorlijk op de hoogte dacht te zijn van de mogelijkheden. Laat jij ook geld liggen?

OV-studentenkaart voor 17-jarige

Waar ging het bij mij om? Mijn oudste zoon is 17 jaar en zit op het MBO. We krijgen dus dus voor hem nog gewoon kinderbijslag en nog geen studiefinanciering. Dat maakte dat ik ervan overtuigd was dat hij ook nog geen recht heeft op een OV-studentenkaart. Dus bestelde ik elke maand netjes een abonnement voor zijn OV-reis van huis naar Amsterdam-West. 

MBO-leerling onder 18

Toen zei hij opeens iets als 'de jongens op school vragen steeds waarom ik geen OV-studentenkaart heb'. En ik heel stellig 'Dat kan nog niet, je bent nog geen 18...' Wat blijkt? Ook MBO-leerlingen die nog geen 18 zijn kunnen een studentenreisproduct krijgen. Wist ik dus echt niet.

Studentenreisproduct - nog geen 18 jaar

Weer wat geleerd

Waarom hij me dat niet eerder gezegd had? Omdat hij dacht  dat ik die keuze bewust maakte. Zich niet kon voorstellen dat ik er niet van op de hoogte zou zijn dat hij wél zo'n OV-studentenkaart kon krijgen. Dat ik er vast om één of andere reden voor gekozen had om toch gewoon zelf een maandabonnement te kopen voor hem. Niet dus. Snel aangevraagd en weer wat geleerd.

Studentenreisproduct
Foto: Studentenreisproduct.nl

Geld weggegooid

Ik heb dus geld laten liggen sinds september vorig jaar. Of eigenlijk geld weggegooid, geld uitgegeven dat ik niet had hoeven uitgeven. Best beschamend vind ik zelf. Fijn dat mijn zoon zo'n rotsvast vertrouwen heeft in mijn kennis van de studiefinanciering maar dat bleek dus niet helemaal terecht.

Geld weggooien

Had ik het kunnen weten?

Waarschijnlijk hád ik het wel kunnen weten. Ongetwijfeld is er ergens een brief of mail geweest waar dit in genoemd is door de overheid of het ROC. Die ik dan niet goed gelezen heb omdat ik dacht het allemaal wel te weten. Niet dus.

Tool: Bereken uw recht

Het zou zomaar zo kunnen zijn dat ook jij ergens geld laat liggen. Een vergoeding, toeslag, compensatie of subsidie die je kunt aanvragen, maar waar je geen weet van hebt. Ik weet dat er tools zijn die je daarbij helpen, zoals 'Bereken uw recht' van het Nibud.

Bereken uw recht - Tool Nibud.nl

Ik ben wel nieuwsgierig of ik daar die OV-kaart had kunnen terugvinden maar nee, na invullen blijkt dat die ook weer niet zó ver gaat. Belastingen en toeslagen, en eventuele gemeentelijke regelingen - die kun je daar wel in terugzien, dus sowieso een goed idee om Bereken je recht in te vullen.

Niemand weet alles

Daarmee had ik dit dus alleen niet ontdekt. Hoe dan wel? Door gewoon goed de communicatie te lezen die je krijgt van overheid en opleiding - denk ik. En door m'n zoon iets duidelijker te maken dat ik ook niet álles weet. Dat het niet handig is om er vanuit te gaan dat een ander iets wel weet. Zelfs niet als die werk doet die met het onderwerp (in mijn geval: geldzaken) te maken heeft. Even checken kan geen kwaad, dat blijkt maar weer.

Laat jij ook geld liggen?

Het is dus altijd goed om jezelf de vraag te stellen of je geen geld laat liggen. Of er geen regelingen, subsidies, kortingen of vergoedingen zijn waar je recht op hebt. In mijn geval wist ik wel van het bestaan, maar dacht ik dat wij er geen recht op hadden. Dat uitgangspunt... daarmee laat je dus soms geld liggen. Zonde toch?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.