Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogZakgeld, kleedgeld, budget voor eigen uitgaven
Zakgeld en kleedgeld voor de kinderen - het is een onderwerp waar veel ouders over nadenken lijkt me. Of hoop ik in elk geval. Hier thuis is dit onderwerp nu heel actueel, dus duik ik er ook weer wat verder in.
Ik heb al vaker bedacht dat het misschien wel een goed idee zou zijn om m'n kinderen kleedgeld te geven. Of eigenlijk: een budget waarmee ze een aantal financiële zaken zelf gaan regelen. Dat lijkt me heel goed voor hun groei naar zelfstandigheid op het gebied van geld.
Dat kleedgeld, ik heb het uitgesteld. Simpelweg omdat mijn jongens geen interesse hebben in kleding. Als ik ze daar geld voor geef gaat het ongetwijfeld op aan andere dingen en lopen ze door in veel te kleine of zelfs kapotte kleren. Ze willen meestal liever niet iets nieuws namelijk...
Maar: ik had het er laatst over met de vriendin van m'n jongste, en die vertelde dat zij haar kleedgeld apart moet houden en ook echt verplicht is dat aan kleding uit te geven. Met die afspraak voorkom je in elk geval dat het op gaat aan snaai. Dat ze van dat geld ook moeten reserveren voor nieuwe schoenen en winterjas: sparen!
Toch denk ik dus liever na over een completer budget voor persoonlijke uitgaven. Daar zit kleedgeld dan in, maar het is meer dan dat. Daarmee kunnen ze ook hun eigen telefoonrekening betalen, cadeautjes, uitstapjes, sportlidmaatschap enzo.
Daar heb ik ze nu even mee aan het werk gezet. We hebben nog geen bedrag genoemd, gezegd dat ze eerst maar eens op een rij moeten zetten wat ze vinden dat ze per maand nodig hebben. Vooral de jongste is daar goed in gedoken en ook min of meer mee aan het worstelen. Want opeens blijkt dat sportschool-lidmaatschap wel kostbaar...
Op Nibud.nl vind je altijd heel veel fijne tips als het gaat om budgetteren, óók voor scholieren. Dus heb ik ze de link naar dit formulier maar even doorgestuurd:
Erg fijn om te zien dat in de 'Wat krijgen anderen?' kolom een aardig bedrag is opgenomen voor inkomsten uit een bijbaantje. Ik vind het namelijk heel gezond dat mijn jongens ook werken voor hun geld. Dat ze niet alles maar krijgen en ze dus ook niet alles hoeven te kunnen doen van het geld dat wij ze geven.
Nu doen ze dat al: eerst hadden ze samen een krantenwijk, inmiddels werkt de jongste bij een bedrijf voor kinderfeestjes, de oudste werkte eerst achter de kassa bij Albert Heijn, nu heeft hij nét een nieuwe baan: schoonmaken in het plaatselijke zwembad. Ik word er heel blij van dat ze zo hun eigen geld verdienen en we daar ook bij dat budgetteren rekening mee kunnen houden.
Qua bedrag neig ik ernaar om de kinderbijslag door te sluizen naar de rekening van de kinderen. Niet per kwartaal overigens, voor het overzicht wel per maand.
De vraag is dan alleen nog: wat moeten ze daarvan zelf betalen? Wat mij betreft in elk geval:
Schoolspullen wil ik wel blijven betalen, want daar moeten ze nooit voor in de positie komen dat ze er geen geld voor hebben of op gaan besparen om geld over te houden voor - in onze ogen - minder noodzakelijke dingen.
Die sportschool is nog een dingetje. Ik vind het belangrijk dat ze sporten, maar het lidmaatschap van de atletiekvereniging is daarvoor voldoende. Dat is een heel ander kostenplaatje dan een onbeperkt abonnement bij een sportschool.
Ik vind het wel belangrijk dat ze dat goed beseffen en keuzes leren maken. Dus daar gaan we nog even over nadenken, hoe we daar mee omgaan.
Mocht jij nog tips hebben voor deze stap naar meer financiële verantwoordelijkheid voor tieners... let me know!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.