Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 11 mei 2022, 08:52 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige #sparen #betalen

Zakgeld en kleedgeld voor de kinderen - het is een onderwerp waar veel ouders over nadenken lijkt me. Of hoop ik in elk geval. Hier thuis is dit onderwerp nu heel actueel, dus duik ik er ook weer wat verder in.

Kleedgeld geven

Ik heb al vaker bedacht dat het misschien wel een goed idee zou zijn om m'n kinderen kleedgeld te geven. Of eigenlijk: een budget waarmee ze een aantal financiële zaken zelf gaan regelen. Dat lijkt me heel goed voor hun groei naar zelfstandigheid op het gebied van geld.

Tieners en geld

Uitgesteld: geen interesse in kleding

Dat kleedgeld, ik heb het uitgesteld. Simpelweg omdat mijn jongens geen interesse hebben in kleding. Als ik ze daar geld voor geef gaat het ongetwijfeld op aan andere dingen en lopen ze door in veel te kleine of zelfs kapotte kleren. Ze willen meestal liever niet iets nieuws namelijk...

Goede afspraken

Maar: ik had het er laatst over met de vriendin van m'n jongste, en die vertelde dat zij haar kleedgeld apart moet houden en ook echt verplicht is dat aan kleding uit te geven. Met die afspraak voorkom je in elk geval dat het op gaat aan snaai. Dat ze van dat geld ook moeten reserveren voor nieuwe schoenen en winterjas: sparen!

Budget voor eigen uitgaven

Toch denk ik dus liever na over een completer budget voor persoonlijke uitgaven. Daar zit kleedgeld dan in, maar het is meer dan dat. Daarmee kunnen ze ook hun eigen telefoonrekening betalen, cadeautjes, uitstapjes, sportlidmaatschap enzo.

Wat moet je zelf betalen?

Wat vind je dat je nodig hebt?

Daar heb ik ze nu even mee aan het werk gezet. We hebben nog geen bedrag genoemd, gezegd dat ze eerst maar eens op een rij moeten zetten wat ze vinden dat ze per maand nodig hebben. Vooral de jongste is daar goed in gedoken en ook min of meer mee aan het worstelen. Want opeens blijkt dat sportschool-lidmaatschap wel kostbaar...

Handig formulier om budget te berekenen

Op Nibud.nl vind je altijd heel veel fijne tips als het gaat om budgetteren, óók voor scholieren. Dus heb ik ze de link naar dit formulier maar even doorgestuurd:

Begroting scholieren - Nibud.nl

Werken voor je geld

Erg fijn om te zien dat in de 'Wat krijgen anderen?' kolom een aardig bedrag is opgenomen voor inkomsten uit een bijbaantje. Ik vind het namelijk heel gezond dat mijn jongens ook werken voor hun geld. Dat ze niet alles maar krijgen en ze dus ook niet alles hoeven te kunnen doen van het geld dat wij ze geven.

Bijbaantje voor scholieren

Nu doen ze dat al: eerst hadden ze samen een krantenwijk, inmiddels werkt de jongste bij een bedrijf voor kinderfeestjes, de oudste werkte eerst achter de kassa bij Albert Heijn, nu heeft hij nét een nieuwe baan: schoonmaken in het plaatselijke zwembad. Ik word er heel blij van dat ze zo hun eigen geld verdienen en we daar ook bij dat budgetteren rekening mee kunnen houden. 

Kinderbijslag doorsluizen naar de kinderen

Qua bedrag neig ik ernaar om de kinderbijslag door te sluizen naar de rekening van de kinderen. Niet per kwartaal overigens, voor het overzicht wel per maand.

Wat moeten ze zelf betalen?

De vraag is dan alleen nog: wat moeten ze daarvan zelf betalen? Wat mij betreft in elk geval:

  • kleding en schoenen
  • eten en drinken buitenshuis
  • uitstapjes
  • abonnement mobiele telefoon
  • gamen
  • cadeautjes

Schoolspullen

Schoolspullen wil ik wel blijven betalen, want daar moeten ze nooit voor in de positie komen dat ze er geen geld voor hebben of op gaan besparen om geld over te houden voor  - in onze ogen - minder noodzakelijke dingen. 

Sportschool

Die sportschool is nog een dingetje. Ik vind het belangrijk dat ze sporten, maar het lidmaatschap van de atletiekvereniging is daarvoor voldoende. Dat is een heel ander kostenplaatje dan een onbeperkt abonnement bij een sportschool.

Sportschool

Ik vind het wel belangrijk dat ze dat goed beseffen en keuzes leren maken. Dus daar gaan we nog even over nadenken, hoe we daar mee omgaan.

Mocht jij nog tips hebben voor deze stap naar meer financiële verantwoordelijkheid voor tieners... let me know!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.