Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 16 mei 2022, 09:38 - Anneke Ranzato-Versloot
#beleggen

Gisteren vroeg een vriendin of ik weleens van Dutch Green Business (DGB) gehoord had en wat ik daarvan vond. Haar moeder overweegt namelijk te beleggen in de obligaties die deze club aanbiedt.

Eerste blik: niet veel vertrouwen

Een snelle blik op de toegestuurde PDF van de brochure van Dutch Green Business gaf mij niet veel vertrouwen: 

Dutch Green Business obligatie

De foto zou natuurlijk juist wel vertrouwen moeten wekken... boom... kind... blij.. vertrouwen... Mij gaat het om de '8% rendement obligatie'. 

Obligatie met 8% rente... rendement en risico...

Een obligatie met 8% rente? Dan gaan bij mij allerlei alarmbellen rinkelen. Wie bereid is 8% rente te betalen erkent daarmee dat je als belegger een behoorlijk risico loopt. Want waarom zou je anders een dergelijk rendement geven? Rendement en risico gaan gewoon hand in hand.

Ik zou het niet doen!

Mijn eerste reactie was dus 'Ik zou het niet doen' - maar dat ik er vandaag verder naar zou kijken. Dat verder kijken betekent het openen van de brochure van 22 pagina's. Het ziet er gelikt uit, mooi opgemaakt, allemaal prachtig. De inhoud... vooral veel blabla naar mijn idee.

Groen en duurzaam

Ik bedoel niet te zeggen dat er gelogen wordt, daar kan ik helemaal niets zinnigs over zeggen. Het gaat allemaal over duurzaam, groen, milieu, CO2 enzo. Op pagina 13 wordt voor het eerst iets gezegd over de groene obligatie. Dit bijvoorbeeld:

DGB treedt met de uitgifte van een groene obligatie in de voetsporen van de Nederlandse overheid, die recent een triple-A-rating staatsobligatie uitgaf voor soortgelijke doelstellingen.

Een nietsvermoedende lezer kan hierdoor onbewust de koppeling leggen tussen de aangeboden obligatie en de zekerheid van een staatsobligatie. Sowieso geeft het woord 'obligatie' al de indruk van zekerheid. Terwijl het toegezegde rendement van 8% dat tegenspreekt. 

Geen AFM vergunning nodig?

Ik geloof niet dat ze liegen hoor. De woorden 'zekerheid' en 'garantie' worden nergens gebruikt. Maar er staat ook nergens iets over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het gaat om beleggingen met een minimale inleg van € 10.000, bij mijn weten moet daar dan toch een vergunning voor zijn?

...voor elke professionele belegger...

Bij die minimale inleg staat één woordje waardoor die vergunning misschien niet nodig is? Kijk maar:

Beleggen in Groene obligatie DGB Group?

De obligatie staat dus open voor elke professionele belegger... ik durf best te zeggen dat de moeder van mijn vriendin geen professionele belegger is. Als dat wel zo was zou het ook niet nodig zijn om advies aan mij te vragen. Maar zou het zo zijn dat die AFM vergunning hierom mag ontbreken? Dat ik Dutch Green Business sowieso niet terugvind in de registers van de AFM?

Finaliseren van de deelname

De brochuretekst wordt afgesloten met "Wij vertrouwen erop u met deze brochure voldoende te hebben geïnformeerd en hopen dat uw interesse in ons bedrijf is gewerkt. Volg onderstaande stappen om uw deelname te finaliseren." Daarna volgen... een Colofon en een Disclaimer, maar geen stappen voor voor het 'finaliseren' (mooi woord) van de deelname. Zou de brochure nog niet afgemaakt zijn?

If it sounds too good to be true...

Kortom: ik zou hier persoonlijk niet in investeren. Dat is niet gebaseerd op de inhoud van de projecten of een mening over de haalbaarheid daarvan. Daar heb ik geen mening over. Iedereen moet helemaal voor zichzelf weten wat hij of zij doet, maar wie mij vraagt: "Wat vind je hiervan?" krijgt van mij een opmerking als 'If it sounds too good to be true, it probably is'.

Waarschuwing

Simpelweg omdat een hoog toegezegd rendement simpelweg betekent dat het risico aanzienlijk is. Anders heeft zo'n club geen enkele reden om jou 8% rendement te beloven, dan kunnen ze ook minder rente betalen.

Ah - uit Business Class van Harry Mens

Dan was ik natuurlijk nog wel benieuwd waar de niet-financieel-onderlegde moeder van mijn vriendin dit idee vandaan gehaald had. Dat kwam uit de uitzending van Business Class van Harry Mens. Ik heb dat stukje even teruggekeken... het kan prima zijn dat er niets mis mee is, maar tegelijk zegt de aanwezigheid van zo'n club in Business Class helemaal niets. Het bedrijf betaalt een fors bedrag om daar te mogen zitten, het is gewoon pure reclame.

Pure reclame

Dat is op zich niet erg, maar onwetende kijkers kunnen hier wel de indruk van krijgen dat het sowieso een verstandige belegging is. En dat is niet per se zo: er zijn genoeg partijen die bij Mens hebben gezeten, waar achteraf sprake bleek van fraude. Ik moest even diep graven, maar herinner me in elk geval schandalen met Palm Invest en Easy Life.

Géén risicoloze belegging

Nogmaals: ik beweer niet dat hier sprake is van iets oneerlijks. Wel durf te zeggen is dat de kleine belegger die er geen verstand van heeft niet moet denken dat dit een risicoloze belegging is, een veilig alternatief voor spaargeld dat op de spaarrekening niets oplevert.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.