Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 20 mei 2022, 16:14 - Jos Koets
#pensioen #algemene rentes

De laatste weken zijn de pensioenfondsen regelmatig in het nieuws. Allereerst is er positief nieuws omdat de dekkingsgraden oplopen en een groot aantal pensioenfondsen de pensioenen met 3% of meer hebben verhoogd. Maar ook met - wat mij betreft - heel negatief nieuws. En dat is dat pensioenfondsen enorme bedragen betalen aan bonussen voor investeringsmaatschappijen.

Dekkingsgraden omhoog

Al jaren worden er geklaagd over "onze pensioenen". Veel pensioenfondsen hebben het financieel moeilijk gehad waardoor miljoenen Nederlanders de laatste jaren geen verhoging van hun pensioen gehad hebben. Sommige pensioenfondsen kwamen zelfs onder de minimaal vereiste dekkingsgraad waardoor zij eigenlijk de pensioenen (in de toekomst) niet meer konden uitbetalen. Dit alles had te maken met de lage rente. Pensioenfondsen moeten in verband met de verwachte rendementen voor de toekomst rekenen met de zogenaamde rekenrente. Hoe lager de rente, des te lager de rendementen waarmee gerekend mag worden, des te lager de dekkingsgraad.

Rente omhoog: goed voor dekkingsgraad

De laatste tijd is de rente aan een spectaculaire stijging bezig. Dit is weliswaar slecht voor de beleggingen in obligaties (als de rente stijgt dan dalen de koersen van obligaties), maar dus wel heel gunstig voor de dekkingsgraden van pensioenfondsen. Een flink aantal pensioenfondsen heeft dit moment direct aangepakt om de pensioenen te verhogen. Zeker gezien de enorm hoge inflatie van dit moment is dat natuurlijk goed nieuws voor gepensioneerden!

Private equity: leuk rendement, maar die kosten...

Er was ook minder goed nieuws. Om meer rendement te maken, beleggen veel pensioenfondsen in private-equityhuizen. Dit zijn bedrijven die met geld van bijvoorbeeld pensioenfondsen, verzekeraars, banken of particuliere beleggers investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. Het is voor pensioenfondsen vaak lastig om rechtstreeks in dit soort bedrijven te beleggen, dus is het interessant om gebruik te maken van deze private-equityhuizen.

Flinke bonussen en kosten

Maar die werken niet voor niets. Integendeel... Schrik niet, vorig jaar heeft pensioenfonds ABP 2,8 miljard euro uitgekeerd aan prestatiebonussen aan deze private–equityhuizen. Ik zal dit bedrag even uitschrijven: 2.800.000.000 zodat u kunt om hoeveel geld het gaat! De vraag is natuurlijk of dit bedrag uit te leggen is aan de mensen die bij het ABP zitten. Op het eerste gezicht zal iedereen zeggen dat dit bedrag zeer extreem is.

ABP geeft nog aan dat het rendement 14 miljard was. Dit is per deelnemer 4.500 euro. De kosten zijn dan 1.100 euro per deelnemer. Uitgaande van bovenstaande bedragen kan ik niet anders concluderen dat dit niet verkoopbaar en uitlegbaar is. Als we de 2,8% doorberekenen op het rendement van 14 miljard dan is deze 20%. Er wordt dus 20% doorberekend (uitbetaald als kosten) aan dit soort partijen door het ABP.

Stel: u bent deelnemer van het ABP en krijgt maandelijks een bedrag aan pensioen uitgekeerd. U heeft jarenlang hard gewerkt voor dit pensioen. Helaas heeft u ook al jarenlang bijna geen euro erbij gekregen. Er werd zelfs gezegd dat het pensioen minder zou gaan worden als de beleggingen tegen zouden vallen. Dan kan ik me voorstellen dat dit bericht van 2,8 miljard kosten wel heel hard binnenkomt...

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.