Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDekkingsgraden stijgen dankzij stijgende rente - maar die bonussen...
De laatste weken zijn de pensioenfondsen regelmatig in het nieuws. Allereerst is er positief nieuws omdat de dekkingsgraden oplopen en een groot aantal pensioenfondsen de pensioenen met 3% of meer hebben verhoogd. Maar ook met - wat mij betreft - heel negatief nieuws. En dat is dat pensioenfondsen enorme bedragen betalen aan bonussen voor investeringsmaatschappijen.
Al jaren worden er geklaagd over "onze pensioenen". Veel pensioenfondsen hebben het financieel moeilijk gehad waardoor miljoenen Nederlanders de laatste jaren geen verhoging van hun pensioen gehad hebben. Sommige pensioenfondsen kwamen zelfs onder de minimaal vereiste dekkingsgraad waardoor zij eigenlijk de pensioenen (in de toekomst) niet meer konden uitbetalen. Dit alles had te maken met de lage rente. Pensioenfondsen moeten in verband met de verwachte rendementen voor de toekomst rekenen met de zogenaamde rekenrente. Hoe lager de rente, des te lager de rendementen waarmee gerekend mag worden, des te lager de dekkingsgraad.
De laatste tijd is de rente aan een spectaculaire stijging bezig. Dit is weliswaar slecht voor de beleggingen in obligaties (als de rente stijgt dan dalen de koersen van obligaties), maar dus wel heel gunstig voor de dekkingsgraden van pensioenfondsen. Een flink aantal pensioenfondsen heeft dit moment direct aangepakt om de pensioenen te verhogen. Zeker gezien de enorm hoge inflatie van dit moment is dat natuurlijk goed nieuws voor gepensioneerden!
Er was ook minder goed nieuws. Om meer rendement te maken, beleggen veel pensioenfondsen in private-equityhuizen. Dit zijn bedrijven die met geld van bijvoorbeeld pensioenfondsen, verzekeraars, banken of particuliere beleggers investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. Het is voor pensioenfondsen vaak lastig om rechtstreeks in dit soort bedrijven te beleggen, dus is het interessant om gebruik te maken van deze private-equityhuizen.
Maar die werken niet voor niets. Integendeel... Schrik niet, vorig jaar heeft pensioenfonds ABP 2,8 miljard euro uitgekeerd aan prestatiebonussen aan deze private–equityhuizen. Ik zal dit bedrag even uitschrijven: 2.800.000.000 zodat u kunt om hoeveel geld het gaat! De vraag is natuurlijk of dit bedrag uit te leggen is aan de mensen die bij het ABP zitten. Op het eerste gezicht zal iedereen zeggen dat dit bedrag zeer extreem is.
ABP geeft nog aan dat het rendement 14 miljard was. Dit is per deelnemer 4.500 euro. De kosten zijn dan 1.100 euro per deelnemer. Uitgaande van bovenstaande bedragen kan ik niet anders concluderen dat dit niet verkoopbaar en uitlegbaar is. Als we de 2,8% doorberekenen op het rendement van 14 miljard dan is deze 20%. Er wordt dus 20% doorberekend (uitbetaald als kosten) aan dit soort partijen door het ABP.
Stel: u bent deelnemer van het ABP en krijgt maandelijks een bedrag aan pensioen uitgekeerd. U heeft jarenlang hard gewerkt voor dit pensioen. Helaas heeft u ook al jarenlang bijna geen euro erbij gekregen. Er werd zelfs gezegd dat het pensioen minder zou gaan worden als de beleggingen tegen zouden vallen. Dan kan ik me voorstellen dat dit bericht van 2,8 miljard kosten wel heel hard binnenkomt...
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.