Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 25 mei 2022, 12:30 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige #energie #verduurzamen

Wat gebeurt er toch veel rondom geldzaken. In het algemeen - de rente-ontwikkelingen bijvoorbeeld - en in ieders persoonlijke situatie. Je neemt beslissingen, maar weet niet hoe die zullen uitwerken. In de toekomst verandert er van alles: het scenario dat je had bedacht kan daardoor heel anders uitpakken. 

Elektrische auto gekocht!

Het is nu precies een week geleden: ik heb eindelijk m'n elektrische auto! Over mijn overwegingen rondom de aankoop heb ik een paar keer verteld, dus leek het me wel goed om ook te laten weten dat het zover is. Het is toch een Renault Zoë geworden, tweedehands: twee jaar oud. Met een koopaccu. Zo eentje, maar dan in een hele mooie kleur blauw:

Elektrische auto - Renault Zoe

Keuze: auto op de zaak of privé?

Na lang wikken en wegen heb ik besloten de auto deze keer niet op m'n bedrijf te zetten maar in privé te houden. Dat vond ik een ingewikkelde beslissing waarvan ik nog steeds niet overtuigd ben, maar je moet nu eenmaal op een gegeven moment een knoop doorhakken.

Zakelijke kilometers declareren

Dat heb ik gedaan: ik ga m'n zakelijke kilometers vanuit privé declareren bij m'n bedrijf. Dat mag fiscaal nu nog voor maximaal 19 cent per kilometer. Interessant met een elektrische auto, want de kosten zijn een stuk lager - in ieder geval qua brandstof. Zeker als je naar de weer verder gestegen benzineprijzen kijkt.

Onbelaste kilometervergoeding verhoogd

Een paar dagen later kwam het nieuws naar buiten dat de onbelaste kilometervergoeding verhoogd wordt: in 2023  naar 21 cent, en in 2024 nog verder naar 23 cent. Dat vind ik natuurlijk heel fijn, het sterkt me in m'n besluit om de auto op privé te zetten. 

Subsidie elektrische auto voor particulieren

Ook leuk is dat ik met die beslissing gebruik kan maken van de subsidie die de overheid aan particulieren geeft bij de aanschaf van een elektrische auto. Bij een tweedehands elektrische auto betalen ze € 2.000 mee, dat is toch leuk meegenomen. Voor zover ik kon zien is het budget nog niet op, en de subsidie aanvraag is verzonden.

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd

Nog meer goed nieuws kwam uit de hoek van de zonnepanelen. De salderingsregeling wordt toch langer doorgetrokken. Of eigenlijk: de afbouw wordt uitgesteld tot 2025, waar die eigenlijk per 2023 zou starten. Dat is lekker, want wij hebben sinds ongeveer een jaar zonnepanelen op ons dak liggen. Extra fijn opladen dus voor mijn elektrische auto - de laadpaal staat. 

Zonnepanelen op je dak

Stroom terugleveren

Maar daarmee maak ik de stroom van de zon vast niet altijd op. Er zijn genoeg dagen dat ik niet rijd, voor m'n man geldt hetzelfde (die rijdt hybride via z'n werk, vandaar die laadpaal). En de actieradius van de Zoë is best aardig. Dus als stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet goed geld oplevert is dat mooi meegenomen. Dat is precies wat er gebeurt met salderen: als je meer stroom opwekt dan je gebruikt gaat dat terug het net in en wordt dat verrekend met je verbruik uit het net.

Einde salderingsregeling blijft 2031

Zoals het plan nu is blijft het het moment waarop de salderingsregeling helemaal is afgelopen wel staan op 2031. Dat dat doen ze door de eerste stap van de afbouw - in 2025 dus - veel groter te maken, eigenlijk 3 jaar afbouw in één keer:

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Bron tabel: EigenHuis.nl

In de tabel staat afbouwpercentage - dat moet in mijn ogen 'salderingspercentage'  zijn. Als de afbouw dit jaar 100% was zou de regeling immers direct verdwenen zijn. Maar de strekking is duidelijk: de afbouw is vanaf 2026 precies zoals eerder gepland, we krijgen alleen twee jaar extra 100%.

Meebewegen met omstandigheden

Of dit allemaal zo blijft? De kilometervergoedingen, de subsidies, de salderingsregeling... de plannen van de regering veranderen nogal eens in de loop van de tijd. Daar schoppen veel mensen tegenaan, ik snap het eigenlijk wel. Ze moeten meebewegen met de omstandigheden, dat moeten wij ook.

Uitgaan van huidige situatie en bekendgemaakte plannen

In jouw financiële beslissingen kun je alleen maar uitgaan van de situatie zoals die nu is. En van de plannen die bekend zijn. Of het nu gaat over de spaarrente, de hypotheekrente, de leennormen, verzekeringspremies, de huizenprijzen, jouw inkomen, de kosten van van alles, subsidies, toeslagen, en belastingen.

Wat de verdere toekomst brengt weet niemand, maar dat op elk vlak veranderingen zijn staat wel vast. Het enige dat jij kunt doen is uitgaan van de huidige situatie en bekendgemaakte plannen - en vervolgens meebewegen met wat er verandert.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.