Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Steeds meer zonnepanelen – denk aan de verzekering

Er worden steeds meer zonnepanelen geplaatst: zorg voor een goede verzekering

Er worden steeds meer zonnepanelen geplaatst: zorg voor een goede verzekering

De oorlog laat zien hoe afhankelijk veel landen – waaronder Nederland – zijn van het gas uit Rusland. De energieprijzen gaan door het dak en de hoge gasrekening is voor veel mensen een doorn in het oog. Er wordt dan ook naarstig gezocht naar alternatieven om minder gas te verbruiken. Een logische stap is het uitbreiden van het aantal zonnepanelen. Zowel voor bedrijven als particulieren geldt dat hier veel te winnen valt. Maar als je besluit tot het plaatsen van zonnepanelen, vergeet dan niet om je verzekeringen te checken zodat je alle risico’s goed afdekt.

Bedrijven: zonnepanelen verplicht bij grote daken

Het Kabinet heeft de knoop doorgehakt en wil vanaf 2025 verplicht zonnepanelen op grote daken van nieuwe bedrijfsgebouwen. Op alle nieuwe gebouwen met een oppervlak van meer dan 250 vierkante meter worden zonnepanelen vanaf 2025 verplicht. Hetzelfde geldt voor 80% van alle overheidsgebouwen vanaf 2030. Het kabinet ziet dit als een goede manier om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Gezien de hoge brandstofkosten van dit moment levert dit besparingen op en het is natuurlijk goed voor het klimaat.

Particulieren: steeds meer zonnepanelen

Ook steeds meer particuliere huizenbezitters nemen zonnepanelen om zo de energierekening wat omlaag te krijgen. Geweldig natuurlijk, maar bereid dit wel even voor voordat je zonnepanelen plaatst. Ik merk in de praktijk namelijk dat veel huizenbezitters er niet bij stilstaan dat er ook iets kan gebeuren met de zonnepanelen. U moet dan denken aan:

  • Diefstal
  • Blikseminslag
  • Van het dak waaien door stormschade

Vooral bij het laatste voorval kunnen de gevolgen zeer groot zijn. Niemand moet er toch aan denken dat een zonnepaneel op het hoofd van een voorbijganger belandt. We hebben het hier dan over letselschade waarvan de bedragen enorm kunnen oplopen. Een goede verzekering is dan ook een vereiste.

Hoe verzeker je zonnepanelen?

Voor de meeste koopwoningen geldt dat je zonnepanelen kunt verzekeren op de opstalverzekering. Bij appartementen geldt vaak dat zonnepanelen verzekerd kunnen worden via de inboedelverzekering (het eigenaar belang). Het is verstandig om voordat u de panelen gaat plaatsen, bij uw verzekeraar te informeren wat er precies voor nodig is om de zonnepanelen goed te verzekeren. Het kan namelijk zijn dat verzekeraars eisen stellen. Denk aan de eis dat de zonnepanelen door een erkend bedrijf moeten worden geïnstalleerd. Het kan zelfs zo zijn dat er een certificaat afgegeven moet worden. En het kan bijvoorbeeld van belang zijn of de zonnepanelen vastzitten aan het dak of los op het dak staan.

Er is nog een andere reden om altijd contact met je verzekeraar op te nemen als je zonnepanelen gaat plaatsen. Wie de zonnepanelen niet doorgeeft aan de verzekeraar kan te maken krijgen dat de zonnepanelen niet (volledig) gedekt / verzekerd zijn.

Zonnepanelen? Goed idee, maar doe eerst je huiswerk

De gevolgen als je geen goede dekking blijkt te hebben voor zonnepanelen kunnen groot zijn. Het is dan ook verstandig om goed uw huiswerk te doen alvorens zonnepanelen aan te schaffen. Even de telefoon pakken en uw verzekeraar bellen is dan ook een vereiste.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek