Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 27 mei 2022, 13:51 - Jos Koets
#verzekeringen #huis kopen #energie #verduurzamen

De oorlog laat zien hoe afhankelijk veel landen - waaronder Nederland - zijn van het gas uit Rusland. De energieprijzen gaan door het dak en de hoge gasrekening is voor veel mensen een doorn in het oog. Er wordt dan ook naarstig gezocht naar alternatieven om minder gas te verbruiken. Een logische stap is het uitbreiden van het aantal zonnepanelen. Zowel voor bedrijven als particulieren geldt dat hier veel te winnen valt. Maar als je besluit tot het plaatsen van zonnepanelen, vergeet dan niet om je verzekeringen te checken zodat je alle risico's goed afdekt.

Bedrijven: zonnepanelen verplicht bij grote daken

Het Kabinet heeft de knoop doorgehakt en wil vanaf 2025 verplicht zonnepanelen op grote daken van nieuwe bedrijfsgebouwen. Op alle nieuwe gebouwen met een oppervlak van meer dan 250 vierkante meter worden zonnepanelen vanaf 2025 verplicht. Hetzelfde geldt voor 80% van alle overheidsgebouwen vanaf 2030. Het kabinet ziet dit als een goede manier om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Gezien de hoge brandstofkosten van dit moment levert dit besparingen op en het is natuurlijk goed voor het klimaat.

Particulieren: steeds meer zonnepanelen

Ook steeds meer particuliere huizenbezitters nemen zonnepanelen om zo de energierekening wat omlaag te krijgen. Geweldig natuurlijk, maar bereid dit wel even voor voordat je zonnepanelen plaatst. Ik merk in de praktijk namelijk dat veel huizenbezitters er niet bij stilstaan dat er ook iets kan gebeuren met de zonnepanelen. U moet dan denken aan:

  • Diefstal
  • Blikseminslag
  • Van het dak waaien door stormschade

Vooral bij het laatste voorval kunnen de gevolgen zeer groot zijn. Niemand moet er toch aan denken dat een zonnepaneel op het hoofd van een voorbijganger belandt. We hebben het hier dan over letselschade waarvan de bedragen enorm kunnen oplopen. Een goede verzekering is dan ook een vereiste.

Hoe verzeker je zonnepanelen?

Voor de meeste koopwoningen geldt dat je zonnepanelen kunt verzekeren op de opstalverzekering. Bij appartementen geldt vaak dat zonnepanelen verzekerd kunnen worden via de inboedelverzekering (het eigenaar belang). Het is verstandig om voordat u de panelen gaat plaatsen, bij uw verzekeraar te informeren wat er precies voor nodig is om de zonnepanelen goed te verzekeren. Het kan namelijk zijn dat verzekeraars eisen stellen. Denk aan de eis dat de zonnepanelen door een erkend bedrijf moeten worden geïnstalleerd. Het kan zelfs zo zijn dat er een certificaat afgegeven moet worden. En het kan bijvoorbeeld van belang zijn of de zonnepanelen vastzitten aan het dak of los op het dak staan.

Er is nog een andere reden om altijd contact met je verzekeraar op te nemen als je zonnepanelen gaat plaatsen. Wie de zonnepanelen niet doorgeeft aan de verzekeraar kan te maken krijgen dat de zonnepanelen niet (volledig) gedekt / verzekerd zijn.

Zonnepanelen? Goed idee, maar doe eerst je huiswerk

De gevolgen als je geen goede dekking blijkt te hebben voor zonnepanelen kunnen groot zijn. Het is dan ook verstandig om goed uw huiswerk te doen alvorens zonnepanelen aan te schaffen. Even de telefoon pakken en uw verzekeraar bellen is dan ook een vereiste.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.