Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 30 mei 2022, 10:04 - Anneke Ranzato-Versloot
#algemene rentes

Afgelopen vrijdag kwam ik nieuws tegen waar ik me enigszins over verbaasde: Studenten vrezen einde nulrente ('zoveelste financiële klap') op studieschuld. Natuurlijk snap ik dat studenten er niet blij mee zijn dat ze rente moeten gaan betalen over hun geleende geld - meer betalen is meestal niet leuk. Maar vrezen? Klap? Kom op nou!

Geld lenen kost geld - ook voor studenten

Geld lenen kost geld, dat is een basis die ook studenten wel zouden moeten snappen lijkt me. Dat de rente al jaren op 0% staat is mooi meegenomen, maar niet bepaald een normale situatie. En ook niet iets waar je recht op hebt.

Geen idee dat rente verhoogd kan worden?

Als dan de voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg zegt: "Veel studenten hebben geen idee dat de rente over hun studieschuld verhoogd kan worden", dan denk ik... aan wie ligt dat dan? 

In het NOS Radio 1 Journaal zegt ze: 

Zij hebben geld geleend met het idee dat ze geen rente hoefden te betalen. Het is een hele koude douche dat nu blijkt ze nog eens honderden euro's per jaar extra kwijt gaan zijn.

Persoonlijk vind ik dit dus nogal overdreven. Als je als student niet in beeld had dat lenen geld kan kosten, dan heb je in mijn ogen niet goed opgelet. Bovendien gaat het niet om duizenden euro's aan rente, wie na een studie aan het werk gaat moet dat prima kunnen dragen. En wie geen of een heel laag inkomen heeft... die betaalt toch niets, want de aflosregeling van de studielening is behoorlijk sociaal ingericht.

Optelsom van gebeurtenissen

Dan blijkt dat het de studenten niet zo zeer om dit ene aspect gaat, maar om de 'optelsom' van gebeurtenissen rondom de financiering van hun studie. 

Na de loze belofte over het niet meetellen van de studieschuld voor een hypotheekaanvraag en de karige compensatie voor de leenstelselgeneratie, blijkt nu dat studenten mogelijk honderden euro's per jaar aan rente moeten gaan betalen.

Tja, wat kan ik zeggen. Mijn eerste neiging is om te verwijzen naar een blog die ik vorige week schreef, over meebewegen met veranderende regelgeving. Om vooral te kijken naar wat er wél geregeld is en niet te gillen over compensaties enzo. Maar misschien denk ik daarmee te makkelijk en hebben studenten het echt heel zwaar...

Rare belofte

In zo'n quote word ik natuurlijk meteen getriggerd door het stukje over hypotheken. Kennelijk heeft een minister in het verleden, toen het leenstelsel werd ingevoerd, beloofd dat de studieschuld niet zou meetellen bij het afsluiten van een hypotheek. Rare belofte vind ik dat. Eentje die nooit gedaan had mogen worden.

Lopende schulden hebben invloed op nieuwe leningen

Lopende schulden hebben nu eenmaal invloed op wat je kunt lenen. Of dat nu gaat om een persoonlijke lening of een hypotheek: voor allebei heb je financiële ruimte nodig om de maandelijkse lasten te dragen.

Financiële ruimte is kleiner

Die financiële ruimte wordt bepaald door je inkomen en je vaste lasten, en leninglasten: dat zijn vaste lasten. Ze zorgen ervoor dat je minder geld overhoudt om van te leven. Het bedrag dat je nodig hebt om van te leven, daarvoor worden normbedragen vastgesteld. Die normbedragen moet je overhouden

als je de aangevraagd lening of hypotheek hebt lopen. Zo worden de maximale lening en de maximale hypotheek bepaald, simpel toch?

Maximale hypotheek berekenen

Superlogisch

In mijn ogen zou het niet moeten uitmaken met welke reden die schuld is aangegaan. Of nu om de aankoop van een auto, een eigen woning of de financiering van een studie gaan. Een schuld met maandlasten heeft invloed op wat je verder kunt lenen, superlogisch.

Gevolgen studieschuld voor maximale hypotheek

Die maandlasten vallen reuze mee bij een studieschuld - en daar wordt dan weer wel rekening mee gehouden in de gevolgen van de studieschuld voor de maximale hypotheek. Ook superlogisch.

Niet goed opgelet

Terug naar die rente. In mijn ogen zou het - gezien de stijgende rente - geen verrassing mogen zijn voor studenten dat de rente niet eeuwig 0% blijft. Dat een hogere rentestand gevolgen heeft voor de lasten van hun studieschuld.

Als het wel een verrassing is - dan hebben ze niet goed opgelet. De informatie niet goed gelezen - net zoals ik bij mijn stommiteit rondom het studenten reisproduct voor m'n zoon. Daarvan moet je dan niet een ander de schuld geven of gaan gillen.

Ook studenten kunnen de rente in de gaten houden

met onze GRATIS maandelijkse RenteUpdate!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.