Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 28 juni 2022, 08:53 - Anneke Ranzato-Versloot
#inflatie #besparen #lenen

Schuldhulpverleners waarschuwen voor een sociale ramp, meldde het AD vorige week. De gemeentelijke hulpverlening houdt het hart vast: vreest dat er 20% meer mensen bij hen zullen aankloppen voor hulp bij het oplossen van schulden.

Alarmklok 

Ook het Nibud luidt de alarmklok - volgens het budgetinstituut komen 2,5 miljoen huishoudens in de problemen met rondkomen. Niet alleen mensen met een laag inkomen of bijstandsuitkering - ook middeninkomens redden het steeds vaker niet meer.

Alarmklok

Niet meer uitkomen met je inkomen

Het zijn geen berichten om blij van te worden. Ook niet om te bagatelliseren. Want we weten allemaal dat de energierekening ontploft. En dat de inflatie de boodschappen fors duurder maakt. Dat er steeds meer mensen dus niet uitkomen met hun inkomen... dat is een logisch effect. Maar daarmee niet minder naar.

Geen financiële buffer...

Wie geen financiële buffer heeft kan nu eenvoudig in de problemen komen met de steeds hoger wordende vaste lasten. Net als degene die een woning heeft met torenhoge woonlasten. Ook al worden die woonlasten zelf niet hoger, er zijn heel wat mensen die niet veel ruimte overhouden in hun budget. Dan hebben die hoge energierekening en die dure boodschappen al snel grote gevolgen.

Wat kun je doen?

De vraag is vooral: wat kun je doen om die problemen te voorkomen? En als ze zich al aftekenen: om ze zo snel mogelijk de kop in te drukken?

Basis van rondkomen

De basis van rondkomen is en blijft eenvoudig: zorgen dat er niet geld uitgaat dan er binnenkomt. Klinkt simpel maar kan heel moeilijk zijn. En toch is dat de enige manier om ernaar te kijken. 

Interen op spaargeld

Gaat er wél meer uit dan er binnenkomt, dan teer je in op je spaargeld. Zolang er spaargeld is om op in te teren geeft dat nog geen echte problemen. Maar er zit een bodem in die spaarpot, en dan? Voor die tijd moet je dan echt ingrijpen om te voorkomen dat die bodem bereikt wordt.

Geld is op

Schulden maken

De volgende stap is dat je schulden gaat maken. Schulden door roodstaan op je betaalrekening. Door op afbetaling te kopen. Door te lenen bij vrienden of familie. Door een te hoge toeslag (bijv Kinderopvangtoeslag of Huurtoeslag) die je niet aanpast omdat je het geld te goed kunt gebruiken. Zo kunnen flinke schulden ontstaan die wel terugbetaald moeten worden. En dat  terugbetalen... daarvoor heb je ruimte in je budget nodig. Ruimte die je niet had, anders waren die schulden niet ontstaan.

Voorkom je eigen sociale ramp

Kortom: het draait allemaal om het in balans brengen van de inkomsten en uitgaven. Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat jij niet in de financiële problemen komt, of als die er al zijn: dat ze uit de hand lopen. Die balans kun je op twee manieren terugvinden:

  • Uitgaven verlagen (of de toename van uitgaven indammen)
  • Inkomsten verhogen

Uitgaven verlagen

Om aan de slag te gaan met jouw uitgaven moet je eerst goed kijken waar je geld op dit moment aan op gaat. Welke uitgaven heb je en welke zouden minder kunnen? De enige manier om daar achter te komen is door jouw uitgaven goed te bekijken. Waar gaat je geld eigenlijk allemaal aan op? Zijn er uitgaven die eenvoudig te schrappen zijn, en welke kun je verlagen door andere keuzes te maken?

Top 10 slimme bespaartips

Inkomsten verhogen

Heb je nog uren beschikbaar om extra inkomen te vergaren... heel wat sectoren staan te springen om personeel dus daar liggen wellicht kansen. Naast jouw baan of bedrijf nog wat uren werken in bijvoorbeeld de horeca. Zij blij, jij blij. Of nou ja... blij: meer werken is misschien niet waar je op zit te wachten. Maar ook niet op geldproblemen!

Klinkt simpel, is het niet altijd

Ik weet het - dit klinkt allemaal een stuk simpeler dan het is. Of tenminste: als je er al heel veel aan hebt gedaan om je financiën onder controle te krijgen kunnen de adviezen hierboven als dooddoeners klinken. Heb je er nog niet eerder naar gekeken, dan kun je er wellicht grote stappen mee zetten.

Vraag hulp!

Kom je er zelf niet uit, lukt het niet (meer) om met algemene tips meer grip te krijgen op je geld? Aarzel dan niet, wacht ook niet... ga op zoek naar hulp! Er zijn allerlei instanties die je kunnen en willen helpen. Hoe langer je wacht, hoe groter de problemen worden - en dat wil je niet. Schaamte is niet nodig dus zet je trots opzij en bel de gemeente of één van de organisaties die je kunnen helpen. Oók als het nog niet zover is dat je diep in de schulden zit, want dat is juist wat je wilt voorkomen!

Wie kan je helpen bij geldzorgen?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.