Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 4 juli 2022, 08:42 - Anneke Ranzato-Versloot
#algemene rentes #hypotheek

Rente: het lijkt zo'n eenvoudig principe, maar ik ga niet zeggen dat ik het altijd begrijp. De bewegingen op de rentemarkten zijn behoorlijk de laatste tijd. Net als je denkt dat je het snapt zie je de rente weer een tegengestelde richting op bewegen.

Kapitaalmarktrente enorm gestegen

Voor nu doel ik even op de kapitaalmarktrente. Die is na een lange periode van relatieve rust enorm gestegen sinds januari van dit jaar, dat heb je vast wel meegekregen. Omdat plaatjes meer zeggen dan woorden even in beeld:

Kapitaalmarktrente ontwikkeling juli 2019-2022

Hypotheekrente mee omhoog

In het kielzog van deze kapitaalmarktrente is ook de hypotheekrente omhoog geschoten - daar lees je natuurlijk nog veel meer over. Die rentestijging voor hypotheken heeft immers directe gevolgen voor consumenten en is daarmee interessanter voor het nieuws.

Hypotheekrente 10 jr vast en kapitaalmarktrente - juli 2019-2022

Als je er zelfs maar een snelle blik op werpt zie je dat de stand van de hypotheekrente (laagste rente bij 10 jaar vast) in grote lijnen de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente volgt. Hierboven zie je dat voor de afgelopen 3 jaar, en kijk eens naar de laatste 6 maanden:

Hypotheekrente 10 jr vast vs kapitaalmarktrente in 2022

Duidelijke volglijn toch? In feite zou iedereen die bezig is met het kopen van een huis of het afsluiten van een nieuwe hypotheek wel een beetje naar die lange termijn marktrente moeten kijken. Zodat je enigszins een idee hebt over wat er met de hypotheekrente zal gaan gebeuren.

Actuele hypotheekrente

Kapitaalmarktrente ontwikkeling onrustig

Tegelijk maakt die kapitaalmarktrente je alleen maar onrustig. Die schiet omhoog en net zo makkelijk weer omlaag - en daar heb ik niet altijd een logische verklaring voor. De specialisten op de financiële markten misschien wel hoor, dat zou goed kunnen. Neem nou de afgelopen maand:

Ontwikkeling kapitaalmarktrente in juni 2022

Een enorme rush in de eerste twee weken van juni, toen leek het even rustiger te worden op een niveau rond de 2%. Vervolgens: een forse daling naar zo'n 1,7%, weer een stijging richting de 2% en dan weer een harde val, waarmee we afgelopen vrijdag net boven de 1,5% uitkwamen. Een half procent verschil - dat is een enorme beweging. 

Hypotheekrente beweging kalmer

Gelukkig beweegt de hypotheekrente niet op dagelijkse basis mee. Dat gebeurt doorgaans met enige vertraging en met beleid, kijkend naar de gemiddelde lijn over een langere periode.

Veel of weinig aanpassingen bij hypotheekrente

Hoe lang die periode is? Geen idee, dat verschilt ook per hypotheekverstrekker. De één voert snel en vaak rentewijzigingen door. De ander wacht wat langer af, wijzigt de hypotheekrente minder frequent en minder heftig.

Laatste tijd: alle pijlen omhoog

De laatste tijd waren vrijwel alle rentewijzigingen voor hypotheken duidelijke verhogingen. Ook op dit moment zijn het nog pijlen omhoog - zoals je kunt zien bij de Laatste rentewijzigingen op ActueleRentestanden.nl:

Hypotheekrente wijzigingen juli 2022

Gaat hypotheekrente weer naar beneden?

Ik ben dus bijzonder benieuwd hoe de kapitaalmarktrente zich de komende dagen gaat ontwikkelen. Blijft die hangen rond die 1,5%? Of misschien nog een verdere daling? Dan komen er vást weer groene pijlen naar beneden bij de hypotheekrente!

Kapitaalmarktrente en hypotheekrente volgen?

Meld je aan voor onze gratis Rente Updates in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.