Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 7 juli 2022, 12:20 - Jos Koets
#hypotheek

De laatste tijd komen er steeds meer berichten naar buiten over huishoudens die in de financiële problemen (gaan) komen. De gestegen prijzen hakken er bij veel mensen flink in! Ook voor huizenbezitters geldt dat de kosten snel stijgen. Naast de gestegen prijzen, krijgen huizenkopers (en huizenbezitters van wie de renteperiode afloopt) te maken met veel hogere hypotheekrentes.

Hoe groot zijn de problemen op dit moment en wat moet je doen als je verwacht in de toekomst in de financiële problemen te komen?


Hoe groot zijn de problemen nu?

Uit de hypotheekbarometer van het BKR die kort geleden uitgebracht werd, is gebleken dat 35.135 huizenbezitters begin mei (2022) een betalingsachterstand van minimaal 3 maanden op de hypotheek voor hun eigen woning hadden. De vraag is natuurlijk of dit aantal veel is. In 2010 tijdens de kredietcrisis was het aantal huizenbezitters dat een achterstand had 90.000. Dus ten opzichte van destijds valt het nog mee. Maar gezien de in de inleiding genoemde ontwikkelingen, zou je mogen verwachten dat het aantal betalingsachterstanden in de komende tijd toe gaat nemen.

Mannen vaker in de problemen

Opvallend is dat mannen vaker een betalingsachterstand hebben op hun hypotheek dan vrouwen. Begin mei ging het om bijna 21.000 mannen en 13.000 vrouwen. Ander opvallend nieuws is dat het aantal huizenbezitters met een restschuld daalt. Begin 2021 hadden bijna 19.000 Nederlanders een restschuld. Eind april 2022 waren dit er nog 17.500.

Wat doen als je in de problemen komt?

Veel huizenbezitters schamen zich als zij hun hypotheek niet meer kunnen betalen. In de meeste gevallen zijn er goede argumenten aanwijsbaar zoals:

  • Werkloosheid
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Scheiding
  • Overlijden van de partner

Wie in betalingsproblemen komt, moet dit zo snel mogelijk melden. Het is eigenlijk nog beter om vooraf een melding te doen. Veel mensen weten vooraf wel als ze binnen een paar maanden hun vaste lasten niet meer zullen kunnen betalen. Het is beter om dan direct de bank al in te lichten.

Speciale afdeling

Alle banken in Nederland hebben tegenwoordig een aparte afdeling waar de huizenbezitter terecht kan. De bank zal een uitgebreide analyse van alle inkomsten en uitgaven maken van de huizenbezitter. Hierna wordt bekeken of de hypotheek kan worden aangepast. De bruto maandlasten moeten lager worden en dat kan door bijvoorbeeld een hogere aflossingsvrije hypotheek te nemen. Zo kan ook een verpande polis worden afgekocht om het hypotheekbedrag te verlagen.

Belangrijk: problemen niet vergroten

Het is zelfs mogelijk om de maandlasten uit de hypotheek te laten betalen. Nadeel van deze mogelijkheid is dat de hypotheek iedere maand hoger wordt. Bovendien is er sprake van een box 3 hypotheek en is de betaalde hypotheekrente dus niet fiscaal aftrekbaar.

Natuurlijk zal de bank kijken of het betalingsprobleem van de huizenbezitter naar verwachting tijdelijk is of wellicht blijvend. Het heeft alleen zin om deze oplossing te kiezen als het de verwachting is dat het een tijdelijk betalingsprobleem betreft. De bank wil natuurlijk niet dat de huizenbezitter door een hogere hypotheek alleen maar nog verder in financiële problemen komt.

BKR registratie

Huizenbezitters die meer dan drie maanden hun hypotheek niet hebben betaald, worden geregistreerd bij het BKR. De gevolgen van deze melding zijn groot. Zelfs als de betalingsachterstand is ingehaald (dus betaald) dan blijft de registratie namelijk nog vijf jaar staan. En zolang een dergelijke registratie zichtbaar is bij het BKR, is het heel lastig zo niet onmogelijk om een nieuwe hypotheek of lening af te sluiten.

Conclusie: verwacht je problemen, neem gelijk stappen!

Om grotere problemen te voorkomen, is het verstandig om niet eigenwijs te zijn. Verwacht je als huizenbezitter in betalingsproblemen te komen, meld dit dan direct bij je bank of financieel adviseur. Deze zal met jou naar een oplossing gaan zoeken.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.