Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 11 juli 2022, 11:17 - Anneke Ranzato-Versloot
#belasting

Interessant: ze gaan de regels voor de huurtoeslag versimpelen, waardoor veel meer mensen er recht op krijgen. Nog interessanter: het voornemen van het kabinet is om alle toeslagen op den duur af te schaffen!

Voornemen om alle toeslagen af te schaffen

Dat had ik dus nog niet heel bewust meegekregen, dat voornemen. Een goed idee vind ik het wel: het oerwoud aan regels en voorwaarden rondom de toeslagen is gruwelijk en heeft ook dramatische gevolgen - zie de  ellende met de Kinderopvangtoeslag. Die gaat de komende jaren al verdwijnen, wordt ingewisseld voor bijna gratis kinderopvang.

Kinderopvang

Nagenoeg gratis kinderopvang ipv toeslag

Die stappen richting nagenoeg gratis opvang voor de kinderen had ik wél meegekregen. In december schreef ik er nog een blog over: Kinderopvang: gratis, natura, restitutie of toeslagen? Het plan is nu om het overheidsgeld voor de kinderopvang over te maken naar de uitvoerende organisaties. Dat de regering ook plannen had met de andere Toeslagen, dat was me nog niet duidelijk.

Huurtoeslag eerst versimpelen

De huurtoeslag... daar willen ze dus ook vanaf, maar eerst gaan ze 'm versimpelen. De grootste verandering is dat de huurprijs niet meer uitmaakt voor het recht op huurtoeslag.

Snap ik wel: met de huidige woningnood moeten veel mensen met een eigenlijk te laag inkomen tóch een vrije sector huurwoning betrekken. Dan hebben ze volgens de huidige regels geen recht op huurtoeslag, terwijl ze die toeslag juist enorm hard nodig hebben om rond te komen met die hoge vrije sector huur.

Huis huren

Ik vraag me wel af hoe ze de volgende stap willen zetten. Met kinderopvangorganisaties is het denk ik nog wel te doen, het geld naar hen overmaken. Maar met verhuurders? Als je het beperkt tot de woningcorporaties, okay... maar vrije sector verhuurders? 

Waarom is afschaffen zorgtoeslag zo ingewikkeld?

En de zorgtoeslag? Nou ja, dat lijkt me eigenlijk niet zo spannend: het geld ter verlichting van de premie voor de zorgverzekering meer niet uitbetalen aan de verzekerden maar direct aan de zorgverzekeraars. Toch schijnt voor het laten vervallen van de Zorgtoeslag nog geen oplossing te zijn gevonden. Wat zie ik over het hoofd? Wat maakt dit dan zo ingewikkeld?

Zorgtoeslag

Hypotheekrenteaftrek ook afschaffen

Je kunt ook nog een stap verder denken dan alleen de toeslagen: het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek! Misschien iets in één lijn met het afschaffen van de huurtoeslag - beide regelingen zijn immers bedoeld om wonen, een dak boven je hoofd, betaalbaar te maken/houden. 

Onvoorwaardelijk basisinkomen als alternatief

In die blog over de kosten van de kinderopvang had ik het ook al even over het onvoorwaardelijke basisinkomen. Daar kom ik al jaren regelmatig op terug, volgens mij schreef ik er in 2014 voor het eerst iets over. Dat is dus al 8 jaar geleden! 

Onvoorwaardelijk basisinkomen

Toeslagen en uitkeringen niet meer nodig

Bij ontwikkelingen zoals dit - het afschaffen van al die toeslagen - moet ik daar meteen weer aan denken. Met een basisinkomen waarmee iedereen in de basiskosten van het leven kan voorzien zijn toeslagen en uitkeringen niet meer nodig.

Weg met regels, voorwaarden, controles en problemen

Dat scheelt een enorme berg regels, voorwaarden, controles en problemen - lijkt mij zo. Kunnen alle mensen die zich nu bezighouden met al die regels, voorwaarden, controles en problemen aan de slag op al die plekken met onvervulde vacatures. Bijvoorbeeld in de kinderopvang. Of in de horeca.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.