Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 19 juli 2022, 10:38 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Op AD.nl kwam ik een volgens mij nieuwe rubriek tegen: de Financiële Wasstraat. Dat vind ik natuurlijk interessant om even naar te kijken - het blijkt een rubriek waarin een budgetcoach en een verzekeringsexpert met een consument meekijken naar de mogelijkheden om geld te besparen. 

Budgetcoach & Independer

Nu was ik ooit heel even zelf budgetcoach en heb ook ooit bij Independer (die levert de verzekeringsexpert) gewerkt, wat een grappige combinatie. Het is niet zo dat ik persoonlijk verwacht er veel nieuws uit te halen, maar je weet maar nooit toch?

Helemaal niet nieuw

Nader onderzoek levert op dat de rubriek helemaal niet nieuw is - ik kom een artikel uit de serie tegen van augustus 2020! Nu was het toen een Premium artikel en ik heb niet voor iedere krant een abonnement. Dus dat ik die niet gelezen had is niet zo gek.

Toen keken overigens alleen de experts van Independer mee, de budgetcoach was nog niet betrokken. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen dat Independer hier een grote rol speelt - een rol waar ze ongetwijfeld goed voor betalen. Zo werkt dat, en dat is ook geen probleem. De verhalen kunnen immers mensen helpen!

Achter de betaalmuur vandaan

Sinds een paar maanden zijn er weer veel wasstraat-stukken, en nu niet meer achter een betaalmuur. Ik zie zo snel geen Financiële wasstraat in 2021, maar op zich snap ik dat wel. De rubriek is waarschijnlijk gewoon weer van stal gehaald nu het duidelijk wordt dat steeds meer mensen in de financiële problemen komen. Het is niet gek dat je vooral in financieel lastige tijden aandacht besteed aan besparen. Dat doe ik ook tenslotte.

Financiële wasstraat: goede naam!

De naam vind ik goed gevonden. In een wasstraat wordt immers het vuil van je auto gewassen, alles eraf er niet op hoeft te zitten. In je uitgaven zitten ook bij nagenoeg iedereen wel elementen niet móeten. Die overbodig zijn, of in elk geval overdadig. Als je dan wilt of moet besparen is dat een kwestie van kijken welke elementen dat zijn en die wegpoetsen.

Auto wassen

Overbodig of overdadig

Mooie termen: overbodig en overdadig. Waar zit het verschil? Met overbodig bedoel ik uitgaven die helemaal niet nodig zijn. Die je gewoon helemaal zou kunnen schrappen. Overdadig - daarbij denk ik dat het minder kan. Die uitgaven zijn niet helemaal te verwijderen, maar je zou er wel minder geld aan kunnen besteden. Als je dat met verschillende kostenposten doet kun je in totaal ook behoorlijk geld besparen.

Veel kan wel minder

Regelmatig bekruipt me het gevoel dat heel veel wel minder kan. We zijn met z'n allen behoorlijk gewend aan een luxe leven dat niet per se noodzakelijk is. En ik hoor of lees regelmatig verhalen van of over mensen die het financieel zwaar hebben, waarbij je eenvoudig een aantal uitgaven of kostenposten kunt aanwijzen die minder kunnen. Auto's, smartphones, huisdieren, vakanties, uitstapjes... zo kan ik nog wel even doorgaan.

Waarom geef je geld uit aan....?

Waarom geef je geld uit aan ...vul maar in... als je elk dubbeltje moet omdraaien om eten te kopen? Of als je zwaar in de schulden zit? Er zijn heel wat dingen niet écht nodig. Natuurlijk zijn ze fijn, leuk, handig en prettig. En toch zeg ik: als je het geld er niet voor hebt - schrap ze dan! Nee, dat is niet leuk. Het is zelfs waanzinnig vervelend. Maar soms is het even niet anders.

Gratis en goedkope uitstapjes zijn ook leuk!

Neem nou uitstapjes. Ja, superleuk en je gunt het je kinderen om leuke dingen te doen. Toch zijn ze niet noodzakelijk, of in elk geval is het niet nodig om er veel geld aan uit te geven. Er zijn ook heel veel gratis en goedkope uitstapjes denkbaar. Voor de kinderen net zo leuk, alleen hebben ouders dan het idee dat het minderwaardig is ofzo? Dat is natuurlijk onzin!

Gratis en goedkope uitjes met kinderen

Prioriteiten zijn persoonlijk

Tegelijk weet ik ook dat je niet moet oordelen over de keuzes van een ander. Als dat huisdier of die auto voor iemand heel belangrijk is - dan is het prima om daar geld aan uit te geven. Alleen moet dat geld dan wel ergens vandaan komen. Door andere uitgaven te minderen of extra te verdienen. Zodat je wel uitkomt met je inkomen en niet in de financiële problemen komt.

Jij verdient het toch óók? 

Ik snap het wel. Je wilt óók een keer wat leuks doen, iets nieuws of iets moois kopen. Je ziet iedereen om je heen - en/of op social media - met dat mooie leven, vindt dat jij dat ook verdient. Niemand zegt dat jij het als persoon of gezin niet verdient, dat je het niet waard bent.

Simpele rekensom

Het gaat hier echter om een simpele rekensom: als je het geld niet hebt moet je het gewoon niet doen. En ook niet als je het éven wel hebt, terwijl je weet of kunt weten dat je het ergens anders voor nodig hebt.

Vooruit kijken, terugkijken & voorspellen

Wat je wel ziet is dat mensen die krap zitten opeens grote uitgaven doen als ze even geld hebben. Uitgaven waarvan je de vraag kunt stellen hoe nodig ze zijn. Zonder vooruit te kijken naar rekeningen en kosten die er zeker weten aankomen. Hoe kun je weten wat voor uitgaven eraan komen? Door terug te kijken én vooruit.

Terugkijken

Waarom zou het niet genoeg zijn om aan het eind van de maand gewoon precies op nul uit te komen? Omdat er nu eenmaal uitgaven zijn die niet elke maand aan de orde zijn. Kosten die eens per jaar of zelfs nog minder vaak langskomen.

Daar kom je achter door serieus door de kostenposten van de afgelopen jaren heen te wandelen. Welke bedragen betaal je per jaar? Het is belangrijk om daarvoor geld te reserveren. Lidmaatschappen, abonnementen, jaarbetalingen, auto-onderhoud, dat soort dingen.

Voorspellen

Als je een beetje in de gaten houdt wat er speelt in de wereld kan het je niet ontgaan zijn dat we te maken hebben met hoge energieprijzen en een forse inflatie. Dan kun je zien aankomen dat jouw kosten omhoog gaan. Dat je te maken kan krijgen met een hoge eindafrekening van jouw energiebedrijf. Het is dus ook belangrijk om het nieuws enigszins te volgen.

Inflatie

Nog zo één: de afrekening van het eigen risico van je zorgverzekering. Als je zorg gebruikt is het gewoon belangrijk om je te beseffen welk bedrag je hiervoor zelf moet betalen, ook al is dat niet nu direct. Dan kom je niet voor nare verrassingen te staan als de zorgverzekeraar met de rekening van het eigen risico komt.

Jij hebt makkelijk praten

Ik weet het. Ik heb makkelijk praten, want ik heb geen geld tekort. Dat besef ik me elke keer als ik iets opschrijf over besparen en uitkomen met je geld. Het is niet dat ik er makkelijk over denk of me niet realiseer hoe zwaar het kan zijn als je over elke euro moet nadenken.

Met mijn waarschuwingen en tips hoop ik net dat beetje te helpen om het wat lichter te maken, of te voorkomen dat het nog zwaarder wordt. En datzelfde geldt voor de Financiële wasstraat.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.