Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Gruwelijk misbruik maken

Onnodig profiteren van de maatschappij = stelen

Onnodig profiteren van de maatschappij = stelen

Werken voor je geld, zelf verantwoordelijk zijn voor je centen: zo ben ik opgevoed en daar ben ik trots op. Ik ben blij dat ik in een land leef waar mensen die dat nodig hebben ondersteund worden met uitkeringen en andere regelingen, maar soms… er zijn van die momenten dat ik me afvraag of dat niet te makkelijk gaat. 

Zonet is zo’n moment: bij de reacties op m’n artikel Slecht nieuws over de spaarrente tref ik deze reactie aan:

Reactie Slecht nieuws over spaarrente

Internettrol of uitvreter?

Natuurlijk hoop ik dat dit gewoon een internettrol is die het leuk vindt om mensen uit te dagen. Iemand die in werkelijkheid gewoon een baan heeft en wel voor z’n eigen inkomen zorgt. Alleen verveelt hij zich ’s avonds en gaat dan reacties intikken op websites om daarmee anderen uit te lokken. Dat hoop ik.

Reacties uitlokken = gelukt

Dat is dan gelukt: er zijn heel wat mensen die fel reageren, en dat snap ik volledig. Ik doe net zo hard mee: ik schrijf er zelfs een nieuwe blog over. Geef ik deze ‘Zamal’ hiermee aandacht die ik niet zou moeten geven? Ach, de kans is klein dat het zijn werkelijke naam is dus in hoeverre krijgt hij dan echte aandacht? 

Of toch een uitvreter…

Tegelijk weet ik ook dat er mensen zijn die zo denken en leven. Het gewoon dom vinden als mensen werken voor hun geld, lachend hun hand ophouden om een uitkering te trekken terwijl ze prima in staat zijn om hun eigen geld te verdienen. Een toneelstukje spelen bij de uitkeringsinstantie en daarnaast misschien wat zwart klussen waardoor ze uiteindelijk nog veel geld te besteden hebben ook. Misschien is dit zo’n uitvreter, het kan.

Blij dat er uitkeringen zijn

Voor alle duidelijkheid zeg ik het nog maar eens: ik ben blij dat er uitkeringen zijn en zie mensen die moeten leven van een uitkering absoluut niet als uitvreter. Er zijn genoeg mensen die medisch niet in staat zijn om te werken. Of die zich suf solliciteren maar nergens worden aangenomen. Hen bedoel ik hier natuurlijk niet!

Misbruik maken van uitkering = misbruik maken van andere mensen

Ik bedoel wél degenen die de uitkering eigenlijk niet nodig hebben, prima zouden kunnen werken, maar daar te beroerd voor zijn. Of wel werken, maar dan zwart naast een uitkering. Zich daarmee heel stoer voelen, terwijl ze simpelweg misbruik maken van alle mensen die hard werken en een goed deel van hun inkomen afdragen aan belastingen en premies.

Stelen via een omweg

Hoe kun je het voor jezelf goedpraten dat je op die manier misbruik maakt van andere mensen? Dat jij op je luie reet zit te profiteren, terwijl jouw buurman zich de blubber werkt? Het ligt voor mij in dezelfde lijn als stelen. Het is alleen indirect: je pakt het geld niet rechtstreeks van een ander af, het gaat via de overheid.

Onnodig uitkering trekken is stelen

De maatschappij, dat zijn wij

Maar die overheid, dat zijn wij met z’n allen. Of je het nu wel of niet eens bent met de beslissingen van de regering en de regels in dit land – daar hebben we met z’n allen voor gekozen. Hoe ging die slogan ook alweer? ‘De maatschappij, dat ben jij’. Of was het ‘De maatschappij, dat zijn wij’? Ik voel meer voor het laatste. Want we moeten het met z’n allen doen. Voorzien in je eigen inkomen als je dat kunt én zorgen voor degenen die dat niet kunnen. 

Wishful thinking

Goed, mijn punt is wel duidelijk geloof ik. Ik ben geen fan van schelden, maar deze reacties op de input van Zamal begrijp ik volkomen:

Reacties

Toch blijft de vraag door m’n hoofd spelen of de reactie van Zamal echt is of niet. Ik kan me bijna niet voorstellen dat je zoiets serieus opschrijft als je werkelijk zo leeft en denkt. Bovendien: wat doe je dan op een website als HomeFinance, waarom lees je een artikel over de spaarrente?

Mijn conclusie is dan ook dat het wel nep móet zijn… maar misschien is dat wishful thinking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek