Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 21 juli 2022, 09:48 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige #belasting

Werken voor je geld, zelf verantwoordelijk zijn voor je centen: zo ben ik opgevoed en daar ben ik trots op. Ik ben blij dat ik in een land leef waar mensen die dat nodig hebben ondersteund worden met uitkeringen en andere regelingen, maar soms... er zijn van die momenten dat ik me afvraag of dat niet te makkelijk gaat. 

Zonet is zo'n moment: bij de reacties op m'n artikel Slecht nieuws over de spaarrente tref ik deze reactie aan:

Reactie Slecht nieuws over spaarrente

Internettrol of uitvreter?

Natuurlijk hoop ik dat dit gewoon een internettrol is die het leuk vindt om mensen uit te dagen. Iemand die in werkelijkheid gewoon een baan heeft en wel voor z'n eigen inkomen zorgt. Alleen verveelt hij zich 's avonds en gaat dan reacties intikken op websites om daarmee anderen uit te lokken. Dat hoop ik.

Reacties uitlokken = gelukt

Dat is dan gelukt: er zijn heel wat mensen die fel reageren, en dat snap ik volledig. Ik doe net zo hard mee: ik schrijf er zelfs een nieuwe blog over. Geef ik deze 'Zamal' hiermee aandacht die ik niet zou moeten geven? Ach, de kans is klein dat het zijn werkelijke naam is dus in hoeverre krijgt hij dan echte aandacht? 

Of toch een uitvreter...

Tegelijk weet ik ook dat er mensen zijn die zo denken en leven. Het gewoon dom vinden als mensen werken voor hun geld, lachend hun hand ophouden om een uitkering te trekken terwijl ze prima in staat zijn om hun eigen geld te verdienen. Een toneelstukje spelen bij de uitkeringsinstantie en daarnaast misschien wat zwart klussen waardoor ze uiteindelijk nog veel geld te besteden hebben ook. Misschien is dit zo'n uitvreter, het kan.

Blij dat er uitkeringen zijn

Voor alle duidelijkheid zeg ik het nog maar eens: ik ben blij dat er uitkeringen zijn en zie mensen die moeten leven van een uitkering absoluut niet als uitvreter. Er zijn genoeg mensen die medisch niet in staat zijn om te werken. Of die zich suf solliciteren maar nergens worden aangenomen. Hen bedoel ik hier natuurlijk niet!

Misbruik maken van uitkering = misbruik maken van andere mensen

Ik bedoel wél degenen die de uitkering eigenlijk niet nodig hebben, prima zouden kunnen werken, maar daar te beroerd voor zijn. Of wel werken, maar dan zwart naast een uitkering. Zich daarmee heel stoer voelen, terwijl ze simpelweg misbruik maken van alle mensen die hard werken en een goed deel van hun inkomen afdragen aan belastingen en premies.

Stelen via een omweg

Hoe kun je het voor jezelf goedpraten dat je op die manier misbruik maakt van andere mensen? Dat jij op je luie reet zit te profiteren, terwijl jouw buurman zich de blubber werkt? Het ligt voor mij in dezelfde lijn als stelen. Het is alleen indirect: je pakt het geld niet rechtstreeks van een ander af, het gaat via de overheid.

Onnodig uitkering trekken is stelen

De maatschappij, dat zijn wij

Maar die overheid, dat zijn wij met z'n allen. Of je het nu wel of niet eens bent met de beslissingen van de regering en de regels in dit land - daar hebben we met z'n allen voor gekozen. Hoe ging die slogan ook alweer? 'De maatschappij, dat ben jij'. Of was het 'De maatschappij, dat zijn wij'? Ik voel meer voor het laatste. Want we moeten het met z'n allen doen. Voorzien in je eigen inkomen als je dat kunt én zorgen voor degenen die dat niet kunnen. 

Wishful thinking

Goed, mijn punt is wel duidelijk geloof ik. Ik ben geen fan van schelden, maar deze reacties op de input van Zamal begrijp ik volkomen:

Reacties

Toch blijft de vraag door m'n hoofd spelen of de reactie van Zamal echt is of niet. Ik kan me bijna niet voorstellen dat je zoiets serieus opschrijft als je werkelijk zo leeft en denkt. Bovendien: wat doe je dan op een website als HomeFinance, waarom lees je een artikel over de spaarrente?

Mijn conclusie is dan ook dat het wel nep móet zijn... maar misschien is dat wishful thinking.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.