Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 27 juli 2022, 09:28 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #banken en verzekeraars

Opeens gebeuren er interessante dingen rondom sparen. En nu niet alleen bij de deposito's: ook voor vrij opvraagbaar sparen gaan de rentes omhoog. En niet een klein beetje!

Renteverhoging ECB als startsein

Vorige week donderdag verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met 0,5%. Dat leek het startsein voor Renault Bank om te komen met een renteverhoging op de vrij opvraagbare spaarrekening: klanten kregen al donderdagmiddag het bericht dat de spaarrente bij de Franse bank per vrijdag 12.00 uur omhoog zou gaan van 0,35% naar 0,50%. 

Hogere spaarrente Renault Bank groot nieuws

Wij vonden het groot nieuws, hebben het vrijdagochtend direct gemeld en zelfs een Spaar Alert-mail verzonden naar iedereen die ingeschreven staat voor onze Update Sparen. Zo'n update sturen we normaal gesproken alleen op de 1e van de maand, maar we vonden dat dit niet kon wachten.

Krijg jij onze Update Sparen al?

Meteen even regelen!

Nu aanmelden

Bigbank deed toch mee

In een blog op VanSpaarbankVeranderen.nl schreef ik niet direct te verwachten dat andere banken zouden volgen. Maar wat schetste mijn verbazing: zaterdagochtend kwam Bigbank met de mededeling dat de rente omhoog ging: ook van 0,35% naar 0,50%. De bank uit Estland wil dus wel degelijk serieus concurreren met Renault Bank - interessant!

Bigbank uit Estland

Nederlandse banken niet

Onze Nederlandse banken doen alleen niet mee... na Renault Bank en Bigbank volgen de Zweedse partijen Klarna (0,25% sinds de ECB-donderdag) en Nordax Bank (0,23%). Het eerste Nederlandse vlaggetje in de vergelijking is wel van een andere bank dan voorheen: daar staat nu Centraal Beheer met 0,06% rente. Daarna volgen er drie met 0,05%: LeasePlan Bank, NIBC Direct en DHB - daar staat de Duitse Lloyds Bank ook nog tussen met dezelfde rente.

Renault Bank slaat terug

Terug naar Renault Bank. De Fransen besloten kennelijk om zich niet op de kop te laten zitten door Bigbank - gisteren verhoogden ze nog maar eens het rentepercentage. De nieuwe toprente in de vergelijking van vrij opvraagbaar sparen is daarmee terechtgekomen op 0,65%. Een week geleden stond die nog op 0,35%... bijna een verdubbeling dus, in een week tijd. En nog meer in een maand, want tot 27 juni was de rente bij Renault Bank nog 0,25%!

Renault Bank uit Frankrijk

Rekening openen

Wat gaat Bigbank nu doen?

Ik ben benieuwd wat Bigbank nu doet. Zullen ze nog eens meegaan en de rente voor Nederlandse spaarders ook verhogen naar 0,65%? Of laten ze het er voor nu bij zitten? Dan is de kans denk ik best groot dat er spaargeld gaat wegvloeien naar Frankrijk.

Vlag van Frankrijk

Hoogste spaarrente nodig om geld aan te trekken

Immers: als je spaargeld bij Bigbank hebt staan zit je daar voor de rente. Niet omdat je nou zo trouw bent aan die bank, je hebt er verder geen band mee. Dus als je ruim meer rente kunt krijgen bij Renault Bank in Frankrijk... dan gaat het er eigenlijk alleen om of je voldoende vertrouwen hebt in het Franse depositogarantiestelsel.

Buitenlandse bank moet hoogste rente bieden

Gaat Bigbank wél nog eens omhoog, wat doet Renault Bank dan? Gaan ze dan nog eens de rente verhogen? Kennelijk willen ze graag bovenaan staan met de hoogste spaarrente. Spaargeld aantrekken uit de Nederlandse markt lukt voor een bank uit een ander land alleen als ze de beste rente bieden. 

Wat is nu de hoogste rente?

Heuse spaaroorlog

Als Bigbank óók per se bovenaan wil staan in de spaarvergelijking kan dat leiden tot een heuse spaaroorlog. Dat kan interessant worden voor de Nederlandse spaarder. Ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat, we houden je natuurlijk op de hoogte!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.