Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 11 augustus 2022, 11:50 - Jos Koets
#besparen

De energiekosten lopen helemaal uit de hand. Iedereen die een nieuwe energieaanbieding krijgt van zijn leverancier, schrikt zich een hoedje. Een gemiddeld gezin gaat zo veel meer betalen, dat er steeds meer huishoudens in de problemen zullen komen. Den Haag zegt dat ze de Nederlanders bijstaan door een BTW verlaging, maar in totaal blijkt er gewoon meer geld naar de staatskas te vloeien. Ik zie maar 1 oplossing: er moet veel meer gas geboord worden in Groningen. En compenseer de Groningers ruimhartig: dat kan makkelijk uit...

Interessant artikel

Zondag een goed artikel in de Telegraaf waarin Ben Woldring aan het woord kwam over dure energiecontracten. Hierbij werd ook zeer duidelijk uitgelegd dat Den Haag flink wat verdient aan de energiecrisis.

Hieronder enkele opmerkingen uit het artikel:

 • Volgens energieleverancier Vattenfall stijgen de nieuwe modelcontracten voor een gemiddeld gezin van 2.000 euro naar 5.000 euro per jaar
 • Ben Woldring verwacht zelfs een stijging van de modelcontracten naar 6.500 euro per jaar
 • Bij 6.500 euro gaat een gemiddeld gezin dus 375 euro per maand meer betalen
 • Den Haag heeft de BTW op energie verlaagd van 21% naar 9%
 • Den Haag ontving dus 21% BTW over 2.000 euro en dit wordt 9% over 6.500 euro!
 • In Nederland kunnen geen vaste contracten worden afgesloten, in het buitenland wel
 • In Groningen ligt nog 500 miljard kuub gas
 • Dit jaar wordt er 8 miljard kuub gas gewonnen in Nederland
 • Vanaf oktober 2022 wordt de gaswinning teruggebracht naar 2,8 miljard kuub
 • Oplossing: meer gas uit de grond!

Het probleem van de hoge energierekening is volgens mij voor een deel redelijk simpel op te lossen. De gaskraan moet in Nederland verder open, waardoor iedereen weer een beter betaalbare energierekening gaat krijgen. Nu wordt tijdens de crisis het omgekeerde gedaan. Er wordt vanaf oktober 2022 juist minder gas gewonnen namelijk 2,8 miljard kuub (was 8 miljard).

Staatskas profiteert!

Een belangrijk deel van de kosten die wij betalen voor onze energie bestaat uit belastingen. Als de overheid wil, kan het door het verlagen van de belastingen de pijn dus wat verzachten. Dit doet het kabinet ook door het verlagen van de belasting van 21% naar 9%. Je zou verwachten dat dit een enorme klap is voor de staatskas, maar Ben Woldring geeft in het artikel terecht aan dat Den Haag juist meer gaat verdienen aan deze energiecrisis.

De rekensom is als volgt:

 • Voor de crisis 21% btw over 2.000 euro is 420 euro
 • Tijdens de crisis 9% btw over 6.500 euro is 585 euro

Zelfs als de totale kosten uitkomen op 5.000 euro zijn de inkomsten nog hoger dan voor de crisis. Het gaat hier over inkomsten in Den Haag die door een gezin in Nederland worden betaald! Het verhaal dat Den Haag de gezinnen in Nederland helpt, kan dus in de prullenbak.

Kom met een ruime compensatieregeling

Tot slot wordt er terecht opgemerkt dat er nog steeds geen goede oplossing is gekomen voor de Groningers. Velen hebben nog schade aan hun huis en zijn nog niet goed schadeloos gesteld. Er wordt heel veel geld verdiend aan de gaswinning. Waarom dan geen goede ruime vergoeding voor de mensen die daar wonen?

Ik stel voor om ieder gezin 1.000.000 euro te geven. Dit bedrag mogen zij zelf besteden. Hier tegenover staat dat er meer gas wordt gewonnen zodat de rest van Nederland hiervan kan profiteren. Deze 1.000.000 euro lijkt een enorm bedrag, maar is in totaal natuurlijk nog een schijntje. Vooral als we nu kijken naar het bedrag die alle Nederlanders in de komende tijd voor energie moeten gaan betalen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.