Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 16 augustus 2022, 08:58 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #besparen #inflatie

'Britse supermarkt biedt rentevrije lening voor dure boodschappen' - je kunt je vást voorstellen dat deze kop op RTLnieuws.nl mijn aandacht trekt. Lenen voor boodschappen. Ik laat het even tot me doordringen.

Geen schimmig flitskrediet

Gisteren heb ik toevallig een heel uitgebreid artikel op Lening.nl gepubliceerd over de verraderlijke leenconstructie van het flitskrediet. Daar moest ik meteen even aan denken, maar het lijkt erop dat dit (gelukkig) niet om een schimmig aanbod van minileningen gaat. 

Supermarktketen regelt lening zonder rente

Waar gaat het dan wel om? Een supermarktketen geeft klanten die duurdere boodschappen niet kunnen betalen een rentevrije lening. Van 25 pond (ca 30 euro) tot maximaal 100 Britse pond (ca 120 euro). Meer details zijn te vinden in het artikel van de Britse krant The Guardian

Wie verdient hier geld aan?

Het eerste dat ik denk: wat is de adder onder het gras? Wie verdient hier geld over de rug van mensen die hun boodschappen niet kunnen betalen? Dat lijkt op zich wel mee te vallen: de geldschieter is Fair for You - een organisatie zonder winstoogmerk. Die rekent wel een bescheiden rente, maar dat wordt bijgelegd door Iceland (de supermarktketen). Daardoor kunnen de supermarktklanten rentevrij lenen.

Lenen met nul procent rente voor boodschappen

Klinkt sociaal en goed bedoeld...

Het klinkt allemaal heel sociaal en goed bedoeld, maar toch... je stimuleert mensen om geld te lenen voor boodschappen. Het kan dan wel renteloos zijn, alleen moeten ze het geleende geld wel terugbetalen natuurlijk. Als je al niet genoeg geld hebt om je boodschappen te betalen, hoe ga je dan die lening aflossen? 

Supermarkt wil omzet op peil houden

Uiteindelijk is het de supermarkt natuurlijk gewoon te doen om het op peil houden van de omzet. Ze zien ongetwijfeld dat mensen minder uitgeven aan boodschappen omdat alles zoveel duurder is geworden. Als alleen de prijzen in de super hoger waren zou je evenveel kunnen blijven uitgeven, alleen dan aan minder artikelen.

Boodschappen doen in de supermarkt

Minder geld beschikbaar voor boodschappen

Dat is niet zo: alles is duurder, de inflatie beperkt zich niet tot de prijzen in de winkel. Dus blijft er binnen hetzelfde inkomen minder geld over voor de boodschappen. En daar zitten ze bij de supermarkt niet op te wachten, zou een daling van de omzet betekenen.

Nu halen, later betalen

Ik ben geen fan van dit aanbod. Het ligt wat mij betreft in de lijn van 'nu halen, over een jaar betalen - 0% rente'. Uitgestelde betaling dus, en ook dat is gewoon geld lenen. Hartstikke aantrekkelijk als je geld tekort komt om te kopen wat je wilt. Of het nu om een auto, een apparaat of boodschappen gaat.

Je moet het wel terugbetalen

Nogmaals: je moet dat geld wel terugbetalen. En over een jaar heb je waarschijnlijk niet opeens geld over in je budget. Zo bouw je dus een schuld op die je later alleen maar verder in de problemen helpt.

Niet lenen omdat je niet uitkomt met je inkomen

Dus ik zeg: beter niet doen. Duik in je financiën, bespaar waar je kunt, kijk naar de mogelijkheden om extra geld te verdienen. Zoek hulp als het je op eigen houtje niet goed lukt. Maar ga niet lenen omdat je niet uitkomt met je inkomen voor de normale dagelijkse uitgaven.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.