Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 17 augustus 2022, 09:38 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige #besparen #belasting #energie

Vorige week vertelde een vriendin me dat ze een fors bedrag terugkreeg van haar energieleverancier. Dat verbaasde haar: de energieprijzen zijn toch zo gestegen? Hoe kan zij dan zoveel geld terugkrijgen? Ik kon daar niet direct een verklaring voor geven. Nu kan ik dat denk ik wel...

Superlage energierekening - hoe kan dat?

Op FD.nl beschrijft een journaliste een soortgelijk verhaal: Mijn energierekening is superlaag. Hoe kan dat?  Bij haar was het nieuw geadviseerde maandbedrag voor stroom... maar liefst € 1,=. Kan dat? Ja, dat kan... en dat is natuurlijk heel erg gek.

Euromunt 1 euro

Goede energie-positie

Sommige mensen zitten in een goede energie-positie. Ze hebben een vast contract, waardoor ze geen last hebben van prijsverhogingen sinds ze dat hebben afgesloten. Ze verbruiken weinig energie, bijvoorbeeld doordat ze in een extreem goed geïsoleerd huis wonen. Misschien hebben ze zonnepanelen. En wat ook scheelt is als je stadsverwarming hebt.

Compensatie voor hoge energieprijzen

Wat is nou vervolgens het geval? Ongeacht of je lást hebt van die hogere energieprijzen, we krijgen allemaal compensatie.

Veel hogere teruggave energiebelasting

Neem nou de veel hogere teruggave op energiebelasting (in 2022 is dat €825, in 2021 was het €559). Die krijgt iedereen, of je nu veel of weinig verbruikt, of je nu een vast of variabel energietarief hebt, of je nu veel of weinig verdient. Het kan prima zo uitpakken dat je meer energiebelasting terugkrijgt dan je betaalt.

Geld krijgen

Lagere btw op energie

Vanaf 1 juli 2022 is de btw op energie voor een half jaar verlaagd van 21% naar 9% - ook dat is voordeel voor iedereen. Dat voordeel is dan weer wel afhankelijk van het energietarief dat je betaalt en je verbruik.

Extra compensatie laagste inkomens

Er is dan ook nog een maatregel voor de laagste inkomens: die krijgen via de gemeente een extra compensatie tot € 1.300. 

Veel huishoudens komen toch in de problemen

Er wordt door de overheid dus veel geld gepompt in het compenseren van de hoge energiekosten. Dat wil niet zeggen dat we met z'n allen geen probleem meer hebben: er zijn óók huishoudens die aan de andere kant van het spectrum zitten en juist te maken hebben of krijgen met enorme bijbetalingen. Die serieus in de problemen kunnen komen doordat de maatregelen voor hen lang niet voldoende zijn om de gestegen rekening te compenseren.

Stress van geldzorgen

Onlogische verdeling van overheidsgeld

Wel gek toch - dat er mensen zijn die nu nagenoeg niets betalen voor energie, omdat ze compensatie krijgen die ze niet nodig hebben. Terwijl er dus ook mensen zijn die dik in de problemen komen. De keuze van de overheid om iedereen te compenseren is in die zin niet ideaal. Wel de makkelijkste manier, ongetwijfeld hebben ze er daarom voor gekozen.

Andere opties voor lagere energierekening

Welke andere opties heeft de overheid om huishoudens te helpen om geen/minder last te hebben van de hoge energieprijzen? Manieren om de energierekening te drukken? In een ander artikel op FD.nl worden 10 oplossingen beschreven (in willekeurige volgorde) - machtig interessant:

  1. Meer gas uit Groningen
  2. Hoge winsten energiebedrijven belasten
  3. Een maximumprijs voor energie
  4. Lagere belastingen
  5. Een sociaal tarief
  6. Compensatie lage en middeninkomens
  7. Iedereen compenseren
  8. Langlopende energiecontracten
  9. Aanbod van energie vergroten
  10. Energieverbruik omlaag brengen met subsidies voor energiebesparende maatregelen

Ik ga ze hier niet allemaal uitspellen, maar kan wel zeggen dat ik optie 7 een soort van verspilling vind. Daarmee komt het geld voor een deel terecht bij mensen die het niet nodig hebben, en dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.