Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 24 augustus 2022, 10:37 - Anneke Ranzato-Versloot
#belasting #verzekeringen #sparen #betalen #beleggen

Nog twee maanden, dan wordt mijn oudste zoon 18 jaar. Dat is niet gewoon een verjaardag zoals ieder jaar... er verandert nogal wat als je 18 bent! Ja, dat je alcohol mag kopen natuurlijk. Dat is voor veel jongeren het belangrijkste aspect van die leeftijd. Dat je mag stemmen is ook interessant, maar natuurlijk heb ik het over de financiële kanten van 18 worden - en dat zijn er nogal wat.

18 jaar - geldzaken regelen

Goed opletten en samen regelen

Na mijn blunder rondom zijn OV-reisproduct ga ik niet denken dat ik het allemaal wel weet. We gaan heel goed opletten of we alles wel goed regelen samen. Van de week kreeg hij een brief van de overheid met een opsomming van onderwerpen om naar te kijken. Handig, maar er zijn wel meer geldzaken om over na te denken dan alleen wat in die brief staat. 

Kinderbijslag vervalt

Zelf kreeg ik bericht van de SVB over de kinderbijslag die aangepast wordt. De timing daarvan valt mee: pas per april gaat het bedrag aan kinderbijslag omlaag. Kennelijk wordt dat achteraf uitbetaald, dat had ik ook weer niet in beeld.

Studiefinanciering start

Nu hadden we net ingevoerd dat onze jongens de kinderbijslag als budget krijgen voor hun persoonlijke uitgaven (kleding, sportschool, telefoonrekening, cadeautjes, snacks, uitgaan etc) - dat gaat voor hem dan dus weer vervallen. Gelukkig komt er studiefinanciering voor in de plaats.

Geldzaken om te regelen bij 18 jaar

Waar moeten we allemaal aan denken richting die 18e verjaardag?

  • Studiefinanciering
  • Zorgverzekering
  • Zorgtoeslag
  • Betalen & sparen

Studiefinanciering

De kinderbijslag vervalt dus voor een 18-jarige. Mijn zoon gaat voorlopig nog wel naar school, dus kunnen we studiefinanciering aanvragen. Dat is geen schokkend bedrag - hij woont immers nog thuis en heeft ook geen wens of plannen om daar verandering in te brengen. Maar toch, de basisbeurs van € 88,48 is een prettige opvulling van het kinderbijslag-gat.

Snel studiefinanciering aanvragen

Die studiefinanciering gaan we maar snel aanvragen, de website van DUO geeft aan 'bij voorkeur 8 weken voordat je er recht op hebt' - dat redden we ruim, want zijn recht op stufi gaat pas in per 1 januari 2023.

Studiefinanciering berekenen

Studiefinanciering te laat aangevraagd?

Zouden we te laat zijn met aanvragen, dan is er trouwens niets aan de hand. Binnen hetzelfde schooljaar kan het ook nog met terugwerkende kracht. Dat was met dat OV-reisproduct natuurlijk niet zo 😌 - maar dat loopt dus al.

Zorgverzekering

Ook een belangrijke: vanaf zijn 18e valt hij niet meer onder onze zorgverzekering. Geen gratis verzekering voor ziektekosten meer, niet meer gratis naar de tandarts ook. Die heeft dus ook heel slim vóór zijn verjaardag nog een controle gepland.

Polissen vergelijken

Dat wordt kijken welke zorgverzekering we voor hem willen afsluiten. Dikke kans dat het bij onze huidige verzekeraar blijft, maar toch even ziektekostenpolissen vergelijken natuurlijk.

Zorgverzekering vergelijken

Zorgtoeslag

Die zorgverzekering is voor een 18-jarige student wel een flinke kostenpost. Gelukkig is er voor hem dan weer het recht op Zorgtoeslag, zodat hij het wel zelfstandig kan dragen. De zorgtoeslag gaat in per november en is volgens de proefberekening € 111 per maand voor hem.

Basisverzekering en eigen risico

Grappig, we zijn verzekerd bij FBTO en daar is de basisverzekering... € 110,95 per maand. Houdt hij dus € 0,05 over aan de zorgtoeslag. 

Hoger eigen risico om te sparen?

Tenminste, bij het eigen risico van € 385. Dan wordt het interessant om te kijken wat we met dat eigen risico doen. Hij kan ook gaan sparen voor zorgkosten door te kiezen voor het maximale eigen risico. Dan is de premie € 88,95 per maand en houdt hij dus € 22,05 per maand over om apart te zetten. Voor de kosten van het eigen risico, als hij onverhoopt zorgkosten maakt. 

Eigen tandartsverzekering?

En voor de tandarts. Of zullen we kiezen voor een tandartsverzekering? Hij heeft echt nooit wat aan zijn gebit dus als het meezit beperken de kosten zich tot de controles. 

Tandartscontrole bij kind

Betalen en sparen

Dat waren wel de grote geldzaken rondom 18 jaar worden. Toch verandert er ook het nodige bij de bank - bij betalen en sparen. De gratis Jongerenrekening vervalt bij veel banken als je 18 wordt... krijg je dan kosten voor je betaalrekening? Gelukkig hebben banken ook meestal een Studentenrekening, die dan ook meestal weer gratis is. Overigens loopt de Jongerenrekening bij ASN door tot 25 jaar, dus dat hoeft op zich niet veranderd te worden.

Spaargeld komt vrij

Jeugdsparen vervalt ook. Zo hebben we voor onze kinderen een spaarrekening waarop het geld geblokkeerd is tot ze 18 jaar zijn. Dat geld mag hij straks formeel gaan opnemen zonder onze toestemming, het komt gewoon vrij. Wat niet wil zeggen dat we het okay vinden dat hij dat zomaar gaat uitgeven, maar dat komt wel goed.

Wel kan hij zelf gaan kijken waar hij dat spaargeld het slimst kan onderbrengen, want met 18 jaar kun je overal een rekening openen. Ook zelf beleggen is dan mogelijk!

Spaarrekeningen vergelijken

Machtiging om inzicht te houden als ouder

En: ik heb niet meer automatisch inzicht in zijn geldzaken. Als wettelijk vertegenwoordiger heb ik nu nog zijn bankrekeningen in mijn bankapp - kan precies zien wat hij doet en ook dingen voor hem regelen als dat nodig is. Dat vervalt zodra hij 18 is, dus als we willen dat ik dat inzicht houd moet hij mij officieel machtigen voor zijn rekeningen.

Rood staan op de betaalrekening

Nog zo'n dingetje: vanaf 18 jaar kunnen ze bij veel bankrekeningen de keuze maken om rood te mogen staan. Dat is wel iets om in de gaten te houden als je kind gemakkelijk is met geld... Gelukkig kan rood staan op die ASN Jongerenrekening niet, dus dat is prima.

Zelf laten beslissen en regelen

De verleiding is groot om het allemaal voor hem te beslissen en regelen voor mijn 18-jarige kind. Dat hoopt hij waarschijnlijk wel. Maar dat ga ik niet doen. Hij mag er uitgebreid zelf naar kijken, ik zal hem daarbij wel begeleiden en wegwijs maken. Hij is straks officieel volwassen, best belangrijk dat hij dan ook zijn eigen financiële beslissingen neemt en zelf regelt wat nodig is!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.