Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie wéér recordbrekend

Akkoord over pakket voor koopkrachtcompensatie

Akkoord over pakket voor koopkrachtcompensatie

Het nieuwste inflatiecijfer: 13,6%. Wát? Ja echt, 13,6% – dat is wat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag doorgeeft als inflatie over de maand augustus. Bizar, of niet dan? Blijft die inflatie dan maar doorstijgen?

HICP is niet ons Nederlandse CPI

Een kleine nuance: dit percentage is de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) over augustus. Dat is een ander cijfer dan onze eigen Hollandse consumentenprijsindex (CPI). Die laatste komt altijd een stukje later (dat wordt 6 september) dan de HIPC. Waarbij dit ook nog een eerste raming is – dus nog niet per se het uiteindelijke cijfer.

Maar ja, het zegt natuurlijk wel iets dat dit maar liefst 2% hoger uitkomt dan de HICP over juli. We hebben het wel over een fors recordniveau – het vorige toppunt was in maart van dit jaar, toen was de HICP 11,7%. Serious business dus.

Recordinflatie in Nederland

Onze CPI was over juli 10,28% bij een HICP van 11,63%. Als je dat doortrekt komen we op een CPI van ergens tussen de 12 en 12,5% uit over augustus. Dikke kans dat het de hoogste inflatie ooit in Nederland wordt, want als ik in de grafieken terugkijk tot 1960 is de hoogste CPI iets van 11,1% (begin 1975).

Inflatie - CPI in Nederland - 1960 tm juli 2022

Verwachtingen CPB

Kennelijk verwacht het Centraal Planbureau (CPB) dat de inflatie dit jaar uitkomt op 9,9% en volgend jaar op 4,3%. Dat soort voorspellingen, daar kan ik niet zo heel veel mee eerlijk gezegd. Wat ik me wel kan voorstellen is dat de extreme cijfers van de laatste maanden niet zo blijven. 

Het moet toch ergens een keer ophouden?

Het inflatiecijfer draait altijd om de prijsstijgingen ten opzichte van een jaar eerder. Het zijn (gelukkig) geen prijsstijgingen van maand tot maand, dat zou nog veel erger zijn. Als we er vanuit gaan dat de huidige inflatie voornamelijk veroorzaakt is door de energieprijzen en de oorlog in Oekraïne, dan moet dat toch ergens ophouden? De prijzen zullen over een jaar toch niet nog eens 13% hoger zijn dan nu?

Pakket maatregelen voor koopkrachtcompensatie

Maar goed, het is koffiedik kijken – niemand die het echt weet natuurlijk. Het hangt allemaal van zoveel factoren af. Wel fijn om te lezen dat het kabinet gisteravond een akkoord heeft bereikt over de nieuwe begroting – met daarin een pakket aan maatregelen om mensen te compenseren voor de hoge inflatie.

Wachten tot Prinsjesdag?

Over de inhoud van het pakket zeggen ze nog niets… maar er zal vást wel iets uitlekken voordat het Prinsjesdag (20 september) is. 

Ik moet zeggen: nog niet eerder ben ik zó geïnteresseerd geweest in macro-economische cijfers zoals de inflatie en de marktrentes. En in de rijksbegroting, en Prinsjesdag. We gaan het zien!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek