Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 31 augustus 2022, 12:04 - Anneke Ranzato-Versloot
#inflatie

Het nieuwste inflatiecijfer: 13,6%. Wát? Ja echt, 13,6% - dat is wat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag doorgeeft als inflatie over de maand augustus. Bizar, of niet dan? Blijft die inflatie dan maar doorstijgen?

HICP is niet ons Nederlandse CPI

Een kleine nuance: dit percentage is de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) over augustus. Dat is een ander cijfer dan onze eigen Hollandse consumentenprijsindex (CPI). Die laatste komt altijd een stukje later (dat wordt 6 september) dan de HIPC. Waarbij dit ook nog een eerste raming is - dus nog niet per se het uiteindelijke cijfer.

Maar ja, het zegt natuurlijk wel iets dat dit maar liefst 2% hoger uitkomt dan de HICP over juli. We hebben het wel over een fors recordniveau - het vorige toppunt was in maart van dit jaar, toen was de HICP 11,7%. Serious business dus.

Recordinflatie in Nederland

Onze CPI was over juli 10,28% bij een HICP van 11,63%. Als je dat doortrekt komen we op een CPI van ergens tussen de 12 en 12,5% uit over augustus. Dikke kans dat het de hoogste inflatie ooit in Nederland wordt, want als ik in de grafieken terugkijk tot 1960 is de hoogste CPI iets van 11,1% (begin 1975).

Inflatie - CPI in Nederland - 1960 tm juli 2022

Verwachtingen CPB

Kennelijk verwacht het Centraal Planbureau (CPB) dat de inflatie dit jaar uitkomt op 9,9% en volgend jaar op 4,3%. Dat soort voorspellingen, daar kan ik niet zo heel veel mee eerlijk gezegd. Wat ik me wel kan voorstellen is dat de extreme cijfers van de laatste maanden niet zo blijven. 

Het moet toch ergens een keer ophouden?

Het inflatiecijfer draait altijd om de prijsstijgingen ten opzichte van een jaar eerder. Het zijn (gelukkig) geen prijsstijgingen van maand tot maand, dat zou nog veel erger zijn. Als we er vanuit gaan dat de huidige inflatie voornamelijk veroorzaakt is door de energieprijzen en de oorlog in Oekraïne, dan moet dat toch ergens ophouden? De prijzen zullen over een jaar toch niet nog eens 13% hoger zijn dan nu?

Pakket maatregelen voor koopkrachtcompensatie

Maar goed, het is koffiedik kijken - niemand die het echt weet natuurlijk. Het hangt allemaal van zoveel factoren af. Wel fijn om te lezen dat het kabinet gisteravond een akkoord heeft bereikt over de nieuwe begroting - met daarin een pakket aan maatregelen om mensen te compenseren voor de hoge inflatie.

Wachten tot Prinsjesdag?

Over de inhoud van het pakket zeggen ze nog niets... maar er zal vást wel iets uitlekken voordat het Prinsjesdag (20 september) is. 

Ik moet zeggen: nog niet eerder ben ik zó geïnteresseerd geweest in macro-economische cijfers zoals de inflatie en de marktrentes. En in de rijksbegroting, en Prinsjesdag. We gaan het zien!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.