Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 2 september 2022, 14:09 - Jos Koets
#economie

Tijdens de coronatijd hield iedereen zijn hart vast. Heel veel bedrijven moesten ondersteund worden door Den Haag anders waren zij failliet gegaan. Honderdduizenden werknemers hebben slapeloze nachten gehad of zij de komende tijd nog wel werk zouden hebben. Tot ieders verbazing bleef de werkloosheid laag. Sterker nog: je ziet de laatste tijd overal enorme personeelstekorten ontstaan! Maar waarom stijgt de werkloosheid dan?

Tegenstrijdige economische cijfers

Het zijn rare tijden. De inflatie is boven de 10% uitgekomen maar de spaarrentes staan bij de Nederlandse banken nog rond de 0%. Er is een enorm personeelstekort maar de werkloosheid stijgt weer. Het is lastig om te voorspellen wat de toekomst gaat brengen.

Personeelstekorten

Tijdens de coronacrisis waren er verhoudingsgewijs weinig faillissementen. Maar in de eerste maanden van 2022 moesten veel bedrijven toch stoppen. Hun schulden waren te hoog opgelopen. De werknemers van deze bedrijven hoeven niet te wanhopen, want er zijn banen genoeg! Kijk bijvoorbeeld maar naar de luchtvaart: de problemen op Schiphol zijn wekenlang voorpaginanieuws geweest en ook KLM moest flink wat vluchten schrappen omdat de werkdruk te hoog werd. Deze berichten lieten zien hoe een bedrijf inkomsten kan missen omdat er niet genoeg personeel is. En we zien dat in meer branches de laatste maanden. Er verschijnen steeds meer berichten over personeelstekorten.

Werkloosheid stijgt

In deze tijd kan dus iedereen (jonger dan de pensioenleeftijd) wel werken. Dit betekent ook dat er feitelijk geen werkloosheid hoeft te zijn in Nederland. De werkelijkheid is weer eens anders. Het aantal werklozen is in juli 2022 verder toegenomen tot 353.000. Deze 353.000 is 3,6% van de beroepsbevolking. Gezien de personeelstekorten klinkt het vreemd, maar de afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen met 12.000 per maand. Om het nog wat ingewikkelder te maken: het UWV registreerde eind juli 157.000 lopende WW-uitkeringen. Vergeleken met een jaar eerder (juli 2021) nam het aantal WW-uitkeringen af met 68.000. In nagenoeg alle sectoren nam het aantal lopende WW-uitkeringen af in juli.

Niet iedereen WW uitkering

Even ter verduidelijking: Van de 353.000 werklozen in Nederland, ontvangen 157.000 een UWV uitkering. Dat is nog geen 45% van de werklozen! Er zijn dus bijna 200.000 werklozen die geen UWV uitkering ontvangen. Natuurlijk zijn er werklozen bij die wel een UWV uitkering hebben ontvangen, maar deze is gestopt vanwege de einddatum van de uitkering. Deze langdurige werklozen blijken dus ook in deze tijd niet aan werk te kunnen komen.

Probleem niet zo maar op te lossen

Het personeelstekort kunnen we niet zo maar oplossen. Dit tekort gaat nu gelden voor te veel branches waardoor er (grote) problemen kunnen ontstaan. Een simpel voorbeeld is het tekort aan leraren. Er zijn al scholen die voor bepaalde groepen leerlingen nog maar vier dagen open willen gaan! Als onze kinderen al minder les gaan krijgen dan heeft dit weer gevolgen voor de toekomst.

Voorlopig zal er de komende maanden niets veranderen. Ik verwacht zelfs dat het tekort nog verder gaat oplopen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.