Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 5 september 2022, 08:57 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #belasting

Het is duidelijk: wie geen bezwaar heeft ingediend vanwege de onrechtvaardige belasting over vermogen (spaartaks) krijgt geen compensatie. En weet je: ik vind het wel prima.

Miljarden zijn nodig voor anderen

De afgelopen tijd is het kabinet natuurlijk druk geweest met het samenstellen van een compensatiepakket vanwege de sterk gestegen prijzen. Daar is flink geld voor nodig, waardoor het compenseren van de te hoge spaartaks geen prioriteit meer heeft.

Ondersteunen van mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen

Ze compenseren de bezwaarmakers, dat moet van de rechters. Alle andere spaarders een goedmaker geven is niet juridisch verplicht. Het werd wel overwogen maar kost miljarden... miljarden die nu nodig zijn om mensen te ondersteunen die niet genoeg geld hebben om hun rekeningen te betalen.

Niet eerlijk, wel logisch

Is dat eerlijk? Misschien niet helemaal, maar toch vind ik het wel logisch. Iedereen die belasting betaalt over vermogen heeft een aanzienlijk bedrag staan in op de spaarrekening of in beleggingen. Dat zijn de mensen die nu geen probleem hebben door de bizarre inflatie. Moeten wij dan geld terugkrijgen, terwijl anderen nauwelijks rondkomen? Van mij hoeft het niet.

Hoe zat het ook al weer met die spaartaks?

Er zijn zo'n 60.000 mensen die wel bezwaar hebben gemaakt tegen de manier waarop belasting is geheven over hun vermogen (vermogensrendementsheffing) in de jaren 2017 tot en met 2020. De heffing op basis van een fictief rendement dat veel hoger was dan je daadwerkelijk kreeg over je spaargeld - die vonden zij oneerlijk. 

Hoge Raad uitspraak over spaartaks

Compensatie alleen voor bezwaarmakers

De bezwaarmakers krijgen compensatie, want dat heeft de Hoge Raad besloten. De discussie of ook andere spaarders - degene die geen bezwaar hebben ingediend - gecompenseerd gaan worden is nu afgelopen: het antwoord is 'nee'. 

Lastig effect: explosie van bezwaren

Ik vind het dus wel prima. Heb liever dat de mensen die het echt zwaar hebben nu geholpen worden. Er kan alleen wel een lastig effect aan dit besluit zitten: een explosie van het aantal bezwaren dat wordt ingediend bij de Belastingdienst. 

Overal bezwaar tegen indienen voor het geval dát

Er zal vást een groep mensen zijn die nu denkt: als ik bezwaar had gemaakt had ik wel geld gekregen, nu krijg ik die niet. Ook al zit ik in dezelfde situatie. Dan ga ik dus in het vervolg ook overal bezwaar tegen indienen, om te voorkomen dat zoiets me nog een keer overkomt. Ook al verwacht ik niet dat zo'n bezwaar gegrond verklaard wordt, ik ga het wel doen... voor het geval dát.

Belastingdienst

Flinke extra druk bij de Belastingdienst

Als die groep groot is kan dat een flinke extra druk opleveren bij de Belastingdienst. Ieder bezwaar moet immers wel in behandeling genomen worden, ook al is al van grote afstand te zien dat het ongegrond is. Want tja, ook in het geval van de spaartaks dachten ze bij de fiscus vást dat die bezwaren geen kans maakten. En wat blijkt: toch wel.

Efficiënt filteren

Die extra druk, daar zitten ze bij de Belastingdienst natuurlijk niet op te wachten. Het is niet alsof ze daar niet genoeg te doen hebben lijkt me zo. Dus ik hoop dat het meevalt met die explosie van bezwaren. Of dat ze een methode bedenken om die héél efficiënt te filteren en af te handelen.

Belasting over vermogen in 2021

De definitieve belastingaanslag over 2021, die is uitgesteld als je belasting moet betalen in box 3. Logisch: als ze die nu gaan opleggen op basis van de oude belastingregels gaat elke aanslag een bezwaar opleveren. We weten immers al dat die belastingregels zijn afgekeurd door de Hoge Raad.

Wat het nieuwe belastingsysteem voor vermogen wordt, dat is nog even afwachten. Ik ben wel bijzonder benieuwd

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.