Search
Close this search box.

Hoe betaalbaar is een koopwoning momenteel?

Huizenprijzen sinds 2013 verdubbeld: hoge hypotheekrente maakt koopwoning duur

Huizenprijzen sinds 2013 verdubbeld: hoge hypotheekrente maakt koopwoning duur

De huizenprijzen zijn in de afgelopen negen jaar ongeveer verdubbeld. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek was een koophuis in juli 2022 gemiddeld 99% duurder dan in juni 2013. Een belangrijke aanjager van deze stijging was de daling van de hypotheekrente tot extreem lage niveaus. Maar de rente is sinds eind 2021 fors gestegen. Je kunt je afvragen in hoeverre een koopwoning gezien de de huidige prijzen en de veel hogere rente nog wel betaalbaar is.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bekijk de actuele hypotheekrente

Maandlasten vergelijken

Het is interessant om de bruto maandlasten van een huizenbezitter die in juni 2013 een huis heeft gekocht te vergelijken met de lasten van een huizenbezitter die in juli 2022 een huis heeft gekocht. Laten we uitgaan van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) waarbij de rente 10 jaar wordt vastgezet.

Moment Hypotheekbedrag Rente Bruto maandlast Totale kosten 30 jaar
Juni 2013 150.000 4,20 % 734 264.069
Juli 2022 300.000 3,40 % 1.330 478.960

Cijfers zeggen genoeg. De hypotheekrente was 10 jaar geleden hoger dan de huidige rente, maar de huizenbezitter die in juli 2022 heeft gekocht, betaalt bijna 600 euro per maand meer voor zijn annuïteiten hypotheek. De enorme prijsstijging hakt er natuurlijk enorm in.

Bereken zelf online de maandlasten

Vorig jaar veel lagere rente

Hierbij merk ik op dat in december 2021 de rente 1% is geweest. De maandlast voor een annuïteitenhypotheek van 300.000 euro met een rente van 1%, bedraagt 965 euro. Dankzij de lage rentes vielen de maandlasten eind vorig jaar – ondanks de hoge huizenprijzen – dus nog relatief mee.

Uitgaande van de huidige rentes, kunnen steeds minder mensen op de huidige prijzen nog een huis kopen. Dit blijkt ook wel uit de ontwikkelingen op de huizenmarkt, want die koelt heel snel af.

Enkele opmerkelijke cijfers:

  • In juli 2022 werd er gemiddeld 14,5% meer voor een woning betaald dan in juli 2021
  • In juni 2022 werd er 15,6% meer betaald dan in juni 2021
  • In jan 2022 werd er 21% meer betaald dan in jan 2021
  • In juli 2022 waren er 16.417 woningtransacties (14% minder dan in juli 2021)
  • De gemiddelde huizenprijs voor een bestaand koophuis is momenteel rond de 400.000 euro

Bovenstaande cijfers laten zien dat de stijging van de huizenprijzen minder wordt. Volgens economen van ING zullen de huizenprijzen eerst stabiliseren en dan zelfs flink gaan dalen.

Eerst verkopen, dan kopen

Er is ook een andere trend gaande bij doorstromers. Deze willen eerst hun huidige woning verkopen en dan pas een andere woning kopen. Ze willen dus eerst zekerheid hebben met betrekking tot de verkoopprijs van hun huidige woning en dan pas in het diepe springen door een andere woning te kopen. Zoals bekend was dit in de afgelopen jaren totaal anders: vrijwel alle doorstromers kozen er de afgelopen jaren voor om eerst een andere woning te kopen en dan pas de huidige woning te verkopen.

Al met al is het duidelijk dat er momenteel een andere wind waait op de huizenmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Bart van woensdag september 7, 2022 15:51
    Les 1 economie: Als de vraagkant stijgt, stijgen prijzen. Vraag gaat niet afnemen. Prijzen dan ook niet. Een bruto last van 1300 euro is minder geld dan de huurprijs momenteel.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek