Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 9 september 2022, 08:55 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #verduurzamen

Besparen... helaas is het voor veel van ons hard nodig om daar in deze tijd aandacht aan te besteden. De hoge inflatie zorgt ervoor dat steeds meer mensen tegen de grenzen van hun inkomen aan lopen. De energierekening vliegt omhoog. Ook bij bedrijven, daardoor worden allerlei boodschappen en andere aankopen ook snel duurder. Geld besparen is daardoor voor velen hard nodig om enigszins rond te komen.

Extra aandacht voor besparen

Het is al jaren één van mijn favoriete onderwerpen om over te schrijven. Ook in tijden waarin het niet zo overduidelijk 'hot' was, en nu natuurlijk helemaal. Ik vind het dan ook super dat we een nieuw onderdeel op HomeFinance hebben gelanceerd: naast Hypotheek, Lening, Sparen, Verzekeringen en Actueel hebben we nu ook Besparen!

Voor nu hebben we 6 bespaaronderwerpen uitgewerkt:

Hier zal het natuurlijk niet bij blijven - en als jij aanvullingen hebt zijn ze ook van harte welkom!

Besparen op je energierekening

Voor de mogelijkheden om te besparen op je energierekening hebben we uitgebreid uitgewerkt. Heerlijk, want daar heb ik zelf ook weer het nodige van geleerd.

Ons huis kan duurzamer

De volgende stap in het verder verduurzamen van ons huis komt daardoor snel dichterbij. Zonnepanelen hebben we al bijna anderhalf jaar, maar ik ben ervan overtuigd dat wij in elk geval met isolatie maatregelen nog flink kunnen besparen op ons gasverbruik. Spouwmuurisolatie in elk geval en onze ramen zijn ook niet bepaald isolerend ben ik bang. Een warmtepomp en/of zonneboiler... zou kunnen, maar dat zijn niet de eerstvolgende stappen waar ik aan denk. Of misschien toch wel een hybride warmtepomp?

Spouwmuurisolatie

Geld voor duurzamer huis

Het enige dingetje aan die maatregelen is wel: ze kosten behoorlijk geld. Dat geld moet je wel hebben. De overheid helpt wel met leuke subsidies en andere regelingen, maar toch... je moet het geld wel ergens vandaan halen. Van je spaarrekening, uit beleggingen of met een lening. Qua leningen zijn er dan weer mogelijkheden met je hypotheek, een persoonlijke lening of een speciale Energiebespaarlening via de overheid. Gezien de besparingen kan ook geld lenen voor verduurzaming nog steeds interessant zijn.

Game die helpt met energie besparen

Heb jij nou geen idee hoe je energie moet besparen in huis? Dat kun je leren met behulp van spelletjes, heeft de Universiteit Utrecht ontdekt. Ze hebben de Powersaver Game - al jaren trouwens - en onderzoeken daarmee hoe ze mensen spelenderwijs kunnen aanzetten tot duurzamer leven. En dat lukt! Tijdens de game bespaarden mensen gemiddeld 20% aan energie, en in de weken daarna waren ze tot wel 30% zuiniger geworden. Nice!

Meedoen aan de Powersaver Game

Je kunt ook nu nog meedoen lijkt het, al vragen ze wel naar het overzicht van energieverbruik in 2019. Persoonlijk lijkt het verbruik van 2021 me nu relevanter, maar goed. Ik kan me niet inschrijven, want één van de voorwaarden is dat je nog geen eigen energie opwekt. Onze zonnepanelen zorgen er dus voor dat ik de Powersaver Game niet kan gaan spelen. 

Slimme energiemeter

Een andere voorwaarde voor de game is dat je een slimme energiemeter hebt. Nu zit ik me met het schaamrood op m'n kaken af te vragen of wij die wel of niet hebben... vast wel. We hoeven geen meterstanden meer op te geven en ik krijg elke maand een verbruiksoverzicht, dus ik neem aan van wel. Ik ga me er dit weekend eens verder in verdiepen, want ik wil toch wel eens weten waar de energie die we verbruiken naartoe gaat.

Woning verduurzamen

Focus op verduurzamen

Eigenlijk grappig hoe de ontploffende gasprijzen ervoor zorgen dat heel veel mensen - inclusief ikzelf, en wij met onze website - nu opeens een focus hebben op het verduurzamen van hun huis. Simpelweg om geld te besparen. In die zin helpen die gasprijzen de energiedoelstellingen van het kabinet behoorlijk. En tegelijkertijd de aardbol! 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.