Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 12 september 2022, 09:16 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #banken en verzekeraars

Laten we het weer even over de camping hebben. Het is nu twee weken geleden dat we gisteren te horen kregen dat we moeten vertrekken van onze camping. Dat geeft veel gedoe - juridisch en financieel.

Rechtsbijstand ingeschakeld

Inmiddels heb ik mijn rechtsbijstandverzekering ingeschakeld omdat ik ervan overtuigd ben dat we recht hebben op een compensatie, en daar wil de woordvoerder van onze camping niets van weten. Het is voor mij de eerste keer dat ik de rechtsbijstandverzekering inzet - ben heel benieuwd hoe dat verder gaat.

Rechtsbijstand inschakelen

Opkopers op de camping

Hoe dan ook: de staplaatsen zijn opgezegd, daar veranderen we niets aan. We mogen nog een jaar blijven staan maar er zijn niet veel gasten die daar trek in hebben. Het is dan ook een komen en gaan van opkopers die hun slag willen slaan door voor een prikkie een stacaravan over te nemen en die voor ruim meer geld te verkopen. De potentiële kopers van die caravans worden ook gewoon uitgenodigd op de camping door de woordvoerder van de eigenaars.

Eerlijke handel of aasgieren?

Ik heb er niet veel moeite mee dat er opkopers langskomen: die zien handel. Als eigenaar van de stacaravan wil je er vooral vanaf als je 'm niet gaat meenemen naar een andere camping. Zelf regelen dat-ie weggehaald wordt is immers ook een kostbare zaak, en waar moet je 'm dan laten? Dus dat er een dikke marge in zit voor die opkopers vind ik niet zo gek.

Communicatie met en commissie voor woordvoerder

Dat ze zonder toestemming de uitkomst communiceren met de woordvoerder wel (halloooo... privacy, AVG?), daar heb ik wel moeite mee. Ongetwijfeld krijgt die woordvoerder een commissie voor elke caravan die ze opkopen en dat voelt wel weer heel dubbel.

Met wie ga je in zee?

Ik ben dus wel voorzichtig met die opkopers. We hebben geen haast en willen wel een eerlijke prijs krijgen. Nog best lastig is dat, want wat is een eerlijke prijs? Wat is een bedrijf om wel mee in zee te gaan?

Contant geld storten

De volgende hobbel is het geld. Als je een stacaravan aan zo'n opkoper verkoopt is de kans groot dat je contant geld krijgt. Soms gaat het om bedragen die je niet cash in huis wilt hebben, dus wil je het storten bij de bank. En dat is tegenwoordig helemaal niet meer zo simpel als 'je loopt naar je bankkantoor, legt het geld in het laadje en het wordt op je rekening gezet'.

Cash storten in automaat

Of in elk geval: bij de Rabobank niet. Je kunt daar alleen contanten storten via van die gele Geldmaten, ontdek ik net. Die automaten zijn ook niet allemaal geschikt voor storten, daar moet je naar zoeken via de Locatiewijzer van Geldmaat.nl en dan filteren op 'Geld storten'. Prima overzichtelijk op zich.

Geldmaat -  contant geld storten via geldautomaat

Storten niet meer gratis

Contant geld storten is alleen niet meer gratis. Tenminste, niet bij de Rabo. En ongetwijfeld ook niet bij de andere banken. Vorig jaar schreef ik al een blog Kosten voor cash - maar dat ging dan vooral over de kosten van geld opnemen. Nu heb ik het over storten. Dat is simpelweg niet meer gratis tegenwoordig.

Geld storten bij Rabobank - kosten en limiet

Het voelt gek, dat je moet betalen om geld bij de bank te storten op je eigen rekening. Ik weet nog dat vroeger het storten van cash op de rekening van een ander wel geld kostte, maar op je eigen rekening niet. Die mooie tijd is duidelijk voorbij. 

Kosten betalen of thuis bewaren

En aan de andere kant snap ik het ook wel. Het verwerken van gestort geld brengt ook kosten met zich mee en ze willen contante stortingen vooral niet stimuleren denk ik. Het gevolg kan alleen zijn dat mensen ervoor kiezen om grote bedragen aan cash geld in huis te bewaren omdat ze geen kosten willen betalen. Dat is ook weer niet zo'n goed idee natuurlijk. 

Meer dan € 10.000 storten = ongebruikelijke transactie

Is de caravan die je verkoopt een dure en krijg je meer dan € 10.000? Ja, er worden hele forse bedragen betaald voor mooie stacaravans en chalets (niet die van ons)...  Bij zulke bedragen loop je tegen de grens aan voor ongebruikelijke transacties. In principe is er niets aan de hand als je minder dan € 10.000 op je rekening stort.

Melding voor Wwft

Daarboven geldt een storting (ook als het in delen is, want je kunt in elk geval bij Rabo niet meer dan € 2.500 per keer storten) als ongebruikelijk en moet de bank die melden bij FIU Nederland (Financial Intelligence Unit) in het kader van de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financiering terrorisme). Op zich niet erg, je kunt het immers prima verklaren uit de verkoop van de caravan, maar wel goed om te weten.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.