Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 14 september 2022, 10:01 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek

Soms kom je iets tegen waarvan je denkt: huh? Is dit serieus? Dat heb ik bij deze commercial van MUNT Hypotheken.

'Meerderheid Nederlanders vindt hypotheekmarkt onduidelijk'

Ik las erover op InFinance, in een artikel dat kopt met 'Meerderheid Nederlanders vindt hypotheekmarkt onduidelijk'. Dat vind ik natuurlijk interessant, dus even lezen... het gaat om de uitkomsten van een flitsenquête die MUNT Hypotheken heeft gehouden onder 400 Nederlanders. 

Een paar van de uitkomsten:

  • Vooral starters en jonge gezinnen ervaren hypotheken als complex
  • bijna 60% van de deelnemers tussen 18 en 39 jaar vindt alle geldzaken eromheen ingewikkeld
  • ruim 30% van hen weet niet goed wat ze kunnen lenen om een huis te kopen
  • meer dan de helft van de 40-plussers vindt de hypotheekmarkt onduidelijk
  • 43% weet niet welke stappen ze moeten zetten voor het oversluiten van hun hypotheek
  • ongeveer hetzelfde geldt voor schenken van geld met als doel het kopen van een huis
  • en ook voor het creëren van mogelijkheden voor verduurzaming of verbouwing

Begrijpelijke info is er echt wel

Interessant wel. MUNT gaat met het taalgebruik aan de slag - dat is altijd een goed idee. Tegelijk denk ik dat als mensen dingen willen weten, ze echt de begrijpelijke info wel vinden. Hier op HomeFinance bijvoorbeeld!

Begrijpelijke hypotheek informatie

Mensen dénken dat het ingewikkeld is

Het gaat er denk ik meer om dat mensen dénken dat een hypotheek machtig ingewikkeld is en daarom niet op zoek gaan naar de informatie.

Samenwerking met Steven Kazàn

Verder blijkt het te gaan over een samenwerking van MUNT Hypotheken met Steven Kazàn en zijn vriendin Jamie Kames. Kazàn? Ja, inderdaad, het gaat om een zoon van de beroemde Hans Kazàn. Dat kun je trouwens wel zien ook, maar dat terzijde. De samenwerking heeft als insteek: geen abracadabra. Tja. 

Campagne voor hypotheekadviseurs

Als ik op de website van MUNT kijk naar de campagne is deze gericht op adviseurs, niet op consumenten. Hypotheekadviseurs kunnen meedoen aan een Kaartenhuis Challenge... grappig bedacht hoor.

Hypotheken zijn niet ingewikkeld

Maar ze hebben natuurlijk wel gelijk: een hypotheek is geen abracadabra. Het is niet ingewikkeld, tenminste niet in de basis.

Zak geld voor een huis

Je krijgt een zak geld van de bank voor een huis, en dat geleende geld moet je weer terugbetalen. In de tussentijd betaal je rente over de schuld die nog openstaat. Het huis is het onderpand, zodat de bank meer zekerheid heeft over de terugbetaling. Simpel as that.

Hypotheek is geld voor een huis

Hypotheekrente lang of korter vast

Naast die simpele basis komen er nog een paar belangrijke keuzes kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Bijvoorbeeld die voor een rentevastperiode. Lang vast met veel zekerheid of korter vast voor een lagere hypotheekrente... wat is wijsheid?

Hoe hoog is de hypotheekrente?

Risico's verzekeren

En hoe zit het met de verzekering voor een uitkering bij overlijden - daar moet je ook wel even goed over nadenken. Net als de vraag of het nodig is om het risico van werkloosheid en/of arbeidsongeschiktheid af te dekken.

Belastingkant kan ingewikkeld worden

De fiscaliteit van hypotheken kan wél ingewikkeld worden. Afhankelijk van wanneer je voor het eerst een huis hebt gekocht, wat er in de tussentijds is gebeurd met de regels rondom de hypotheekrenteaftrek, kan het een fiscaal een complex verhaal worden. Zeker als er ook nog sprake is van een scheiding ofzo. 

Goede hypotheekadviseur & vragen tot je het snapt

Gelukkig zijn er heel wat goede hypotheekadviseurs die je met al die zaken heel goed kunnen helpen. Vervolgens is het jouw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je ook begrijpt wat die adviseur je uitlegt. Snap je het niet - niet bang zijn om dat aan te geven en opnieuw uitleg te vragen. Je weet wel: #durftevragen. 

Gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.