Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 19 september 2022, 13:52 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #algemene rentes #banken en verzekeraars

Het is alweer anderhalve week geleden dat de Europese Centrale Bank (ECB) besloot de rente voor de tweede keer fors te verhogen. De stap van 0,75% na de eerdere verhoging met 0,5% was een enorme stap - de grootste sinds de invoering van de euro zelfs.

Spaarrentes omhoog na rentesprong ECB?

Het zou zo logisch zijn als banken daarop ook hun spaarrentes aanzienlijk verhogen, tenminste... dat zou je denken. In de praktijk blijkt dat tot nu toe niet zo te zijn en dat was ook eigenlijk niet de verwachting. In elk geval niet bij de grootbanken, aangezien die lekker lui kunnen achterover kunnen leunen met een luxe klantenbestand dat nauwelijks van spaarbank verandert.

Lui achterover leunen - luiaard

Verhogingen van de spaarrente

Inmiddels zijn er gelukkig wel een aantal renteverhogingen doorgevoerd en nieuwe aangekondigd. Niet door de grootbanken, maar andere banken zetten wél stappen.

NIBC Direct: van 0,05 naar 0,25%

Zo heeft NIBC Direct de rente op haar spaarrekening - direct opvraagbaar geld dus - vorige week vrijdag verhoogd van 0,05% naar 0,25%. Dat is een leuke stap in de goede richting, daarmee kwam er voor het eerst in tijden weer een Nederlandse bank in de top 5 van de spaarrekeningen.

LeasePlan Bank verhoogde niet per september...

Het wachten was wat mij betreft op een stap van LeasePlan Bank. Zij bepalen de rente steeds per maand en ik had eigenlijk verwacht dat ze al een verhoging zouden doorvoeren voor september. Dat was jammer genoeg niet het geval.

... maar wel per 21 september!

Het is dan ook een mooie verrassing dat ze nu hebben besloten tot een verhoging per aanstaande woensdag. Die verhoging is ook meteen een serieuze: de rente op de spaarrekeningen van LeasePlan Bank gaat in één keer omhoog van 0,05% naar 0,40%.

Spaarrente LeasePlan Bank per 21 september 2022

Met deze renteverhoging komen ze direct op nummer 3 in de vergelijking van sparen zonder voorwaarden te staan: na de gedeelde eerste plaats voor Renault Bank en Bigbank, die allebei 0,65% vergoeden. Ook Klarna voert een renteverhoging door maar gaat naar 0,30%, daar komt LeasePlan Bank woensdag dus boven te staan.

Vergelijk spaarrekeningen

Dit is natuurlijk supergoed nieuws voor spaarders die hun geld niet naar een ander land willen brengen. Sparen bij Renault Bank betekent immers dat het naar Frankrijk gaat, bij Bigbank is dat Estland. Spaargeld bij LeasePlan Bank blijft gewoon in Nederland, het valt onder de Nederlandse spaargarantie.

Wie volgt?

Depositorentes behoorlijk omhoog

Ook bij de deposito's gebeurt er het nodige. Dat mag ook wel, want de marktrentes zijn behoorlijk omhoog geklommen de laatste tijd. De 12-maands Euribor staat boven de 2,2%. Bizar om te realiseren: deze was tot april van dit jaar heel lang (sinds 2016!) negatief. Ik vind het bijzonder interessant om te kijken hoe die 12-maands Euribor zich verhoudt tot de depositorente 1 jaar vast:

12 maands Euribor vs depositorente 1 jaar vast - 2015 tot 2022

De blauwe lijn gaat over de hoogste depositorentes, dat zijn tegenwoordig dus de partijen in andere landen. Dat was een paar jaar geleden nog niet aan de orde, dus je zou toch denken dat er nog wel de nodige renteverhogingen in het vat zouden moeten zitten. Dat kan alleen wel even duren, grote kans dat de banken toch wat afwachtend zijn, willen zien of dit renteniveau langer duurt.

Eén jaar vast voor 1,0 of 2,0%

Het is dan ook niet gek dat veel banken hun kortere depositorentes verhogen. Inmiddels zijn er diverse banken onder de Nederlandse garantie waar je 1,0% rente krijgt als je geld voor 1 jaar vastzet. Ben je bereid om je geld in het buitenland te stallen, dan loopt dat op tot zelfs 2,0% Twee jaar vast levert in Nederland tot 1,35% op - in elders in Europa tot 2,30%. 

Vergelijk deposito's

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.