Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHet hangt allemaal met elkaar samen...
Besparen kan op geld, tijd en energie. Drie vormen van besparen die sterk met elkaar samenhangen, op allerlei manieren. Waar het aan de ene kant iets oplevert ben je er aan de andere kant weer wat aan kwijt.
Als je genoeg geld hebt is de kans dat je vooral rust wilt. Tijd wilt besparen op de dingen die wel gedaan moeten worden. Dan schakel je een schoonmaakhulp in, een tuinman of -vrouw en een klusser. Voor de echt rijken een personal shopper of assistant. Zo regel je dat je zelf geen tijd hoeft te steken in activiteiten die je niet zelf wilt doen.
Maar ja, al deze helpende handen kosten wel geld! Bovendien kost het ook tijd en energie om ze te regelen. Wie wil je inschakelen, is die goed en betrouwbaar? Heb je eenmaal een vaste schoonmaker, tuinhulp of handige Harry / Hetty - dan valt dat gelukkig weg. Totdat deze ermee stopt of je niet tevreden bent, dan moet je weer op zoek naar een nieuwe.
Aan de andere kant: als je de uren die je bespaart door anderen in te schakelen gaat gebruiken om extra geld te verdienen... dan levert tijd besparen je ook geld op. Misschien kun je een paar uur per week extra gaan werken - voor een ander of voor jezelf. Via die weg kun je jouw financiële plaatje ook verbeteren.
Wil je geld besparen, dan doe je alles dat je zelf kunt doen lekker zelf. Daarmee bespaar je flink geld ten opzichte van het inhuren van anderen. Als je al zoveel mogelijk zelf doet is de volgende stap dat je gaat besparen op andere uitgaven. Eerst de luxe uitgaven. Buiten de deur eten, uitstapjes, dat soort dingen. Daarna komen de dagelijkse uitgaven.
Dat besparen op je uitgaven gaat allemaal niet vanzelf. Als je goed geld wilt besparen moet je daar echt wel serieus tijd en energie in steken. Het volgen van het 4-stappenplan van het Nibud, dat is niet in een half uurtje gedaan ofzo.
Qua energie hebben we het eigenlijk over twee soorten: energie die je koopt en verbruikt (gas, elektriciteit) en energie van jou als mens.
Door gas en elektriciteit te besparen zorg je voor een lagere energierekening, dus bespaar je daarmee ook geld. Bovendien is het goed voor onze aardbol.
Dat is dus sowieso goed om mee aan de slag te gaan, en dat kost weer... tijd persoonlijke energie én geld. Tijd en energie om de juiste maatregelen (en bijbehorende bedrijven) uit te zoeken en geld en energie om die maatregelen uit te (laten) voeren. Het varieert van wat materialen van de bouwmarkt tot een groot project om je eigen huis zoveel mogelijk te verduurzamen.
Bij de vraag 'Wat is belangrijk?' gaat bij mij meteen een Bert & Ernie liedje in m'n hoofd spelen. "Belangrijk is wat nodig is, en wat je niet kunt missen. De gaten in de gatenkaas, het water voor de vissen...." De wijsheid van Sesamstraat, ik houd ervan. Wat is echt nodig, wat kun je als het moet wel missen? Het draait allemaal om prioriteiten en keuzes.
Die prioriteiten en keuzes zijn heel persoonlijk. Wat ik belangrijk vind kan voor jou als geldverspilling overkomen, jij geeft misschien geld uit aan dingen die ik onzin vind.
Waar het uiteindelijk om gaat is dat je niet meer uitgeeft dan je hebt/krijgt. Als je over je grenzen heengaat levert dat problemen op. Dat geldt voor tijd, voor geld én voor persoonlijke energie.
Aan tijd zit een automatische limiet - we hebben allemaal niet meer dan 24 uur in een dag. Als je tijd gaat afsnoepen van ontspanning en slaap kan dat echter toch voor problemen zorgen.
Jouw persoonlijke energie is wel iets om in de gaten te houden: stress kost bijvoorbeeld veel energie. Je kunt gemakkelijk over je grenzen heen gaan.
En geld... is op zich begrensd, maar het is ook heel makkelijk om meer geld uit te geven dan je hebt. De schulden die daaruit ontstaan kunnen voor behoorlijke problemen zorgen en weer tijd, energie en geld kosten. Juist daarom is het belangrijk om tijd en energie te steken in het rondkomen van je inkomen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.