Search
Close this search box.

Wordt zorgpremie onbetaalbaar?

Flink hogere premie voor ziektekosten in 2023

Flink hogere premie voor ziektekosten in 2023

De eerste zorgpremie voor 2023 staat: zoals ieder jaar heeft DSW als allereerste de premie voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. En die is niet mals: een stijging van € 9,75 naar € 137,50 per maand. Nu is het afwachten wat de andere zorgverzekeraars doen… ik ben best benieuwd.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

DSW niet de goedkoopste zorgverzekering

Nu heeft DSW bij lange na niet de goedkoopste zorgverzekering van Nederland. De premie hierboven is voor een kale basisverzekering met standaard eigen risico, staat dus voor 2022 nog op € 127,75. De allergoedkoopste zorgverzekeringen zijn budgetpolissen. Misschien niet optimaal maar wel een flink stuk voordeliger – de laagste premie vind je dit jaar bij ZieZo Selectief van Zilveren Kruis – €108,25 per maand.

Wat zal de laagste zorgpremie zijn in 2023? 

Op 12 november weten we het – nog 6 weken wachten dus. Ongetwijfeld is het nu eerst een periode stil rondom de zorgpremies, en dan komen ze vanaf 7 november ofzo een beetje los. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de premies steeds later gepubliceerd worden, echt in de laatste dagen voor de deadline.

Premies in november bekend

Vorig jaar kwam de eerste premie na die van DSW bij Menzis vandaan. Op 9 november! Maar: toen was DSW ook laat, pas op 19 oktober. Terwijl hun streven is om elk jaar binnen een week na Prinsjesdag de premie te publiceren. Dit jaar is dat weer wel gelukt. Dus misschien dat de volgende zorgpremie dit jaar wel ook weer wat eerder komt dan 9 november?

Stijging 3x zo groot

Vorig jaar ging het bij zowel DSW als Menzis trouwens om een stijging met € 3,25 per maand. DSW doet dit jaar dus €9,75 erbij. Echt een shocking stijging, 3x zoveel. Op jaarbasis hebben we het dan over een toename van € 117 naar €1.650. En daar zit dan nog geen aanvullende dekking bij in. Als je erover nadenkt hoeveel mensen het financieel hartstikke zwaar hebben door de stijgende prijzen en energierekening… dan maak ik me wel zorgen. 

Stijging zorgpremie

Basisverzekering verplicht – schrappen is geen optie

Een zorgverzekering is wettelijk verplicht dus je moet er één hebben. Je kunt er niet voor kiezen de zorgpremie maar te schrappen uit je uitgaven.

Aanvullende verzekering vaak ook echt nodig

En voor veel mensen is het niet eens een optie om te kiezen voor alleen maar de basisverzekering. Die hebben aanvullende zorg gewoon nodig – en dan is het per saldo goedkoper om die te verzekeren dan de kosten uit eigen zak te betalen. Maar daarvoor moeten ze per maand wel weer een hogere zorgpremie betalen. Waar moet dat geld vandaan komen?

Besparen op je zorgpremie kan prima… 

Het kromme met deze verzekeringen is dat je prima op de zorgpremie kunt besparen… als je geld hebt. Kijk maar:

  1. Heb je een ruime buffer op je spaarrekening, dan kun je kiezen voor een hoger eigen risico. Daarmee betaal je een veel lagere zorgpremie per maand.
  2. Of nog beter: per jaar – als je genoeg geld hebt om de jaarpremie in één keer te betalen. Dan krijg je nog een extra korting.
  3. Met voldoende reserves kun je er ook makkelijker voor kiezen om de aanvullende dekkingen achterwege te laten. Moet je kosten maken, dan betaal je die gewoon uit je eigen middelen. Hoppa, nóg een lagere zorgpremie!

Heb je weinig of geen spaargeld, dan kun je deze keuzes niet maken. Of nou ja: 1 en 3 kúnnen wel, maar daarmee neem je dan wel een behoorlijk risico op rekeningen die je niet kunt betalen. Dat is ook wel het principe van verzekeren maar tja, het gaat niet om een paar euro per maand. Het is een serieuze kostenpost in financieel lastige tijden.

Zorgverzekeringen goed vergelijken

Wat iedereen kan doen, dus óók als je niet ruim in je slappe was zit, is zorgverzekeringen goed vergelijken en de laagste zorgpremie kiezen die past bij wat jij nodig hebt. Dus geen overdreven aanvullende dekkingen en misschien genoegen nemen met een beperkter aantal zorgverleners om uit te kiezen. Als je daar nog niet eerder naar gekeken hebt kun je daarmee ook al behoorlijk besparen op je zorgpremie.

Zorgverzekeringen vergelijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek