Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogWat gebeurt er met de renteaftrek als je tijdelijk de hypotheek niet betaalt?
Het komt voor dat een huiseigenaar een tijdlang de hypotheeklasten niet betaalt. Maar wat gebeurt er dan met het recht op hypotheekrenteaftrek? Er geldt tenslotte sinds 2013 een verplichting om je aan het aflossingsschema te houden om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen.
De belastingdienst heeft antwoord gegeven op deze vraag. En ze hadden goed nieuws voor de huizenbezitters die dit is overkomen.
Hieronder vind je de vraag en het antwoord van de belastingdienst.
Belastingplichtige is op 2 januari 2013 een eigenwoningschuld aangegaan van € 200.000, waarop ten minste annuïtair wordt afgelost. De maximale looptijd van de eigenwoningschuld is 360 maanden en eindigt in beginsel uiterlijk 31 januari 2043. Belastingplichtige voldoet op 31 december 2016 door een incidentele aflossingsachterstand niet aan de feitelijke aflossingseis. Op 31 december 2017 is de aflossingsachterstand door hem nog niet ingehaald en voldoet hij niet aan de feitelijke aflossingseis. Hij kan niet aannemelijk maken dat de aflossingsachterstand het gevolg is van onvoldoende betalingscapaciteit of van een onbedoelde fout in de betaling of berekening van het aflossingsbedrag. De eigenwoningschuld verhuist per 1 januari 2018 naar box 3. Op 1 november 2020 wordt de aflossingsachterstand ingehaald.
Op welk moment keert de schuld weer als eigenwoningschuld terug naar box 1 en wat is vanaf dat moment de maximale looptijd?
Op 1 november 2020 is de aflossingsachterstand ingehaald en keert de schuld terug naar box 1 als eigenwoningschuld. Vanaf dat moment kan de belastingplichtige tot uiterlijk 30 november 2045 de schuld aanmerken als eigenwoningschuld en de rente in aftrek brengen. Het oorspronkelijke aflossingsschema moet worden voortgezet.
Uit bovenstaand antwoord blijkt dat de hypotheek weer naar box 1 terug gaat als alles weer op de rit staat. Hiermee bedoel ik dat het aflossingsschema weer klopt. De periode dat er sprake is van een box 3 schuld wordt meegenomen ter verlenging van de box 1 periode. Hieronder getallen ter verduidelijking:
De looptijd van de box 1 periode is nu verlengd naar 30 november 2045. Deze verlenging heeft echter geen invloed op het aflosschema. Dit schema is ingegaan per februari 2013 en eindigt op 31 januari 2043.
Anders gezegd: op 31 januari 2043 is de hele hypotheek gewoon afgelost. De verlenging van de periode van hypotheekrenteaftrek is leuk, maar deze huizenbezitter heeft daar dus niets aan. Van de maximale periode van 30 jaar die geldt voor hypotheekrenteaftrek, heeft hij 27 jaar en 2 maanden renteaftrek kunnen genieten en 2 jaar en 10 maanden niet.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.