Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 10 oktober 2022, 09:34 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering #besparen #verzekeringen

De zorgpremies voor 2023 zijn nog lang niet bekend, maar de verwachting is wel dat ze hoger zullen zijn dan dit jaar. Fors hoger, als we de eerste premie - natuurlijk die van DSW - als maatstaf nemen. Terwijl het leven intussen op alle fronten veel duurder wordt, en we dus graag geld besparen waar we kunnen. Zit er ruimte in de premie voor je zorgverzekering?

Premie zorgverzekering

Lagere zorgpremie bij hoger eigen risico

Eén van de manieren om te besparen op je zorgpremie is door een hoger eigen risico te nemen. Standaard heb je in je zorgpolis het wettelijk verplichte eigen risico van € 385 voor het jaar 2023. Je mag ervoor kiezen om dat hoger te zetten, tot maximaal € 885. Die € 500 extra eigen risico levert je een lagere premie op. Goed idee?

Voor- en nadelen hoger eigen risico goed begrijpen

Het kán een goed idee zijn, dat hogere eigen risico. Maar niet voor iedereen. Belangrijk is dat je de voor- en nadelen goed begrijpt voordat je hierover een beslissing neemt. En daar kun je nu al over nadenken, ook al kun je nog niet de premies van zorgverzekeringen voor 2023 met elkaar vergelijken. Ze zijn immers nog niet bekend, dat duurt nog een maandje. 

Premie zorgverzekering

Hoe werkt dat eigen risico? 

Het eigen risico in je zorgverzekering betekent dat je het eerste bedrag aan zorgkosten zelf betaalt. Of nee: jouw zorgverzekeraar betaalt ze meestal voor je, maar dan moet je jouw eigen risico aan de zorgverzekeraar terugbetalen. Per saldo betaal je dan dus die eerste € 385 (of maximaal € 885) zelf.

Nadenken over zorg die je vraagt

Het idee achter dat eigen risico is dat we nadenken over de zorg die we afnemen. Dat we niet blind allerlei behandelingen aangaan die misschien niet echt nodig zijn. Daarom is het eigen risico wettelijk verplicht: niemand kan ervoor kiezen om een zorgverzekering zonder eigen risico te nemen.

Alles over het eigen risico

Weinig zorg nodig? Eigen risico omhoog!

Als je normaal gesproken weinig zorg nodig hebt kan het een overweging zijn om je eigen risico te verhogen. Omdat je dan zelf meer kosten draagt (mocht je die kosten maken) hoef je minder premie te betalen. Maak je die kosten niet, dan steek je die besparing op de zorgpremie mooi in je zak. Dat is lekker meegenomen in deze financieel lastige tijden toch?

Geld om eigen risico op te hoesten

Deze keuze kun je prima maken, alleen is daarbij één ding van groot belang: dat je wel het geld hebt om dat extra eigen risico op te hoesten als het toch nodig is.

Stel, je krijgt een ongeluk. Dan kun je nog zo gezond zijn en al ik-weet-niet-hoe-lang niet bij de dokter zijn geweest... toch lig je zomaar in het ziekenhuis. Je eigen risico is er dan zó doorheen gejaagd, want zorg kost nu eenmaal flink geld. Dan moet je die € 885 die je zelf moet betalen wel even beschikbaar hebben. Je wilt immers niet in de financiële problemen terechtkomen door een ziekenhuisrekening.

Geen kosten? Leuk besparen!

De andere kant van de medaille is dat je leuk bespaart op je maandelijkse vaste lasten als je een lagere zorgpremie hebt. In feite ben je dan - als je toch in het ziekenhuis belandt - niet € 500 extra kwijt aan zorg, maar minder. De besparing op de premie van je zorgverzekering mag je daar eigenlijk afhalen om te bepalen wat je maximaal extra kwijt bent aan zorg. Dat is het risico dat je loopt, die extra kostenpost als je onverwacht toch zorg nodig hebt. De premiebesparing zelf is de winst die je kunt boeken door voor een hoger eigen risico te kiezen.

Voorbeeldje in cijfers

Stel - je kunt € 25 per maand op je zorgpremie besparen door in plaats van € 385 eigen risico te kiezen voor € 885. Dat is op jaarbasis een besparing van € 300. 

Maak je minder dan € 385 aan zorgkosten in dat jaar? Dan heb je € 300 verdiend.

Maak je € 885 of meer aan zorgkosten? Dan moet je € 500 meer aan eigen risico betalen, maar je had € 300 minder aan premie betaald, dus heb je per saldo € 200 verloren.

Zitten jouw zorgkosten tussen € 385 en € 885? Dan kom je ergens tussen de € 300 winst en € 200 verlies uit.

Voordeel uitrekenen

Heb je dat geld beschikbaar?

Daarbij is het dus wel zaak dat je die € 885 kunt betalen. Heb je dat altijd wel beschikbaar op je spaarrekening, dan is er geen probleem. Is dat niet zo, dan moet je mezelf misschien de vraag stellen of het verstandig is om voor een hoger eigen risico te kiezen. 

Zorgspaarpot opbouwen

Of: je bouwt een zorgspaarpot op. Als je geen reserves hebt is het sowieso slim om ervoor te zorgen dat je geld apart zet voor je eigen risico. Bij het standaard eigen risico van € 385 is dat iets meer dan € 32 per maand, bij € 885 moet je elke maand € 73,75 reserveren om aan het eind van het jaar dat bedrag klaar te hebben staan.

Besparen op je zorgverzekering: weet wat je risico is!

Door te besparen op je zorgpremie loop je dus een beetje extra risico. Dat is bij de zorgverzekering beperkt, omdat jouw eigen risico maximaal € 885 kan zijn. Je mag er niet voor kiezen om je zorgkosten níet te verzekeren: een ziektekostenverzekering is wettelijk verplicht. Het risico is dus beperkt. Toch kan het je kopzorgen en financiële stress opleveren, dus weet wat je doet!

Zorgpremies vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.