Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 12 oktober 2022, 09:21 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Als je geld wilt of moet besparen kun je natuurlijk allerlei uitgaven schrappen. Gewoon (bijna) niets meer kopen dat je niet nodig hebt om in leven te blijven. Dat kun je best een hele tijd volhouden: onze huizen liggen vaak vol met spullen die we kunnen herontdekken.

Vervullen van wensen

Toch is het ook prettig om wel te kunnen kijken naar het vervullen van wensen. En bovendien heb je soms gewoon dingen nodig die je niet hebt liggen. Maar ja, als je weinig te besteden hebt zijn spullen in winkels en webshops snel te duur en daarmee alleen maar frustrerend.

Mogelijkheden van tweedehands

Kijk dan eens naar de mogelijkheden van tweedehands... er is zo veel te krijgen, gratis of voor weinig, waarmee jij de spullen van een ander weer leven kunt inblazen! Andersom kun jij ook een ander blij maken met spullen uit jouw huis die jij toch niet meer gebruikt.

Gratis af te halen

Er is een hele wereld van weggeefhoeken vol gratis af te halen spullen. Je kunt daarvoor op Marktplaats kijken, maar ook Facebook is een geweldige bron voor 'gratis'. Handig als je spullen kwijt wilt of iets zoekt maar geen geld hebt.

Lokale weggeefhoeken

Er zijn talloze Facebookgroepen met namen als 'Weggeefhoek', 'Gratis af te halen' en 'Gratis op te halen'. Zoek maar eens bij de Groepen op die termen in combinatie met een plaatsnaam of het kengetal van jouw lokale telefoonnummer.

Gratis af te halen groepen op Facebook

Superhandig, want je weet dan dat het altijd in de buurt af te halen is. Je wordt lid van zo'n groep en houdt het aanbod in de gaten. Natuurlijk moet je mazzel hebben dat er nét wordt aangeboden wat jij nodig hebt - soms heb je wel wat geduld nodig.

Vriendelijk vragen

En vriendelijk vragen kan ook altijd in zo'n groep. Misschien heeft iemand liggen wat jij zoekt, doet er niets mee en wil het wel kwijt, maar heeft gewoon nog niet bedacht om het aan te bieden.

Goedkoop in de kringloopwinkel

Dan zijn er natuurlijk ook spullen die je niet zo snel gratis zult krijgen. Dan is goedkoop een goede tweede toch? Overal in Nederland vind je kringloopwinkels, groot en klein, waar je voor een prikkie prima spullen kunt kopen. Ook hier geldt dat ze niet standaard hebben wat jij zoekt, dus regelmatig binnenwandelen om het aanbod te bekijken is een goed idee.

Snuffelen op rommelmarkten

Vroeger waren er volgens mijn nog niet echt kringloopwinkels. Toen ging je gewoon naar rommelmarkten. Niet alleen de vrijmarkt op Koninginnedag (ja ja, nu Koningsdag) maar ook al dan niet professioneel georganiseerde rommelmarkten.

Rommelmarkt

De Zwarte Markt in Beverwijk is een tijdloos voorbeeld, maar lokaal zijn er ook vaak allerlei initiatieven. Snuffelmarkten, kledingbeurzen, speelgoedbeurzen, kofferbakverkopen, garage sales, schuurverkopen en noem maar op. Die rommelmarkten zijn er nog steeds. Meer dan je misschien denkt - kijk maar eens op Meukisleuk.nl! Altijd leuk om rond te snuffelen toch?

Pas op voor het Action-effect

Pas daarbij wel op dat je in zo'n kringloopwinkel of op zo'n markt niet allerlei spullen gaat kopen omdat ze zo goedkoop zijn, terwijl je ze niet echt nodig hebt. Dat noem ik ook wel het Action-effect: naar binnen wandelen voor één dingetje en naar buiten komen met veel meer. Omdat je het niet kon laten liggen. Dan geef je dus onnodig geld uit en dat was nou net niet de bedoeling.

Verkopen van je eigen spullen

Heb je weinig geld te besteden? Kijk dan ook eens goed rond naar spullen die je helemaal niet gebruikt, die wat geld kunnen opleveren. Op zo'n rommelmarkt of online. Foto's maken, op Marktplaats zetten en wie weet wat het je oplevert!

Kringloopwinkeltjes op Instagram

Wat je tegenwoordig ook veel ziet is dat mensen hun eigen Instagram kanaal opzetten met tweedehands spulletjes. Op Insta draait het om de foto's en is het minder makkelijk zoeken op locatie, maar als je spullen kunt en wilt opsturen maakt dat niet uit. Best een leuke hobby die je als het meezit ook nog wat financiële ruimte geeft.

Tweedehands of vintage?

Op sommige kanalen heet tweedehands dan opeens 'Vintage', een hartstikke hippe term. Officieel gaat het bij Vintage om spullen van goede kwaliteit en afkomstig uit de periode van 1920 tot 1980 - die zijn dus minstens 30 jaar oud. Vintage is overigens niet altijd tweedehands: die oude spullen kun je soms ook ongebruikt kopen uit bijvoorbeeld een oude partij. Echte vintage is dan ook niet per se goedkoop, soms juist behoorlijk duur.

Vintage spullen

Goedkoop en duurzaam

Tweedehands spullen kopen, dat is niet alleen goed voor jouw portemonnee. Natuurlijk bespaar je geld, maar het is óók goed voor onze aardbol. Er wordt minder weggegooid en hoeft minder nieuw geproduceerd te worden. Top toch?!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.