Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 13 oktober 2022, 10:23 - Anneke Ranzato-Versloot
#banken en verzekeraars #betalen

Een betaalrekening bij een bank is allang niet meer gratis. Of nou ja... bijna nergens dan. Bij Nederlandse banken moet je gewoon betalen, maar hoeveel dan? En wat krijg je daarvoor? Er is veel veranderd in de afgelopen decennia als het om bankieren gaat.

Bankpas - pinbetaling

Gratis betaalrekening kan nog wel

Er is nog wel een gratis betaalrekening te vinden: bij de Spaanse Openbank. Je krijgt dan een Spaans rekeningnummer met ES ipv NL. Ik zou me kunnen voorstellen dat dit wel wat uitleg vergt als je jouw werkgever een wijziging van jouw betaalrekening doorgeeft. Ennnn je kunt door die ES geen betalingen doen via iDeal. Dat is dus niet ideaal... maar als je een gratis betaalrekening wilt kán het dus wel.

Betaalrekening bij Nederlandse banken niet gratis

Wil je een Nederlands rekeningnummer, dan zit er niets anders op dan te betalen voor je bankrekening. De vraag is of dat erg is: je maakt immers gebruik van een heleboel services met zo'n betaalrekening. Je krijgt een pasje, daarmee kun je contant geld uit automaten halen en betalen in winkels. Internetbankieren via jouw computer of in een app, betalen via je smartphone of smartwatch... eigenlijk zou het gek zijn als het allemaal gratis was, toch? 

Over welke kosten hebben we het?

Het is natuurlijk wel interessant om te weten over welke kosten we het hebben. Die variëren namelijk nogal. Het vergelijken van de kosten van betaalrekeningen is nog niet zo eenvoudig, aangezien de pakketten bij elke bank anders zijn.

Pasjes om mee te betalen

Basiskosten betaalrekeningen

De basiskosten lopen uiteen van € 26,40 per jaar voor een ASN Bankrekening (voor één persoon) tot € 60 per jaar voor de Triodos Internet Betaalrekening of Knab Plus. Bij die laatste krijg je wel meteen veel meer: je betaalt niet extra voor een extra rekeninghouder of creditcard.

Extra kosten of korting

Naast het basispakket kun je bij veel banken kiezen voor allerlei extra's. Een tweede betaalpas, creditcard (s), allerlei verzekeringen... als je die wilt komen er kosten bij, of je moet een duurder pakket kiezen. Bij het ING Oranjepakket kun je dan weer korting krijgen (€ 6,= op jaarbasis) als je de contante geldopnames uit het pakket schrapt. Maar ja, het is natuurlijk wel handig om cash te kunnen opnemen als dat een keer nodig is - ook al gebruik je het misschien sporadisch.

Online bankieren Rabobank ABN Amro

Vroeger was alles beter?

Natuurlijk kun je zeggen: ja maar vroeger... toen hoefden we niets te betalen voor onze bankrekening. Tuurlijk. Toen waren de kosten van banken ook hoog: minder technologie, maar veel meer kantoren en personeel dan nu.

Wat een gedoe was dat!

Bankieren was wel een stuk bewerkelijker. Je moest naar een bankkantoor om geld op te nemen en overschrijfkaarten of acceptgiro's invullen om betalingen te doen. Die moest je dan ook weer naar dat bankkantoor brengen of opsturen. Wat een gedoe was dat, ja toch?!

Paar tientjes per jaar valt wel mee

Eigenlijk vind ik die paar tientjes per jaar wel meevallen als je kijkt hoeveel gemak je hebt van je bankrekening en alle faciliteiten die je bijna dagelijks gebruikt. Want persoonlijk moet ik er niet meer aan denken om te bankieren zoals we dat vroeger deden.

Contant geld

Sparen bij een andere bank!

Als jij je druk maakt over de kosten voor je betaalrekening, dan neem ik toch aan dat je jouw spaargeld niet bij één van de grootbanken hebt staan? Daar krijg je nauwelijks rente, terwijl er ook banken in Nederland zijn waar je wél enige spaarrente krijgt. Door je geld bij een grootbank te laten staan sponsor je die banken nog verder.

Hoogste spaarrentes

Contant geld storten op je bankrekening

Dan zijn er van die diensten die je nauwelijks gebruikt, contant geld storten bijvoorbeeld. Ook dat kun je tegenwoordig steeds minder bij bankkantoren doen. Daarin is de dienstverlening van banken echt wel uitgehold.

Rabo, ING en ABN Amro: storten in gele Geldmaat

De grootbanken bieden een oplossing met automaten: een deel van de gele Geldmaten hebben de mogelijkheid om geld te storten op rekeningen van Rabobank, ING of ABN Amro. Niet gratis overigens, cash geld op je rekening storten kost tegenwoordig meestal geld.

Geldmaat - gele geldautomaat

Regiobank: alleen storten bij adviseur met kasfunctie

Voor andere banken geldt dat contanten storten heel bewerkelijk is. Bij Regiobank hebben sommige adviseurs een kasfunctie. Dan kun je er geld storten, anders niet.

SNS & ASN: gratis storten via Mr. Pay bij GWK 

Met je SNS of ASN rekening kun je geld storten via Mr. Pay bij GKW Travelex. Dat kost voor SNS/ASN klanten geen geld, maar zo'n vestiging moet maar net bij jou in de buurt zitten... 

Mr. Pay - GWK Travelex

Andere banken: storten met forse kosten bij GWK

Zit je met je betaalrekening bij Bunq, Knab, Triodos of één van de neobanken N26, Revolut of Openbank? Dan kun je niet bij de bank zelf storten. Wel kun je dan ook bij GWK gebruik maken van Mr. Pay , maar betaal je flink: 3% van het bedrag met een minimum van € 9,95.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.