Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 19 oktober 2022, 15:58 - Jos Koets
#energie #huis kopen #huizenmarkt

Zoals bekend, zijn de kosten voor energie het laatste jaar extreem gestegen. Dit leidt tot grote problemen bij zowel particulieren als ondernemingen. Den Haag heeft een tijdje geleden besloten om de pijn wat te verzachten. Vanaf 2023 gaat er een maximale prijs gelden voor gas en stroom. Ik heb al eerder aandacht besteed aan dit prijsplafond.

De energiekosten worden ook steeds belangrijker op de woningmarkt. Het blijkt dat energiezuinige woningen momenteel veel makkelijker te verkopen zijn en ook tegen hogere prijzen dan huizen die nog niet (goed) verduurzaamd zijn. Dit is niet meer dan logisch en het is dan ook heel belangrijk om bij het kopen heel scherp te letten op het energielabel!


Prijsplafond

In 2023 geldt er dus een prijsplafond en weet iedereen in Nederland waar hij / zij aan toe is. Hierbij moet (terecht) wel rekening worden gehouden met het verbruik. Het prijsplafond geldt alleen voor het gemiddelde verbruik. 

Dit houdt in dat het prijsplafond per maand maximaal geldt voor:

  • 1.200 m3 gas voor 1,45 euro
  • 2.900 kWh voor 0,40 euro
  • Totaal 241 euro

Kan iedereen nu achterover gaan leunen en denken dat de stroom en gasprijzen na 2023 wel weer gaan dalen? Ik denk het niet! De kans is volgens mij heel groot dat de prijzen voor gas en stroom de komende jaren hoog zullen blijven. Sterker nog: ik verwacht dat de prijzen van 2021 helemaal niet meer terugkomen.

Dit betekent dat iedereen uiteindelijk in de toekomst (flink) meer gaat betalen voor zijn energierekening. Er zijn nu energiemaatschappijen die voor gas 3,50 euro in rekening brengen en voor stroom 1,30 euro. Het maandlastenplaatje gaat er bij hetzelfde verbruik als hierboven dan heel anders uitzien:

  • 1.200 m3 gas voor 3,50 euro
  • 2.900 kWh voor 1,30 euro
  • Totaal 665 euro

Even 400 euro per maand meer aftikken voor de energiekosten betekent voor veel huishoudens dat er toch ergens anders op moeten worden bezuinigd. Of er moet een flinke loonsverhoging worden genoten.

Huis kopen? Energielabel checken!

Starters en doorstromers die in 2023 een huis kopen, zullen goed rekening moeten houden met de toekomstige energierekening. Hierbij is het van belang om een huis te kopen waarbij het energielabel zo hoog mogelijk is.

In Nederland hebben we een energielabel van A t/m G. Tegenwoordig is nieuwbouw altijd label A. Bestaande koopwoningen met een energielabel E, F en G zullen steeds minder aantrekkelijk worden. Anders gezegd: minder mensen zullen / willen deze woningen gaan kopen omdat de energierekening hoog zal zijn. Wie toch een niet of slecht verduurzaamde woning koopt, zal direct flink moeten investeren in duurzaamheid zodat de energierekening betaalbaar wordt in de toekomst.

Verduurzamen levert geld op

Volgens de kenners is - als we kijken naar de verhouding tussen energielabel en de waarde van een woning - het volgende op het ogenblik van toepassing:

  • Energielabel A heeft globaal 13,3% hogere verkoopprijs dan energielabel G
  • Energielabel C heeft globaal 7,9% hogere verkoopprijs dan energielabel G

Adviseurs moeten hier aandacht aan schenken

Ik ben zeer benieuwd of vooral de makelaars kopers en verkopers van woningen attenderen op de gevolgen van een slecht of juist goed energielabel. Ik ben namelijk van mening dat dit heel erg belangrijk is en dat vooral kopers hun huiswerk vooraf heel goed moeten doen. Ik besteed hier richting mijn klanten steeds maar aandacht aan.

Een ander punt waar ik tijdens mijn adviezen de laatste tijd meer aandacht aan besteed, is de grilligheid van de huizenmarkt. Voor iedereen die nu een huis koopt moet het duidelijk zijn dat het onzekere tijden zijn en dat een koopwoning ook in waarde kan dalen. Een prijsdaling kan namelijk grote gevolgen hebben, zeker als iemand over een paar jaar al wil verhuizen.

Mijn advies: koop in deze onzekere tijden alleen een huis waarin je de komende tien jaar kan blijven wonen!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.