Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 24 oktober 2022, 12:18 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #algemene rentes #banken en verzekeraars

Nog een paar dagen wachten. Op 27 oktober - komende donderdag - is er weer een rentevergadering bij de Europese Centrale Bank (ECB). Het moet gek lopen willen ze dan niet opnieuw een renteverhoging doorvoeren. En dan zou het ook zo moeten zijn dat de hoogste spaarrente weer behoorlijk omhoog gaat. Toch? Of toch niet?

Spaarrente blijft achter bij stijgende Euribor

Vorige week vertelden we al hoe de spaarrente achterblijft bij de flink stijgende Euribor-rente. Daarbij ging het om de 1-maands Euribor - dat tarief ligt inmiddels ruim boven de hoogste spaarrente op vrij opvraagbaar spaargeld. In percentages: afgelopen vrijdag stond de 1-maands Euribor op 0,983% - terwijl de hoogste spaarrente voor vrij opvraagbaar spaargeld niet verder komt dan 0,65%.

Hoogste spaarrente

Is er iets bijzonders aan de hand?

De 1-weeks Euribor stond vrijdag op 0,659% en ligt dus héél dicht bij de spaarrente. Moeten we misschien helemaal niet naar de 1-maands kijken? Of is er iets bijzonders aan de hand? Ik dacht: laat ik eens even terugkijken hoe dat er in de afgelopen jaren uitzag:

Spaarrente vs Euribor jan 2019 - okt 2022

Je ziet dat de 1-maands Euribor aardig in lijn liep met de 1-weeks Euribor, met een duidelijke hick-up in het voorjaar van 2020. Daar zie je de onzekerheid rondom corona goed terug.

Enorme beweging in Europese rentes

In de afgelopen maanden zie je opeens een enorme beweging - dat weten we natuurlijk allang. Maar laten we het laatste halfjaar eens even uitvergroten:

Euribor vs spaarrente - mei tm okt 2022

Interessant toch? De oranje lijn - de 1-weeks Euribor - volgt de ECB rentestappen die we hebben gezien in juli en september 2022. De gele lijn - de 1-maands Euribor - sorteert daar overduidelijk op voor, die stijgt al in de aanloop naar die renteverhoging door de ECB. Na die rentestappen kwamen 1-maands en 1-weeks weer even dicht bij elkaar, om het verschil vervolgens weer te zien groeien.

Voorsorteren op renteverhoging ECB

Het verschil tussen 1-weeks en 1-maands Euribor zien we ook nu in oktober weer flink groeien. Het lijkt mij dat de markt weer voorsorteert op een verdere renteverhoging door de ECB, dat is dan ook de algemene verwachting.

Oktober waarschijnlijk 0,75% erbij

Als ik de berichtgeving mag geloven komt er waarschijnlijk nog eens 0,75% bij - dus van 1,25% naar 2,0%. En ook voor december wordt er nog een renteverhoging verwacht, ABN AMRO heeft het over nog eens 50 basispunten - dus naar 2,5%. 

Spaarrente grofweg gelijk aan 1-weeks Euribor

In de grafieken is goed te zien dat de hoogste rente op vrij opvraagbaar spaargeld op dit moment grofweg gelijk is aan de 1-weeks Euribor. Dat is geen normale situatie als je terugkijkt in de tijd. Hoe laag de spaarrente ook was, het niveau was altijd nog een stuk hoger dan dat van de Euribor.

1-maands Euribor zelfs veel hoger dan spaarrente

Op dit moment zitten we zelfs in de bizarre situatie dat de 1-maands Euribor heel veel hoger is dan de spaarrente voor vrij opvraagbaar spaargeld. Dat laat heel duidelijk zien dat iedereen een renteverhoging verwacht. Er móet voor een maand vast een veel hogere vergoed worden: anders wordt dat geld gewoon niet ter beschikking gesteld. Waarom zou je dat immers doen als je 'weet' dat de rente binnen een week omhoog gaat?

Niet de eerste keer

Terugkijkend tot 2006 zie je dat dit niet voor het eerst is: ook in 2006/2007 is dit aan de orde geweest. In deze grafiek zit nog een vierde lijn: die van de ECB rente.

Spaarrente, Euribor en ECB rente - 2006-2022

Deze grafiek is wel weer wat zorgwekkend, want kennelijk is het niet per se zo dat de spaarrente mee omhoog gaat met de ECB en korte Euribor. In 2007 bleef de hoogste rente op vrij opvraagbaar spaargeld heel lang hangen op een niveau dat ruim onder de Europese rentes lag.

Inflatie was toen veel lager

Daar hebben we echter wel een dikke MAAR bij - en dat is de inflatie. Die lag in 2006/2007 ruim onder de rentestand, tussen de 1% en 2%. Op dit moment hebben we natuurlijk te maken met een idioot hoge inflatie. Alle economische standaarden zijn op dit moment waardeloos. Rente als vergoeding voor inflatie plus risico... daar kunnen we nu alleen maar van dromen.

Banken bepalen zelf hun rentes

Nu is het natuurlijk zo dat banken zelf bepalen welke rente ze vergoeden over spaargeld. Ze hoeven zich daarbij niets aan te trekken van de Europese rentes of de inflatie. Voor de bank is de belangrijkste vraag of ze dat spaargeld wel willen hebben (of houden).

Uitlenen met winst

Kunnen ze het uitlenen met een behoorlijke marge (oftewel: tegen een fors hogere rente)? Dan gaan ze hun best doen om spaargeld aan te trekken, en een verhoging van de spaarrente is dé manier om dat te bereiken.

Geld niet nodig

Maar ja, heeft een bank het geld niet nodig - gewoon omdat ze al genoeg beschikbaar geld hebben... dan gaan ze natuurlijk niet méér rente betalen voor het aantrekken ervan. Daarbij maakt het volledig niets uit wat de ECB doet en hoe hoog de inflatie is. 

Gaan ze wel met de ECB mee omhoog?

Kortom: zullen banken banken wel gaan volgen als de ECB de rente donderdag weer flink verhoogt? Of doen ze dat  toch niet? 

Gaat de spaarrente bij banken wel omhoog?

Nederlandse grootbanken vást niet

Van de Nederlandse grootbanken verwacht ik niet veel. Die vertellen nu wel alvast dat ze in december hun rente gaan verhogen. Tenminste, dat heeft Rabobank al aangekondigd en vandaag ook ING. ABN AMRO zal ongetwijfeld niet lang op zich laten wachten met een soortgelijk bericht. 

Kleinere banken en buitenlandse partijen

De hoop vestigen we dus maar op de kleinere banken in Nederland en vooral op de buitenlandse banken die in ons land actief zijn. Renault Bank en Bigbank waren er in juli als de kippen bij, maar hebben de ECB-renteverhoging in september al overgeslagen. Ik ga er eigenlijk vanuit dat ze deze keer wel weer wat gaan doen, maar je weet het niet...

Magere renteverhoging per 1 december

De renteverhoging van de grootbanken per 1 december is trouwens bijzonder mager. ING verhoogt de rente naar 0,25% - voor de eerste € 10.000 spaargeld. Boven dat saldo wordt het 0,15%. De spaarrente bij Rabobank gaat ook naar 0,25%, dus 1x raden wat ABN AMRO gaat doen...

Waarom niet gewoon meteen?

Persoonlijk vind ik het héél raar dat die banken in oktober gaan vertellen dat ze de variabele spaarrente in december gaan verhogen. Het is een variabele rente, dagelijks aanpasbaar, waarom doen ze dat niet gewoon meteen? Ja tuurlijk, kunnen ze nog lekker een ruime maand extra rentemarge trekken... niet erg klantvriendelijk wat mij betreft. Maar ja, dat is hun renteniveau op spaarrekeningen ook al niet.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.