Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 26 oktober 2022, 12:44 - Jos Koets
#algemene rentes #hypotheek

Vorige week stond er een artikel in de Telegraaf waar econoom en voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink aan het woord kwam over de huidige economische situatie in Nederland en de EU. De heer Wellink is in ieder geval niet positief. Het viel mij op dat hij de eerste expert is - voor zover ik weet - die de verwachting uitspreekt dat de hoge rente en hoge inflatie een langdurige periode aan zullen houden. In dit geval bedoelt hij voor jaren. Als dit scenario uitkomt, dan zijn de vooruitzichten voor iedereen niet leuk.

Uitspraken Nout Wellink

In het artikel waren nog wat interessante uitspraken van Nout Wellink te lezen:

"Ik denk dat de situatie vrij ernstig is. De wereld is slaapwandelend in een schuldenval terechtgekomen. Te lang en te hardnekkig is ervan uitgegaan dat de rente altijd laag zou blijven."

Verder beschrijft hij een aantal ontwikkelingen:

  • Het schuldenniveau van de Europese landen is te hoog
  • Een gevolg is dalende beurskoerzen (AEX staat nu ongeveer 20% lager dan vorig jaar)
  • Stijgende rentes
  • Paniek in Engeland als voorbeeld
  • In Nederland komt de huizenmarkt zwaar onder druk te staan
  • De rente op staatsleningen zijn fors gestegen

De vraag is hoe de hoge inflatie kan worden bestreden.

Het antwoord is simpel en ook bekend namelijk de rente verhogen. Een mooi voorbeeld is Brazilië waar de rente in de afgelopen jaren is verhoogd van ruim 2% naar bijna 14%. Het gevolg is dat de inflatie flink is gedaald waardoor de rente binnenkort wellicht weer verlaagd kan worden.

Hoge rente problematisch voor Zuid-Europa

Echter het verhogen van de rente heeft ook grote gevolgen voor de schulden. Zijn deze schulden dan nog betaalbaar? Nout Wellink ziet dat somber in:

„Italië zou zijn staatsschuld terugbrengen naar 60%. Wij hebben dat land op de blauwe ogen geloofd toen we het tot de eurozone toelieten. Maar de staatsschuld is in 25 jaar tijd nog nooit onder de 100% geweest. Het gaat tientallen jaren duren om die schuld naar normale proporties terug te brengen.”

Inflatie binnenkort weer omlaag?

Hoe er precies aan de knoppen gedraaid moet worden, zal de komende tijd moeten uitwijzen. Het Centraal Planbureau verwacht volgend jaar een inflatie van onder de 3%. De Europese Centrale Bank denkt dat de inflatie in de eurozone in 2024 onder de 2,5% uit zal komen. De heer Wellink is minder positief en verwacht dat de inflatie in de komende jaren zeker hoger blijft dan 4%.

Persoonlijk denk ik dat we al blij moeten zijn met een inflatie van 4%. Het zou mij niet verbazen dat zo lang de oorlog gaande is de inflatie boven de 10% blijft. Dit betekent ook dat de rente hoog blijft. Ik hoef u niet te vertellen wat de gevolgen zijn als de rente nog verder oploopt en de hypotheekrente bijvoorbeeld stijgt naar minimaal 6%!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.