Search
Close this search box.

Terugleververgoeding zonnepanelen, hoe zit dat?

Zonnestroom opwekken, verbruiken, salderen en terugleveren

Zonnestroom opwekken, verbruiken, salderen en terugleveren

Regelmatig komt er iets over in het nieuws: de terugleververgoeding voor zonnepanelen. Buiten dat het een mooi Scrabblewoord is (als je genoeg e’s en g’s tot je beschikking hebt) kan het prima zo zijn dat je niet precies weet hoe dat in elkaar steekt. Best interessant als je zonnepanelen hebt, ze binnenkort laat plaatsen of dat overweegt!

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Meer over zonnepanelen

Zonnepanelen ideaal in combinatie met laadpaal

Wij hebben sinds het voorjaar van 2021 zonnepanelen op ons dak liggen. Gezien de energierekening ben ik bijzonder blij dat we die beslissing toen genomen hebben, zéker nu we ook een eigen laadpaal hebben voor onze auto’s. Manlief rijdt hybride, ikzelf volledig elektrisch – dus we gebruiken behoorlijk wat stroom om te rijden. De zonnepanelen zijn fantastisch in combinatie met die laadpaal.

Elektrische auto opladen

Principe van salderen en terugleveren niet goed in beeld

Toch moet ik bekennen dat ik het hele principe van salderen en terugleveren in eerste instantie niet helemaal goed in beeld had. Gelukkig is de werkelijkheid voordeliger dan ik dacht, een probleem is het dus niet.

Stroom verbruiken als de zon schijnt

Ik was in m’n hoofd best wel bezig met het plannen van stroomverbruik als de zon lekker schijnt. Wasmachine, wasdroger en opladen elektrische auto: ik keek naar eerst naar buiten. Omdat ik dacht: dan gebruik ik de stroom die door de zon wordt opgewekt optimaal en dat is financieel het slimst.

Zonnepanelen op je dak

Niet direct verbruikte zonnestroom gaat niet verloren. Wat je overhoudt wordt teruggeleverd aan het stroomnet, dat wist ik wel. Alleen hoe dat qua verrekening werkt had ik niet goed in beeld. Best suf van mij, maar goed.

Hoe het werkt met salderen van zonnestroom

Met zonnepanelen wek je stroom op. Misschien verbruik je alles direct – het ligt er maar net aan hoeveel zonnepanelen je hebt liggen. Voor ons geldt in elk geval dat we al snel meer opwekken dan we doorlopend verbruiken.

Salderen verbruikte en opgewekte stroom

De opgewekte stroom die overblijft sla je niet zelf op. Tenzij je een thuisbatterij hebt, maar dat is in Nederland nog vrij zeldzaam. Het overschot gaat het stroomnet in voor algemeen verbruik. Dat terugleveren van stroom, dat doe je niet gratis. Het wordt verrekend met de stroom die je gebruikt: dat noemen we salderen.

Saldering niet per uur, dag, week of maand: per jaar!

Die verrekening is niet per seconde of per dag, maar over een langere periode. Sommige energiebedrijven deden dat per maand, wat behoorlijk nadelig kan uitpakken. Inmiddels is helder dat dit op jaarbasis moet gebeuren: per jaar wordt gekeken naar de stroom die je hebt opgewekt en wat je hebt verbruikt. Heb je alles bij elkaar meer opgewekt dan verbruikt, dan krijg je geld terug van het energiebedrijf: de terugleververgoeding.

Terugleververgoeding zonnestroom

Terugleververgoeding hot item

Die terugleververgoeding, daar is nogal wat over te doen. Elke energieleverancier heeft hiervoor z’n eigen regeltjes. Er zijn er heel wat die daarvoor het stroomtarief hanteren dat je ook betaalt – maar er zijn er ook die veel minder vergoeden. Bij sommige is het 50%, bij anderen een vaste prijs per kilowattuur – uiteenlopend van € 0,05 tot € 0,56 per kWh. En dan zijn er ook nog een paar die helemaal niet aan een terugleververgoeding doen.

Regels voor de terugleververgoeding

Energieminister Rob Jetten is nu bezig met regels voor die terugleververgoeding. Wat hem betreft komt er een minimumbedrag dat betaald moet worden voor per saldo teruggeleverde stroom, en ook een maximum.

Minimumtarief
Het minimumtarief is ter bescherming van de consument – dat een energiebedrijf niet opeens kan zeggen: we stoppen met die vergoeding. Of zoals Eneco laatst probeerde: van € 0,56 naar € 0,09 per kWh. 

Maximumtarief
Een maximumtarief is volgens Jetten nodig om de energiebedrijven niet in de problemen te brengen: “Dit beschermt energieleveranciers tegen het verplicht inkopen van elektriciteit tegen een aanzienlijk hogere prijs dan de waarde daarvan op het moment van productie”. Kortom: het moet niet zo zijn dat energiebedrijven via de terugleververgoeding méér moeten betalen voor stroom dan de inkoopprijs op de markt.

Salderingsregeling wordt afgebouwd

Overigens is die fijne salderingsregeling niet voor eeuwig. Die wordt afgebouwd, dat weten we al jaren. Het moment waarop die afbouw start verschuift alleen nog weleens. Het was in eerste instantie 2023, nu is het plan per 2025. De saldering wordt dan in stappen minder, zoals het nu gepland is kunnen we per 2031 helemaal niet meer salderen.

Maximum terugleververgoeding pas bij afbouw salderen

De maximum terugleververgoeding zou pas ingaan bij het afbouwen van de saldering, dus ze hebben nog even om de details (regels, voorwaarden en tarief) te bepalen.

Relatie tussen salderen en terugleververgoeding

Het verdwijnen van de salderingsregeling staat los van de terugleververgoeding. Dit plaatje van MilieuCentraal brengt dat helder in beeld:

Zonnepanelen: salderen en terugleveren | MilieuCentraal.nl
Bron: MilieuCentraal.nl

Hieraan zie je duidelijk dat de terugleververgoeding belangrijker wordt naarmate de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Terugleververgoeding steeds belangrijker

Op dit moment is het zo: als je op jaarbasis niet meer stroom teruglevert dan uit het stroomnet verbruikt is het voor jou – door de saldering – niet zo belangrijk wat de terugleververgoeding is. Doe je dat wel, dan is dat juist ontzettend interessant.

Verbruiken op moment van opwekken – of thuisbatterij

En dan komen we ook terug op het punt waar ik me mee bezighield: het liefst de stroom verbruiken op het moment dat deze opgewekt wordt. Of in ieder geval wel als de terugleververgoeding lager is dan het tarief dat je betaalt voor stroom die jij uit het stroomnet haalt. Maar misschien gaan we tegen die tijd wel massaal aan de thuisbatterij?

Thuisbatterij voor opslaan opgewekte stroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek