Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 28 oktober 2022, 09:33 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #algemene rentes #banken en verzekeraars

De kogel is door de kerk: de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de Europese rentes zoals verwacht met 0,75%. Daarmee komt de Europese herfinancieringsrente (refirente) op 2,0% en de Europese depositorente op 1,5%. Je zou toch denken dat de spaarrentes dan ook weleens goed omhoog mogen, toch?

Spaarrente omhoog

Laat de renteverhogingen maar komen

Ik schreef er afgelopen maandag ook al over: Kom maar door met die hogere spaarrente. Nu de ECB-rentevergadering is geweest zitten we bij HomeFinance klaar om de renteverhogingen van de spaarbanken door te voeren. Maar komen ze ook? Dat is altijd maar de vraag. 

Eerste spaarrentes worden al verhoogd

Ongetwijfeld gaat er wel wat gebeuren. De eerste verhogingen zijn al binnen - de voornaamste vraag is wat deze gaan veranderen in de top van de hoogste spaarrentes. Willen de buitenlandse banken Renault Bank en Bigbank bovenaan blijven staan in de vergelijking van vrij opvraagbare spaarrekeningen? Of zijn er misschien Nederlandse banken die nu de boventoon gaan voeren? 

Anadolubank neemt voortouw

Op dit moment is de renteverhoging door Anadolubank (onder het Nederlandse garantiestelsel!) de meest opzienbarende. Daar gaat vrij opvraagbaar sparen maximaal 0,70% opleveren - dat is meer dan de hoogste rente tot nu toe. Leuk, want daarmee is de kans dat er nog veel meer gaat gebeuren aanzienlijk.

Actueel: hoogste spaarrentes 

Paar dagen wachten met actie

Zelf vind ik het een mooi streven om spaargeld te stallen bij de bank die de hoogste rente vergoedt. Dat betekent alleen niet dat ik nu meteen aan het overboeken sla bij de eerste renteverhogingen. Immers: er zullen er vast nog meer volgen. Ik wacht liever even tot alle banken hun renteplasje hebben gedaan en de boel weer tot rust is gekomen. Anders blijf je aan de gang tenslotte.

Risicoloos cashen voor banken

Toch is het gek: de banken krijgen dus straks (officieel vanaf 2 november) 1,5% rente voor geld dat zij stallen bij de ECB. Ze betalen hun spaarders... ergens tussen de 0,25% en 0,70% zoals het er nu voorstaat. Dat is toch wel heel makkelijk geld verdienen voor een bank.

Europese Centrale Bank - ECB

Spaargeld aantrekken om bij ECB te stallen

Ik zou zeggen dat er banken moeten zijn die nu zeggen: joh, ik gooi de rente flink omhoog, dan stroomt er veel spaargeld naar ons toe en dat zetten we dan weg bij de Europese Centrale Bank. Nul risico. Er zit ook een nadeel aan: ze moeten dan ook meer rente gaan betalen over het geld dat ze nu al in de boeken hebben. Dus dat is altijd een afweging.

Grootbanken hoeven niet zo nodig

De grootbanken zullen daar meer moeite mee hebben, die hebben nu immers heel veel spaargeld staan tegen een minimale rente. Willen ze meedoen aan de top, dan moeten ze flink verhogen en dan gaan ze op het bestaande spaarkapitaal behoorlijk marge inleveren. Eigenlijk is het dus niet zo gek dat de rente bij de grootbanken zo idioot laag is en blijft. Want die verhoging naar 0,25% per 1 december... daar wordt natuurlijk niemand warm van.

Geld weghalen bij Rabobank, ING en ABN AMRO

De enige manier om de grootbanken in beweging te krijgen is als heel veel spaarders hun geld daar weghalen. In het verleden is wel gebleken dat de Nederlandse spaarder behoorlijk lui is wat dat betreft. Maar wie weet is het nu anders... we gaan het meemaken!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.