Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaarrentes stijgen nu echt

Opschudding in de spaarmarkt op komst

Opschudding in de spaarmarkt op komst

De kogel is door de kerk: de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de Europese rentes zoals verwacht met 0,75%. Daarmee komt de Europese herfinancieringsrente (refirente) op 2,0% en de Europese depositorente op 1,5%. Je zou toch denken dat de spaarrentes dan ook weleens goed omhoog mogen, toch?

Spaarrente omhoog

Laat de renteverhogingen maar komen

Ik schreef er afgelopen maandag ook al over: Kom maar door met die hogere spaarrente. Nu de ECB-rentevergadering is geweest zitten we bij HomeFinance klaar om de renteverhogingen van de spaarbanken door te voeren. Maar komen ze ook? Dat is altijd maar de vraag. 

Eerste spaarrentes worden al verhoogd

Ongetwijfeld gaat er wel wat gebeuren. De eerste verhogingen zijn al binnen – de voornaamste vraag is wat deze gaan veranderen in de top van de hoogste spaarrentes. Willen de buitenlandse banken Renault Bank en Bigbank bovenaan blijven staan in de vergelijking van vrij opvraagbare spaarrekeningen? Of zijn er misschien Nederlandse banken die nu de boventoon gaan voeren? 

Anadolubank neemt voortouw

Op dit moment is de renteverhoging door Anadolubank (onder het Nederlandse garantiestelsel!) de meest opzienbarende. Daar gaat vrij opvraagbaar sparen maximaal 0,70% opleveren – dat is meer dan de hoogste rente tot nu toe. Leuk, want daarmee is de kans dat er nog veel meer gaat gebeuren aanzienlijk.

Actueel: hoogste spaarrentes 

Paar dagen wachten met actie

Zelf vind ik het een mooi streven om spaargeld te stallen bij de bank die de hoogste rente vergoedt. Dat betekent alleen niet dat ik nu meteen aan het overboeken sla bij de eerste renteverhogingen. Immers: er zullen er vast nog meer volgen. Ik wacht liever even tot alle banken hun renteplasje hebben gedaan en de boel weer tot rust is gekomen. Anders blijf je aan de gang tenslotte.

Risicoloos cashen voor banken

Toch is het gek: de banken krijgen dus straks (officieel vanaf 2 november) 1,5% rente voor geld dat zij stallen bij de ECB. Ze betalen hun spaarders… ergens tussen de 0,25% en 0,70% zoals het er nu voorstaat. Dat is toch wel heel makkelijk geld verdienen voor een bank.

Europese Centrale Bank - ECB

Spaargeld aantrekken om bij ECB te stallen

Ik zou zeggen dat er banken moeten zijn die nu zeggen: joh, ik gooi de rente flink omhoog, dan stroomt er veel spaargeld naar ons toe en dat zetten we dan weg bij de Europese Centrale Bank. Nul risico. Er zit ook een nadeel aan: ze moeten dan ook meer rente gaan betalen over het geld dat ze nu al in de boeken hebben. Dus dat is altijd een afweging.

Grootbanken hoeven niet zo nodig

De grootbanken zullen daar meer moeite mee hebben, die hebben nu immers heel veel spaargeld staan tegen een minimale rente. Willen ze meedoen aan de top, dan moeten ze flink verhogen en dan gaan ze op het bestaande spaarkapitaal behoorlijk marge inleveren. Eigenlijk is het dus niet zo gek dat de rente bij de grootbanken zo idioot laag is en blijft. Want die verhoging naar 0,25% per 1 december… daar wordt natuurlijk niemand warm van.

Geld weghalen bij Rabobank, ING en ABN AMRO

De enige manier om de grootbanken in beweging te krijgen is als heel veel spaarders hun geld daar weghalen. In het verleden is wel gebleken dat de Nederlandse spaarder behoorlijk lui is wat dat betreft. Maar wie weet is het nu anders… we gaan het meemaken!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek