Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogKiezen van duurzaamheidsmaatregelen en financiering
Isoleren en nieuwe beglazing - ik ga er nu echt eens serieus in duiken. Het project camping is voor nu even rustig dus ik heb ruimte in m'n hoofd voor een nieuw project. Het verduurzamen van ons huis stond al een tijdje op mijn wensenlijst, dus nu maar actie ondernemen.
De eerste stap: wat willen we laten doen? Dat kunnen we pas beslissen als we weten wat de kosten zijn natuurlijk. De maatregelen waar ik aan denk zijn in elk geval isolatie - spouwmuur en vloer, en waarschijnlijk ook nieuwe beglazing. Nieuwe kozijnen incl schuifpui (nu aluminium) zou ik dan ook meteen mee willen nemen, en onze gevelbekleding (nu hout dat wel een opknapbeurt kan gebruiken). Allemaal naar kunststof wat mij betreft.
Zonnepanelen hebben we gelukkig al, ik ben enorm blij dat we die stap vorig jaar hebben gezet. Zéker in combinatie met de huidige energietarieven en onze auto's: manlief rijdt plug-in hybride, ik inmiddels een volledig elektrische auto. De opgewekte zonnestroom wordt dus goed gebruikt.
Dat wordt natuurlijk geen goedkoop verhaal. Het totale kostenplaatje inventariseren is dus m'n eerste stap, eindelijk wat organisaties benaderen voor advies en offertes. Met een goede kostenraming kunnen we pas beslissen wat we werkelijk zullen laten doen. En dan komt de vraag hoe we dat gaan betalen...
Hebben we genoeg spaargeld om de kosten van verduurzaming te betalen? En zo ja, willen we dat dan helemaal in ons huis steken? Dat laatste vind ik sowieso geen goed idee: het is belangrijk om altijd spaargeld achter de hand te houden voor kosten die eraan komen. Verwacht én onverwacht.
Ik acht de kans dat we een deel gaan lenen dan ook best groot. Dat geeft niet, want als het goed is gaan de maatregelen voor verduurzaming ons een mooie besparing opleveren op onze energierekening. En ik ga er vanuit dat we ook een stuk terugkrijgen via subsidie.
Dan komt de overweging wat voor lening we daarvoor dan afsluiten. Kiezen we voor een hypotheekverhoging? Het oversluiten van onze hypotheek is in elk geval geen goed idee, de hypotheekrente ligt inmiddels veel hoger dan wat we nu betalen.
Of vinden we het aanpassen van onze hypotheek teveel gedoe en is een persoonlijke lening logischer? Die afweging heeft te maken met kosten en rompslomp. Ik meen dat we onze hypotheek hoger hebben laten inschrijven toen we dit huis 5 jaar geleden kochten, dus naar de notaris is waarschijnlijk niet nodig. Dat scheelt wel qua kosten en gedoe. Maar ja, advieskosten, taxatie...
Eigenlijk denk ik dat het antwoord heel simpel is: een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds! Dat is in feite een persoonlijke lening, maar dan tegen een rente die veel aantrekkelijker is. Renteloos zal die voor ons zeker niet zijn (gelukkig, daarvoor is ons inkomen te hoog), maar de rentes die ik zie staan op de website zijn gewoon prima.
Misschien zie ik iets over het hoofd, maar waarom zouden we onze hypotheek verhogen als we via deze weg ook voordelig geld kunnen lenen voor onze verduurzamingsplannen?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.