Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 2 november 2022, 09:32 - Anneke Ranzato-Versloot
#verduurzamen #lenen #sparen #energie #hypotheek

Isoleren en nieuwe beglazing - ik ga er nu echt eens serieus in duiken. Het project camping is voor nu even rustig dus ik heb ruimte in m'n hoofd voor een nieuw project. Het verduurzamen van ons huis stond al een tijdje op mijn wensenlijst, dus nu maar actie ondernemen.

Welke maatregelen voor verduurzaming?

De eerste stap: wat willen we laten doen? Dat kunnen we pas beslissen als we weten wat de kosten zijn natuurlijk. De maatregelen waar ik aan denk zijn in elk geval isolatie - spouwmuur en vloer, en waarschijnlijk ook nieuwe beglazing. Nieuwe kozijnen incl schuifpui (nu aluminium) zou ik dan ook meteen mee willen nemen, en onze gevelbekleding (nu hout dat wel een opknapbeurt kan gebruiken). Allemaal naar kunststof wat mij betreft.

Zonnepanelen hebben we al

Zonnepanelen hebben we gelukkig al, ik ben enorm blij dat we die stap vorig jaar hebben gezet. Zéker in combinatie met de huidige energietarieven en onze auto's: manlief rijdt plug-in hybride, ik inmiddels een volledig elektrische auto. De opgewekte zonnestroom wordt dus goed gebruikt.

Zonnepanelen

Totale kostenplaatje inventariseren

Dat wordt natuurlijk geen goedkoop verhaal. Het totale kostenplaatje inventariseren is dus m'n eerste stap, eindelijk wat organisaties benaderen voor advies en offertes. Met een goede kostenraming kunnen we pas beslissen wat we werkelijk zullen laten doen. En dan komt de vraag hoe we dat gaan betalen...

Financieren van verduurzamen

Hebben we genoeg spaargeld om de kosten van verduurzaming te betalen? En zo ja, willen we dat dan helemaal in ons huis steken? Dat laatste vind ik sowieso geen goed idee: het is belangrijk om altijd spaargeld achter de hand te houden voor kosten die eraan komen. Verwacht én onverwacht.

Geld lenen voor lagere energierekening

Ik acht de kans dat we een deel gaan lenen dan ook best groot. Dat geeft niet, want als het goed is gaan de maatregelen voor verduurzaming ons een mooie besparing opleveren op onze energierekening. En ik ga er vanuit dat we ook een stuk terugkrijgen via subsidie.

Spouwmuurisolatie

Hypotheek verhogen ...

Dan komt de overweging wat voor lening we daarvoor dan afsluiten. Kiezen we voor een hypotheekverhoging? Het oversluiten van onze hypotheek is in elk geval geen goed idee, de hypotheekrente ligt inmiddels veel hoger dan wat we nu betalen.

... of persoonlijke lening?

Of vinden we het aanpassen van onze hypotheek teveel gedoe en is een persoonlijke lening logischer? Die afweging heeft te maken met kosten en rompslomp. Ik meen dat we onze hypotheek hoger hebben laten inschrijven toen we dit huis 5 jaar geleden kochten, dus naar de notaris is waarschijnlijk niet nodig. Dat scheelt wel qua kosten en gedoe. Maar ja, advieskosten, taxatie... 

Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds

Eigenlijk denk ik dat het antwoord heel simpel is: een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds! Dat is in feite een persoonlijke lening, maar dan tegen een rente die veel aantrekkelijker is. Renteloos zal die voor ons zeker niet zijn (gelukkig, daarvoor is ons inkomen te hoog), maar de rentes die ik zie staan op de website zijn gewoon prima.

Nationaal Warmtefonds - Energiebespaarlening

Zie ik iets over het hoofd?

Misschien zie ik iets over het hoofd, maar waarom zouden we onze hypotheek verhogen als we via deze weg ook voordelig geld kunnen lenen voor onze verduurzamingsplannen? 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.