Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogOverzicht van de verschillende manieren om je koopwoning te verhuren
Het - al dan niet tijdelijk - verhuren van een eigen woning kan lucratief zijn. Toch moet je vooraf goed in kaart brengen wat de consequenties zijn. Zeker ook als je kijkt naar de belastingen. Hierbij is het erg belangrijk op welke wijze je de woning verhuurt. Ik ga in dit artikel in op de 4 meest voorkomende methoden.
Er zijn verschillende manieren om (een deel van) je koopwoning te verhuren. De volgende 4 situaties komen het vaakst voor:
Bij tijdelijk verhuur moet u denken aan bijvoorbeeld een aantal weekenden of een aantal weken per jaar wanneer de eigenaren van de woning zelf niet in de woning verblijven.
Het volgende is dan van toepassing:
De regeling wordt ook wel tijdelijke verhuur in box 1 tijdens vakantie genoemd.
Kamerverhuur komt in Nederland veel voor. Je moet echter aan bepaalde eisen voldoen:
Het voordeel van een Te koop staande (lege) woning is dat de betaalde hypotheekrente tijdelijk gewoon fiscaal aftrekbaar is voor de gehele hypotheek in box 1. De maximale periode dat er sprake is van fiscaal voordeel is het jaar dat de woning te koop staat plus de drie komende jaren. Het is ook mogelijk de Te koop staande woning tijdelijk te verhuren (binnen de periode van de verhuisregeling).
Het volgende is dan van toepassing:
In de afgelopen jaren hebben steeds meer Nederlanders een nieuwe koopwoning gekocht terwijl ze de oude koopwoning niet verkochten, maar hebben verhuurd. De meeste huizenbezitters vragen geen toestemming voor de verhuur aan de bank waar de oude hypotheek loopt (terwijl dat wel verplicht is).
Het volgende is dan van toepassing:
Wie zijn oude koopwoning gaat verhuren, moet de waarde van deze verhuurde woning (en de lopende box 3 schuld) opgeven aan de fiscus. De belastingdienst hanteert voor de WOZ-waarde een Tabel waarde verhuurde of verpachte woning waarbij er gekeken wordt naar het percentage jaarhuur ten opzichte van de WOZ-waarde.
Voor de bijleenregeling zal de belastingdienst kijken naar de marktwaarde van de verhuurde woning.
In ieder geval is duidelijk dat er diverse mogelijkheden en berekeningen zijn. Zomaar even je huis verhuren is niet verstandig.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.