Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Freelance werken voor jongeren

YoungOnes app: aantrekkelijk maar wel opletten!

YoungOnes app: aantrekkelijk maar wel opletten!

Sinds kort help ik mee bij de MoneySchool van Stichting Diversiteitsland. Daar hoorde ik voor het eerst over de app YoungOnes, kennelijk populair bij jongeren. En sinds ik ervan heb gehoord merk ik ook de vele radioreclames voor YoungOnes op. 

Wat is YoungOnes?

Het gaat hier niet om The Young Ones die ik vooral ken van het geniale Livin’ Doll met Cliff Richard. YoungOnes is een app waar opdrachtgevers freelancers kunnen vinden – en andersom. Dit soort platforms zijn op zich niets nieuws, zo heb ik een tijdje de opdrachten op Freelance.nl in de gaten gehouden – en zo zijn er nog veel meer. Dit platform richt zich op een andere doelgroep: niet de doorgewinterde freelancer maar de jongere die graag in vrijheid wil werken. Tegen een heerlijk uurloon ook nog. Ideaal toch, voor die jonge gasten?

YoungOnes

Weet de jongere wat er bij freelancen komt kijken?

Ik kan me helemaal voorstellen dat het prima werkt, zowel voor opdrachtgevers als voor freelancers. Wat ik me wel afvraag is of de jongeren die ermee aan de slag gaan goed in beeld hebben wat het inhoudt om freelancer te zijn. Dat je niet verzekerd bent. Dat je belasting moet afdragen. Bij het starten via YoungOnes hoort wel een ‘Kick-start call’ – daarover lees ik: 

Zodra je profiel compleet is, kan je een kick-start call met ons inplannen. Je kiest zelf wanneer dit het beste uitkomt. In dit gesprek checken wij of jij goed weet wat er allemaal komt kijken bij het werken als freelancer.

Verschil tussen werken in loondienst en als freelancer

Laten we hopen dat ze in die call héél duidelijk zijn over de verschillen tussen werken in loondienst en freelancen. Ik ben absoluut niet tegen freelancen – doe het zelf al 15 jaar en geniet er met volle teugen van.

Deel inkomsten opzij zetten

Toch zie je ook genoeg freelancers die vergeten om een deel van dat riante uurloon opzij te zetten. Voor de btw, inkomstenbelasting en verzekeringen. Maar ook voor vakanties, ziekte en pensioen. Want tja, bij freelancen geldt simpelweg: niet werken = geen inkomsten. 

Buikpijn - ziek

Qua verzekeringen hebben ze bij YoungOnes wel iets geregeld, dat vind ik fijn om te zien. Bedrijfsaansprakelijkheid en een ongevallenverzekering zijn collectief geregeld bij Collective Benefits. 

Btw-nummer en KOR

Freelancen betekent ook dat je een btw-nummer moet hebben, want je bent aan het werk als zelfstandige. Of je moet gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Dan hoef je geen btw-aangifte te doen, kun je geen btw in rekening brengen bij de opdrachtgever en kun je ook de btw die je betaalt over bedrijfsmatige kosten niet verrekenen.

Kan behoorlijk misgaan

Ik zou me zó kunnen voorstellen dat een jongere dit tijdens de call wel te horen krijgt, maar er vervolgens niets mee doet. Alleen maar bezig is met dat riante uurloon en wat je daar allemaal mee kunt doen. Om vervolgens na een jaar lekker veel werken tot de ontdekking te komen dat je belasting had moeten afdragen. En die btw! Of ziek wordt en dan pas ontdekt dat je dan niets krijgt.

Het kan behoorlijk misgaan met je geld. Voor al die situaties is het belangrijk om geld apart te zetten op een spaarrekening.

Spaarrekeningen vergelijken

Verantwoordelijkheid voor financiën

Dat kun je de makers van de app niet kwalijk nemen – zij hebben hun plicht gedaan door de freelancende jongere erop te wijzen. Als die er niets mee doet is dat de eigen verantwoordelijkheid, ze moeten 18 jaar zijn om zich te kunnen aanmelden. Er zijn ongetwijfeld genoeg 18-jarigen dat dat prima kunnen en ook heel serieus nemen. Maar ook genoeg die daar nog niet goed toe in staat zijn.

Geen geld meer

Niet alleen jongeren

Natuurlijk zijn het niet alleen jonge freelancers die vergeten dat het als freelancer verdiende geld niet allemaal opgemaakt moet worden. Hoeveel mensen kwamen en in coronatijd niet in problemen omdat er geen enkele reserve was om een periode zonder opdrachten te overbruggen? 

Aandacht voor verplichtingen en risico’s

Kortom: overweeg je te gaan werken via YoungOnes of op een andere manier als freelancer aan de slag te gaan? Of heb je kinderen of anderen in jouw omgeving die dit (willen) gaan doen? Besteed dan aandacht aan de verplichtingen en risico’s die erbij komen kijken!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek