Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 14 november 2022, 11:52 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering #verzekeringen #besparen

Afgelopen zaterdag was het zover: alle zorgpremies voor 2023 moesten bekend zijn. Dat lukt ieder jaar weer, ook al zijn er dan tot en met 10 november nog nauwelijks premies gepubliceerd. De verzekeraars wachten duidelijk op elkaar en tot het allerlaatste moment met de bekendmaking van de kosten van hun zorgverzekeringen in het nieuwe jaar.

Vergelijk zorgverzekeringen 2023

En... wat is de uitslag? Is er iets bijzonders gebeurd of eigenlijk hetzelfde als ieder jaar - en dus geen reden om je in jouw zorgverzekering te verdiepen? 

Alle zorgpremies omhoog in 2023

Nou, ik zou zeggen van wel. Alle verzekeraars hebben hun zorgpremie voor 2023 verhoogd, en tot flinke bedragen ook. De kleinste stijging is € 3,45 per maand (Gewoon ZEKUR Vrij), de grootste € 17,70 (ZieZo Basis en De Friesland Zelf Bewust). Iedereen krijgt dus te maken met een hogere zorgpremie volgend jaar. Helemaal als je in 2022 nog gebruik maakt van een collectiviteitskorting - die kortingen verdwijnen allemaal.

Overstappen naar goedkopere zorgverzekering

Het wordt dus flink duurder. Tenzij je overstapt van een ziektekostenverzekering die dit jaar verre van goedkoop was naar een voordeliger polis, dan kun je zomaar minder gaan betalen.

Premiestijging beperken door overstappen

Toch denk ik dat voor de meeste mensen geldt dat het al heel fijn is als je de premiestijging weet te beperken. Ook dat zie ik als besparen op je zorgpremie: als je iets doet om volgend jaar minder te betalen dan het bedrag dat jouw huidige polis in 2023 kost. Dat moet in veel situaties prima kunnen!

Besparen op je zorgpremie 

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de premie van jouw zorgverzekering. De mogelijkheden zal ik in de komende tijd wel weer eens uitgebreid beschrijven, maar in het kort:

  • Kritisch kijken naar de dekking die je nodig hebt. Hoe uitgebreid moet de aanvullende verzekering zijn?
  • Basisverzekering is qua dekking overal hetzelfde - kun je voor een goedkopere verzekeraar kiezen?
  • Een hoger eigen risico kan een behoorlijke premiebesparing opleveren - maar is het voor jou verstandig?
  • De premie per jaar betalen levert je een leuke korting op - als je daar het geld voor hebt is dat slim!
  • Goed vergelijken geeft je inzicht in de markt van zorgverzekeringen en kan jou naar een flink goedkopere polis leiden.

ZieZo Selectief kan niet meer

Laten we eens naar de nieuwe premies kijken. Heel opvallend: de verzekering met de laagste premie van dit jaar - ZieZo Selectief - wordt in 2023 niet meer aangeboden.

Premie € 21,= per maand omhoog!

ZieZo is van Zilveren Kruis en blijft nog wel bestaan, maar dan alleen met de ZieZo Basis polis. Dat is een enorme shock voor de verzekerden die blij waren met hun Selectief verzekering. Van € 108,95 in 2022 zouden ze naar € 129,95 per maand gaan met de Basis. Dat is zomaar even € 21 per maand meer betalen... € 252 voor het hele jaar 2023! En dat terwijl deze verzekerden hebben gekozen voor de goedkoopste polis.

Zorgverzekeringen ZieZo Zilveren Kruis

Waarom bestaat ZieZo eigenlijk nog?

Het verschil met de Zilveren Kruis Basis Budget polis is ook nog maar € 2,= per maand. Hadden ze net zo goed ZieZo helemaal kunnen opdoeken. Dat Zilveren Kruis dat niet heeft gedaan snap ik wel: nu kunnen ze bij de Selectief-verzekerden gewoon een Basis-polis doorduwen zonder dat ze naar een andere verzekeraar gaan. Dat kan ongetwijfeld niet zo makkelijk als je het hele label opheft.

Goedkoopste zorgverzekeringen

De goedkoopste zorgverzekering met het standaard eigen risico van € 385 wordt in 2023 de ZEKUR - jongerenpolis met € 122,95 per maand. Met een verhoogd eigen risico van € 885 betaal je daar ook de laagste premie: € 102,95.

Enorm hogere premies

We hebben het echt over enorm hogere premies dan nu, kijk maar naar de laagste premies van dit jaar:

Laagste zorgpremies 2022

Laagste zorgpremies bij andere verzekeraars

Het zijn ook heel andere namen die we in de toplijsten zien. Jarenlang waren het ongeveer dezelfde  verzekeraars die de laagste premies hanteerden, maar voor 2023 zien de top-5 lijstjes er heel anders uit:

Laagste zorgpremies 2023

Zorgverzekeringen 2023 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.