Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 15 november 2022, 09:49 - Anneke Ranzato-Versloot
#overige #besparen

Armoede - de vele berichten over mensen in geldnood raken me. En ik kom er veel mee in aanraking. Op allerlei manieren. 

Babyspullen en kinderfeestjes

Vorige week woensdag stond ik met een groep collega's van Go-Kids rompertjes op te vouwen bij de Stichting Babyspullen. Zij zorgen ervoor dat (aanstaande) ouders die het financieel zwaar hebben een uitgebreid pakket aan spullen voor het kindje krijgen. Tot voor kort was ik actief bij de Stichting Kinderfeest, die kinderfeestjes regelt voor gezinnen in armoede.

Helpen bij Stichting Babyspullen

Vrijwilligers in geldzaken

Zaterdag was ik op een landelijke dag van het Nibud (en partners) voor vrijwilligers die mensen ondersteunen bij hun geldzaken.

Fikks: wij gaan het fikksen

Daar ontdekte ik meer over Fikks. Kende de naam wel - schreef er in 2020 al over in de blog Hoe geldfit ben jij eigenlijk? Alleen was het toen een initiatief dat gericht was op het signaleren van schulden bij werknemers. Inmiddels biedt Fikks veel meer: een handige app met (anonieme) hulp van buddy's voor mensen met geldzorgen.

Fikks - reken af met je geldzorgen

Nieuwsberichten over armoede

Vanmorgen lees ik een bericht over het Rode Kruis dat in ons eigen land de voedselhulp aan het uitbreiden is.  En over het risico dat jongeren in de bijstand lopen op financiële problemen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan over armoede en financiële zorgen, de kranten en nieuwssites staan er bol van.

Dubbele persoonlijkheid

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik last heb van een soort van dubbele persoonlijkheid als het gaat om armoede en geldzorgen.

Prachtig dat er zoveel hulp is

Aan de ene kant vind ik het dus heel naar dat er zoveel (steeds meer) mensen zijn met financiële problemen. Snap ik heel goed dat het met een lager inkomen of een uitkering een probleem is om rond te komen. Vind ik het prachtig om te zien hoeveel vrijwilligers en stichtingen er bezig zijn met  directe hulp aan mensen in armoede. Voedselbanken, speelgoedbanken, babyspullen, kinderfeestjes, clubjes, menstruatieproducten... er is heel veel mogelijk!

Zelf situatie veranderen

Aan de andere kant heb ik ook het idee dat er heel wat mensen (nee, lang niet allemaal - ik weet het!) zijn die er zelf best iets aan zouden veranderen. Door minder geld uit te geven of te zorgen voor meer inkomsten. Vacatures zijn er in overvloed, wat mij de indruk geeft dat er minder mensen van een uitkering en in armoede zouden hoeven leven dan nu het geval is. 

Helpen de weg te vinden naar betere geldsituatie

Daarom ben ik fan van initiatieven die mensen helpen om de weg te vinden naar een betere geldsituatie. Niet door ze langdurig van alles te geven maar juist door ze financieel redzaam te maken.

Financieel redzaam of zelfredzaam?

Zaterdag werd in een presentatie nadrukkelijk het onderscheid gemaakt tussen redzaam en zelfredzaam. Meestal hebben we het over zelfredzaamheid in geldzaken. Maar er is een groep mensen die het niet zelf kán en ook niet zelf gaat kunnen.

Hulp nodig met geldzaken

Zo realistisch moet je gewoon zijn, ook al denk je misschien 'zo moeilijk is dat toch helemaal niet?'. Voor sommige mensen is het wél moeilijk, dus dat zij geholpen worden is belangrijk en prima.

Geen geld voor hulp

En er zijn ook mensen die het wel zelf zouden kunnen maar er geen tijd voor of zin in hebben... hebben een boekhouder, accountant, administratiekantoor, een financieel adviseur. Daar betalen ze dan voor. Maar ja, als je geldproblemen hebt is de kans dat je geld kunt en wilt uitgeven aan hulp weer klein.

Gratis hulp met geldzaken

Gelukkig is er heel veel hulp die géén geld kost. Alleen moeten ze wel de weg naar die hulp weten te vinden. Daar heb je dan weer Geldfit.nl voor. Een website die als wegwijzer dient: waar kun je terecht met je geldzorgen? Dat er ook een gratis telefoonnummer (0800-8115) is had ik nog niet in beeld en vind ik een goede stap. 

Geldfit - telefoonnummer geldzorgen - 0800-8115

Ik ben er 100% van overtuigd dat als je online vaardig bent én inziet dat je wel wat hulp kunt gebruiken, er genoeg mogelijkheden zijn om die hulp ook te vinden. Toch zijn er de nodige belemmeringen, zoals:

  • onwetendheid: niet in beeld hebben dat je een financieel probleem hebt, denken dat het allemaal wel in orde is of vanzelf komt.
  • trots: te lang blijven hangen in het idee dat je het zelf wel kunt oplossen, te trots zijn om hulp op te zoeken.
  • gebrek aan online vaardigheden: ben je niet zo digitaal, dan is het al een stuk minder vanzelfsprekend om te bedenken waar je kunt zoeken.
  • taalbarrière: er zijn ook heel wat mensen die de Nederlandse taal niet (voldoende) machtig zijn - de vele informatie bereikt hen niet of nauwelijks.

Jij bent vast wel financieel bewust

Als jij dit artikel leest heb je van die laatste twee in elk geval geen last. Grote kans dat er bij jou zelfs helemaal geen geldproblemen spelen. Waarschijnlijk ben je nogal financieel bewust als je onze website bezoekt.

Ga mensen die dat nodig hebben helpen!

Ik hoef jou dan niet de weg te wijzen. Maar jij kunt dat wel voor ánderen doen. Gewoon in je sociale contacten, op jouw social media, maar ook door actief jouw hulp aan te bieden. Daarvoor hoef je geen financieel adviseur of specialist te zijn.

Helpen als vrijwilliger in geldzaken

Heb jij je eigen financiën goed in beeld en op orde, dan kun je een ander daar ook mee helpen als vrijwilliger. Bijvoorbeeld:

Buiten deze landelijke clubs zijn er ook nog allerlei lokale/regionale organisaties die mensen helpen met hun geldzaken. Is toch mooi, als jij zo mensen kan helpen om geldproblemen op te lossen of te voorkomen?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.