Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHulp met spullen of actieve ondersteuning
Armoede - de vele berichten over mensen in geldnood raken me. En ik kom er veel mee in aanraking. Op allerlei manieren.
Vorige week woensdag stond ik met een groep collega's van Go-Kids rompertjes op te vouwen bij de Stichting Babyspullen. Zij zorgen ervoor dat (aanstaande) ouders die het financieel zwaar hebben een uitgebreid pakket aan spullen voor het kindje krijgen. Tot voor kort was ik actief bij de Stichting Kinderfeest, die kinderfeestjes regelt voor gezinnen in armoede.
Zaterdag was ik op een landelijke dag van het Nibud (en partners) voor vrijwilligers die mensen ondersteunen bij hun geldzaken.
Daar ontdekte ik meer over Fikks. Kende de naam wel - schreef er in 2020 al over in de blog Hoe geldfit ben jij eigenlijk? Alleen was het toen een initiatief dat gericht was op het signaleren van schulden bij werknemers. Inmiddels biedt Fikks veel meer: een handige app met (anonieme) hulp van buddy's voor mensen met geldzorgen.
Vanmorgen lees ik een bericht over het Rode Kruis dat in ons eigen land de voedselhulp aan het uitbreiden is. En over het risico dat jongeren in de bijstand lopen op financiële problemen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan over armoede en financiële zorgen, de kranten en nieuwssites staan er bol van.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik last heb van een soort van dubbele persoonlijkheid als het gaat om armoede en geldzorgen.
Aan de ene kant vind ik het dus heel naar dat er zoveel (steeds meer) mensen zijn met financiële problemen. Snap ik heel goed dat het met een lager inkomen of een uitkering een probleem is om rond te komen. Vind ik het prachtig om te zien hoeveel vrijwilligers en stichtingen er bezig zijn met directe hulp aan mensen in armoede. Voedselbanken, speelgoedbanken, babyspullen, kinderfeestjes, clubjes, menstruatieproducten... er is heel veel mogelijk!
Aan de andere kant heb ik ook het idee dat er heel wat mensen (nee, lang niet allemaal - ik weet het!) zijn die er zelf best iets aan zouden veranderen. Door minder geld uit te geven of te zorgen voor meer inkomsten. Vacatures zijn er in overvloed, wat mij de indruk geeft dat er minder mensen van een uitkering en in armoede zouden hoeven leven dan nu het geval is.
Daarom ben ik fan van initiatieven die mensen helpen om de weg te vinden naar een betere geldsituatie. Niet door ze langdurig van alles te geven maar juist door ze financieel redzaam te maken.
Zaterdag werd in een presentatie nadrukkelijk het onderscheid gemaakt tussen redzaam en zelfredzaam. Meestal hebben we het over zelfredzaamheid in geldzaken. Maar er is een groep mensen die het niet zelf kán en ook niet zelf gaat kunnen.
Zo realistisch moet je gewoon zijn, ook al denk je misschien 'zo moeilijk is dat toch helemaal niet?'. Voor sommige mensen is het wél moeilijk, dus dat zij geholpen worden is belangrijk en prima.
En er zijn ook mensen die het wel zelf zouden kunnen maar er geen tijd voor of zin in hebben... hebben een boekhouder, accountant, administratiekantoor, een financieel adviseur. Daar betalen ze dan voor. Maar ja, als je geldproblemen hebt is de kans dat je geld kunt en wilt uitgeven aan hulp weer klein.
Gelukkig is er heel veel hulp die géén geld kost. Alleen moeten ze wel de weg naar die hulp weten te vinden. Daar heb je dan weer Geldfit.nl voor. Een website die als wegwijzer dient: waar kun je terecht met je geldzorgen? Dat er ook een gratis telefoonnummer (0800-8115) is had ik nog niet in beeld en vind ik een goede stap.
Ik ben er 100% van overtuigd dat als je online vaardig bent én inziet dat je wel wat hulp kunt gebruiken, er genoeg mogelijkheden zijn om die hulp ook te vinden. Toch zijn er de nodige belemmeringen, zoals:
Als jij dit artikel leest heb je van die laatste twee in elk geval geen last. Grote kans dat er bij jou zelfs helemaal geen geldproblemen spelen. Waarschijnlijk ben je nogal financieel bewust als je onze website bezoekt.
Ik hoef jou dan niet de weg te wijzen. Maar jij kunt dat wel voor ánderen doen. Gewoon in je sociale contacten, op jouw social media, maar ook door actief jouw hulp aan te bieden. Daarvoor hoef je geen financieel adviseur of specialist te zijn.
Heb jij je eigen financiën goed in beeld en op orde, dan kun je een ander daar ook mee helpen als vrijwilliger. Bijvoorbeeld:
Buiten deze landelijke clubs zijn er ook nog allerlei lokale/regionale organisaties die mensen helpen met hun geldzaken. Is toch mooi, als jij zo mensen kan helpen om geldproblemen op te lossen of te voorkomen?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.