Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 15 november 2022, 16:51 - Jos Koets
#huis kopen #huizenmarkt

Het komt bijna niet voor maar deze keer ben ik van mening dat er een goed wetsvoorstel ingediend is. GroenLinks en PvdA hebben een wetsvoorstel ingediend waarin een landelijk verbod op de verhuur van koopwoningen geregeld wordt. Koopwoningen kunnen dan niet meer worden opgekocht door beleggers voor de verhuur. Ook mogen particulieren die een nieuw huis kopen hun oude huis niet meer aanhouden om te verhuren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor ouders die zo hun kinderen aan een huis willen helpen. 

Een prima plan, wat mij betreft! Maar de kans is klein dat het wetsvoorstel aangenomen zal worden.

Forse stijging huizenprijzen

Op dit moment dalen de huizenprijzen, maar de afgelopen 10 jaar zijn de huizenprijzen enorm gestegen. Dit is voor een deel te danken aan het feit dat veel koopwoningen in de verhuur zijn beland. Het toch al beperkte aanbod aan koopwoningen nam hierdoor verder af en de vraag nam juist toe omdat steeds meer mensen woningen gingen kopen om vervolgens te verhuren. Het door Groenlinks en de PvdA ingediende wetsvoorstel wil hier een einde aan maken.

De belangrijke vraag is natuurlijk hoeveel woningen er per jaar worden opgekocht door "beleggers"?

Tussen 2010 en 2020 is het aantal opgekochte woningen verdubbeld naar 88.000 woningen per jaar. In 2021 daalde dit aantal naar 51.000 woningen. Bovendien houden gemiddeld 62.000 huizenbezitters hun oude woning aan als zij een nieuwe woning kopen. De oude koopwoning wordt vervolgens verhuurd. Als we dus even rekenen dan verdwijnen er tussen de 113.000 en 150.000 koopwoningen per jaar op deze manier van de markt.

Slecht voor doorstroming woningmarkt

Ik vind dit een enorm aantal. Normaal gesproken komt een groot deel van deze woningen bij starters terecht. Deze groep kan na een paar jaar weer een vervolgstap doen naar een andere koopwoning. Hun huidige woning kan dan weer verkocht worden aan een nieuwe starter. Hierdoor ontstaat er een "normale doorstroming" in de woningmarkt.

Deze doorstroming wordt een stuk lastiger nu een deel van deze woningen wordt verhuurd. Het nadeel van huren is dat dit - zeker op de langere termijn - vaak veel duurder is dan kopen. De huurder kan vaak niets tot weinig sparen en kan dan ook geen volgende stap doen. De doorstroming verloopt minder goed als woningen worden opgekocht en verhuurd.

Kabinet heeft andere plannen

Helaas zal het wetsvoorstel waarschijnlijk geen meerderheid krijgen omdat het kabinet het plan niet ziet zitten. Het kabinet is wat mij betreft te kortzichtig. Zij denken de woningnood alleen te kunnen oplossen door meer te gaan bouwen. Maar dit extra bouwen van woningen zal nog een groot probleem gaan worden in Nederland. De natuur en het stikstof probleem zorgen er nu voor dat er bijna niets meer wordt gebouwd. Bovendien worden er geen betaalbare woningen gebouwd voor starters.

Eindelijk eens een goed wetsvoorstel en dan verdwijnt deze weer in de prullenbak.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.