Search
Close this search box.

Komt er een verbod op de verhuur van koopwoningen?

Linkse partijen willen verbod maar de kans is klein dat dit doorgaat

Linkse partijen willen verbod maar de kans is klein dat dit doorgaat

Het komt bijna niet voor maar deze keer ben ik van mening dat er een goed wetsvoorstel ingediend is. GroenLinks en PvdA hebben een wetsvoorstel ingediend waarin een landelijk verbod op de verhuur van koopwoningen geregeld wordt. Koopwoningen kunnen dan niet meer worden opgekocht door beleggers voor de verhuur. Ook mogen particulieren die een nieuw huis kopen hun oude huis niet meer aanhouden om te verhuren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor ouders die zo hun kinderen aan een huis willen helpen. 

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Een prima plan, wat mij betreft! Maar de kans is klein dat het wetsvoorstel aangenomen zal worden.

Forse stijging huizenprijzen

Op dit moment dalen de huizenprijzen, maar de afgelopen 10 jaar zijn de huizenprijzen enorm gestegen. Dit is voor een deel te danken aan het feit dat veel koopwoningen in de verhuur zijn beland. Het toch al beperkte aanbod aan koopwoningen nam hierdoor verder af en de vraag nam juist toe omdat steeds meer mensen woningen gingen kopen om vervolgens te verhuren. Het door Groenlinks en de PvdA ingediende wetsvoorstel wil hier een einde aan maken.

De belangrijke vraag is natuurlijk hoeveel woningen er per jaar worden opgekocht door “beleggers”?

Tussen 2010 en 2020 is het aantal opgekochte woningen verdubbeld naar 88.000 woningen per jaar. In 2021 daalde dit aantal naar 51.000 woningen. Bovendien houden gemiddeld 62.000 huizenbezitters hun oude woning aan als zij een nieuwe woning kopen. De oude koopwoning wordt vervolgens verhuurd. Als we dus even rekenen dan verdwijnen er tussen de 113.000 en 150.000 koopwoningen per jaar op deze manier van de markt.

Slecht voor doorstroming woningmarkt

Ik vind dit een enorm aantal. Normaal gesproken komt een groot deel van deze woningen bij starters terecht. Deze groep kan na een paar jaar weer een vervolgstap doen naar een andere koopwoning. Hun huidige woning kan dan weer verkocht worden aan een nieuwe starter. Hierdoor ontstaat er een “normale doorstroming” in de woningmarkt.

Deze doorstroming wordt een stuk lastiger nu een deel van deze woningen wordt verhuurd. Het nadeel van huren is dat dit – zeker op de langere termijn – vaak veel duurder is dan kopen. De huurder kan vaak niets tot weinig sparen en kan dan ook geen volgende stap doen. De doorstroming verloopt minder goed als woningen worden opgekocht en verhuurd.

Kabinet heeft andere plannen

Helaas zal het wetsvoorstel waarschijnlijk geen meerderheid krijgen omdat het kabinet het plan niet ziet zitten. Het kabinet is wat mij betreft te kortzichtig. Zij denken de woningnood alleen te kunnen oplossen door meer te gaan bouwen. Maar dit extra bouwen van woningen zal nog een groot probleem gaan worden in Nederland. De natuur en het stikstof probleem zorgen er nu voor dat er bijna niets meer wordt gebouwd. Bovendien worden er geen betaalbare woningen gebouwd voor starters.

Eindelijk eens een goed wetsvoorstel en dan verdwijnt deze weer in de prullenbak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Roel van donderdag november 17, 2022 07:45
    Ik denk dat Roel de spijker precies op de kop slaat.
    Maar de rente loopt op en daardoor de investering minder aantrekkelijk maken. Vervolgens zal het krappe aanbod en de beperkte nieuwbouw de huizenprijs hoog houden.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek