Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 16 november 2022, 09:15 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #besparen #overige

SNS Bank deed onderzoek en concludeert dat Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar vaak niet genoeg kennis van geldzaken hebben om goede keuzes te kunnen maken. Dat vind ik vanuit mijn focus op financiële educatie natuurlijk interessant.

Financiële fouten en onduidelijke communicatie

Vaak. Dat is een lastige term, want super subjectief. Het originele onderzoek kan ik niet direct vinden, dus ik moet het even doen met de informatie in het AD-artikel.

Het is een onderzoek onder ruim duizend jonge mensen, waarvan één op de vijf zegt weleens een fout te hebben gemaakt omdat ze een financiële term verkeerd begrepen. En slechts 22% begrijpt alles van de brieven die ze krijgen over geldzaken. Dat gaat dan niet alleen om communicatie van banken en verzekeraars, maar ook van de Belastingdienst of energieleverancier. 

Geldt dat niet voor alle Nederlanders?

Aan de ene kant kun je daarvan schrikken. Aan de andere kant denk ik niet dat dit exclusief voor de groep 18-35 jarigen geldt. Zou het niet zo zijn dat dit voor alle Nederlanders geldt? Of misschien is het bij senioren nog wel meer?

Jongeren zouden het beter moeten snappen

Misschien zou je verwachten dat jongeren het allemaal beter snappen. Omdat ze zo lekker digitaal zijn. In de praktijk is dat niet per se beter dan vroeger zonder internet... informatie opzoeken via Google levert héél veel bronnen op, die niet allemaal even betrouwbaar zijn. Tenzij je hier op HomeFinance terechtkomt natuurlijk 😉.

Jongeren zoeken info via Google

Jip en Janneke taal

Het is niet heel vernieuwend dat SNS zegt dat het belangrijk is dat bedrijven en instanties laagdrempelig communiceren. Natuurlijk is dat belangrijk. Dat ze normale-mensentaal gebruiken, geen ingewikkelde termen. Of zoals ik het noem: Jip en Janneke taal. Daarmee bedoel ik niets negatiefs, het is gewoon fijn als iedereen begrijpt wat je opschrijft. Meer met video, uitleg in beeld en spraak, dat is ook een goed idee.

Komt alleen aan als je ervoor openstaat

Maar dan nog: informatie komt alleen bij je aan als je daarvoor openstaat. Ik denk dat daar een groot deel van het probleem zit.

Geldles op school - juiste moment & insteek?

Iedereen zegt - terecht - dat scholen een belangrijke rol hebben als het gaat om financiële educatie. De vraag is alleen of de geldles bij die leerling op het juiste moment komt. Want zo niet, dan gaat het simpelweg het ene oor / oog in, en het andere weer uit. Dan komt het niet aan omdat die jongere het onderwerp op dat moment niet interessant vindt. Ze moeten éérst het belang zien en voelen. En de les moet aansluiten bij wat het kind / de jongere meemaakt.

Grotere interesse voor geldzaken 

Die interesse voor geldzaken bij jongeren groeit denkt ik wel op dit moment. Zolang ze geld genoeg hebben vinden veel mensen (en jongeren zéker) het niet zo belangrijk. 

Gevoel van 'geld zat' verdwijnt

Door de hogere prijzen zijn er nu steeds meer die dat gevoel van 'geld zat' kwijtraken. Dan ga je er wel aandacht aan besteden. Tenminste, dat hoop ik. Dat je dan geld gaat besparen om uit te komen met je inkomen. Dat het  belang van een gevulde spaarrekening ook duidelijker wordt.

Zelfstandig zaken regelen als je 18 jaar bent

Ik denk dat het moment waarop een jongere 18 jaar wordt wel een mooi aanknopingspunt is voor goede geldlessen. Maar ja, op school heb je klassen met uiteenlopende leeftijden. Dus is een schoolklas wel de juiste plek?

18 jaar worden

Genoeg brieven van instanties

Ze krijgen wel een brief met informatie over wat er verandert als je 18 wordt. Van de overheid, van de bank, van de zorgverzekeraar. De instanties doen hun best wel - alleen is de vraag of zo'n brief (of e-mail) voldoende aandacht krijgt. Of die bijna-18-jarige het op dat moment echt boeit of het makkelijk weer vergeet. En of ze (kunnen) aankloppen bij hun ouders voor ondersteuning.

Geldsessie voor jongeren

Misschien moet de overheid de zeventien-en-een-half jarige jongere actief oproepen voor een geldsessie. Net als gebeurt voor vaccinaties. Dat ze in zo'n geldsessie dan de info krijgen die ze nodig hebben, maar ook vragen kunnen stellen. Ervaringen kunnen uitwisselen. De weg gewezen wordt in geldland. Is dat niet een plan?

MoneySchool in Amsterdam

Op dit moment ben ik voor de MoneySchool bezig met het inrichten van geldsessies voor jongeren bij een welzijnsclub in Amsterdam. Eén van die sessies is daarbij gericht op die groep van bijna of net 18-jarigen. Dat is (nog) kleinschalig, maar deze sessies willen we veel vaker gaan inzetten. Ik ben er heilig van overtuigd dat we daarmee iets bereiken!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.