Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 18 november 2022, 13:00 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #algemene rentes #banken en verzekeraars

De spaarrente kreeg afgelopen dinsdag een mooie boost, toen Bigbank besloot de rente op Flexibel Sparen te verhogen naar 1,0%. Dat was voor het eerst in lange tijd dat de rente op een spaarrekening weer eens de 1% grens bereikte.

Wachten op andere banken

Het wachten was wat de andere banken in de top van de vergelijking voor Vrij Sparen gingen doen. Dat duurde niet lang: vandaag (vrijdag) om 12.00 uur ging de rente bij Renault Bank omhoog naar... 1,0%. Ook het Zweedse Nordax Bank zette een stap naar boven.

Huidige spaarrentes

Gevecht om de koppositie met hoogste spaarrente

Het is duidelijk dat Renault Bank de koppositie in Nederland niet graag aan Bigbank overlaat. Andersom speelt dat ongetwijfeld ook, en dat is in het voordeel van de spaarder: de spaarrente gaat de laatste tijd leuk omhoog.

Bigbank triggert Renault Bank

De verhoging van Bigbank afgelopen dinsdag is ongetwijfeld de aanleiding voor deze nieuwe verhoging door Renault Bank. De aankondiging kreeg ik gistermiddag laat in m'n mailbox.

Raisin: Spaarrente Renault Bank omhoog

Dat mag wel zo doorgaan

Van mij mogen ze hier nog wel even mee doorgaan. Laat Bigbank maar nog een stap zetten, die Renault Bank dan kan volgen. Of andersom natuurlijk. Of misschien wilde Renault Bank gewoon niet uit de top 3 vallen. Want dat zou gebeuren met de 0,8% als ze nu niet verhoogden: Nordax Bank verhoogt naar 0,90%.

Spaarstrijd in Zweden

Voor Nordax speelt kennelijk niet zo zeer de nummer 1 plek, anders hadden ze wel verhoogd naar 1,0% in plaats van 0,90%. Het lijkt er sterk op dat het daar meer gaat om de concurrentie tussen de twee Zweedse banken in het Nederlandse spaarlandschap: Klarna en Nordax. Klarna verhoogde de rente pas naar 0,95% en nu wil de andere Zweedse bank daarbij niet te ver achterblijven. Ze zetten bij Nordax een grote stap: van 0,41% naar 0,90%.

Zweedse vlag

Klein renteverschil geen reden voor overstappen

Daarmee blijven ze nog wel net onder Klarna. Kennelijk hoeven ze niet per se hoger of gelijk, maar willen ze de klanten die ze hebben wel behouden. Voor een renteverschil van 0,05% gaan ze natuurlijk minder snel overstappen naar Klarna dan wanneer dat verschil 0,54% is.

Spaarrente kan nog veel verder omhoog

Het gaat best snel met de verhoging van de spaarrente de laatste tijd. Dat mag ook wel, gezien de forse verhoging van het renteniveau in het algemeen door de stappen van de Europese Centrale Bank (ECB). Ondanks de wel al hogere spaarrentes zou er nog wel ruimte moeten zijn voor verdere verhogingen. Kijk maar eens naar de ontwikkeling van de hoogste spaarrente ten opzichte van de 1-weeks Euribor:

Hoogste spaarrente vs 1 weeks Euribor - tm 18 nov 2022

Dat de Euribor boven de hoogste spaarrente ligt... dat is niet hoe het hoort te zijn en geeft in mijn ogen aan dat de rente op onze spaarrekeningen echt nog wel wat verder omhoog mag. Als je kijkt naar het normale verschil tussen de Euribor en de spaarrente zou je zeggen dat we snel naar een niveau boven de 2% zouden moeten kunnen. Niet dat we daarmee de inflatie compenseren, in de verste verte niet, maar elke verhoging is welkom toch?

1% rente was meer dan 6 jaar geleden

In deze grafiek kun je ook mooi zien hoe lang het geleden is dat de spaarrente door die 1%-grens heen zakte: ergens in de eerste helft van 2016, dus meer dan 6 jaar geleden. Sindsdien ging de rente op spaargeld met stapjes omlaag en bleef heel lang stabiel op een bizar laag niveau.

Nederlandse grootbanken leunen achterover

Dat bizar lage niveau, daar blijven de Nederlandse grootbanken nog lang in hangen. Ik blijf het zeggen: ze zitten in de luxepositie dat spaarders daar toch wel blijven met hun geld. En zolang heel veel klanten dat doen is er voor de bank geen noodzaak om een betere spaarrente te vergoeden. Dus ik zeg: stap over naar een beter renderende spaarrekening.

Hoogste rente met Nederlandse zekerheid

Wil je niet met je geld naar het buitenland vanwege de spaargarantie, kies dan in elk geval voor een rekening met de hoogste rente met de Nederlandse zekerheid! Je kunt die rekeningen makkelijk in beeld krijgen door onze vergelijking te Filteren op garantiestelsel:

Filter spaarrekeningen op garantiestelsel

Ontwikkelingen bij sparen volgen?

We houden je op de hoogte via de mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.