Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 21 november 2022, 10:09 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering #besparen

De zorgpremies voor 2023 zijn nu een week allemaal bekend. Heb jij de nieuwe premie van jouw huidige zorgverzekering als doorgekregen? Of is jouw verzekeraar nog niet zover? Of misschien durven ze nog niet... aangezien de premie bij iedereen hoger zal uitpakken dan wat je nu betaalt.

Zorgpremies 2023 vergelijken

Ik zou me kunnen voorstellen dat je er als een berg tegenop ziet: nóg meer betalen voor je zorgverzekering. Waar moet je het geld daarvoor nou weer vandaan halen dan? Toch zit er niets anders op dan ergens nog wat euro's vandaan te peuteren. Goed te kijken waar je (nog meer) geld kunt besparen. Want de zorgpremie niet betalen, dat is geen optie.

Zorgverzekering is wettelijk verplicht

Het is heel simpel: je bent verplicht om een zorgverzekering te hebben. Het moet gewoon, dat is in de wet vastgelegd. Ja, óók als je nooit ziek bent en je niet eens weet waar je huisarts zit omdat je nooit iets hebt. Dat heeft te maken met solidariteit: we betalen met z'n allen door zorg voor iedereen.

Zorg bereikbaar en betaalbaar voor iedereen

Het is de manier die in Nederland gekozen is om zorg voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te houden. Geen Amerikaanse toestanden waar je torenhoge rekeningen van het ziekenhuis moet betalen als je een operatie nodig hebt. Iedereen verplicht verzekerd en daardoor iedereen recht op zorg.

Wat gebeurt er als je de zorgpremie niet betaalt?

Die wettelijke verplichting betekent ook dat je niet kunt besluiten dat je de zorgpremie niet betaalt. Bij andere verzekeringen kun je dan nog geschorst worden, de verzekering opgeheven, geen dekking meer. Krijg je dan schade - dat is dan jouw eigen probleem. Voor een zorgverzekering werkt dat anders. 

Zorgverzekering stopzetten mag niet

In eerste instantie is het niet zoveel anders: je krijgt betalingsherinneringen van de verzekeraar. Je kunt ook een betalingsregeling afspreken met ze als je een achterstand hebt opgebouwd. Maar doe je niets en blijf je verzuimen om jouw zorgpremie te betalen? Dan mogen ze de verzekering niet beëindigen.

Als wanbetaler gemeld bij CAK

Dus wat gebeurt er dan? Lekker makkelijk: je blijft verzekerd, ook al betaal je niet. Nou... niet helemaal. Als je 6 maanden lang de premie van jouw zorgverzekering niet betaalt, dan meldt de verzekeraar jou aan als wanbetaler bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

CAK - Centraal Administratie Kantoor

Wat betekent het om als wanbetaler naar CAK te gaan?

Je gaat dan premie betalen aan het CAK. Een veel hogere premie dan bij jouw verzekeraar, ze noemen dat de 'bestuursrechtelijke premie'. 

Bestuursrechtelijke premie € 152,20 per maand

Op dit moment is de bestuursrechtelijke premie € 152,20 per persoon. Dat bedrag wordt per jaar bepaald en zal dus volgend jaar ook wel weer aardig omhoog gaan.

Zorgverzekeraar blijft kosten basisdekking vergoeden

De verzekering blijft wel bij jouw eigen zorgverzekeraar lopen, zij vergoeden jouw zorgkosten dus aan de zorgverleners. Die hogere premie betekent niet dat jouw openstaande schuld bij jouw verzekeraar afgelost wordt - dat moet je nog steeds zelf doen, die schuld blijft gewoon staan totdat je die volledig betaald hebt.

Aanvullende verzekering 

Heb je naast de verplichte basisverzekering ook een aanvullende zorgverzekering lopen, dan is de kans groot dat de verzekeraar die wel allang stopgezet heeft tegen de tijd dat je naar het CAK overgezet wordt. Die is tenslotte niet wettelijk verplicht, dus de verzekeraar is ook niet verplicht om die dekking in stand te houden.

Premie ingehouden op loon of uitkering

Misschien denk je: dan betaal ik die bestuursrechtelijke premie toch ook gewoon niet. Alleen gaan ze jou helemaal niet vragen om die te betalen. Het CAK mag de premie inhouden op jouw loon, uitkering of pensioen. Dus gewoon direct halen bij jouw werkgever of uitkeringsinstantie. Ook krijg je jouw zorgtoeslag niet meer uitbetaald - die gaat naar het CAK om de premie mee te betalen.

Premie zorgverzekering

Overstappen kan niet

Het is dus echt geen fijn plan om het zover te laten komen dat jouw verzekering overgeheveld wordt naar het CAK. Het is (nog) duurder en je komt echt niet onder betalen uit. Bovendien kun je aan het eind van het jaar niet overstappen naar een andere zorgverzekering als je dat zou willen. Dat kan sowieso niet als je nog een openstaande schuld hebt voor premies bij jouw zorgverzekeraar.

Hoe kom je van dat CAK af?

Je ziet het - je zorgpremie via het CAK betalen is echt geen pretje en ook geen oplossing voor het feit dat je krap zit. Door de hogere premie die wordt ingehouden op jouw loon of uitkering kom je alleen maar krapper te zitten. Als het toch zover gekomen is wil je er ongetwijfeld zo snel mogelijk weer vanaf.

Schuld betalen, betalingsregeling of schuldhulpverlening

Dat krijg je voor elkaar door jouw schuld bij de zorgverzekeraar af te betalen of daar in elk geval een betalingsregeling voor af te spreken. Of als je in de schuldhulpverlening terechtgekomen bent. Dan zal de verzekeraar jou afmelden bij het CAK en ga je weer gewoon de oude premie betalen.

Zorgpremie voorrang geven

De moraal van dit verhaal? De zorgpremie is één van de maandelijkse vaste lasten die je maar beter voorrang kunt geven op andere uitgaven. Of je het er nou mee eens bent dat de premie in 2023 omhoog gaat of niet, het gaat gebeuren en je hebt ermee te leven.

Besparen op je zorgverzekering

Wat je kunt doen om de schade te beperken is goed kijken of je nog wel goed zit met jouw zorgverzekering. Of het mogelijk is om in het nieuwe jaar te besparen op je zorgpremie door energie te steken in de volgende vragen:

  • welke dekking heb ik écht nodig voor zorgkosten?
  • welke zorgverleners moeten 100% vergoed worden door mijn zorgverzekering?
  • bij welke verzekeraar is dit het goedkoopst?

Zorgverzekeringen vergelijken

LET OP: het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor een hoger eigen risico als je minder zorgpremie wilt betalen. Dan ben je inderdaad goedkoper uit... maar als je geen geld op je spaarrekening hebt is het géén goed idee. Een hoger eigen risico betekent dat je zomaar opeens € 500 extra moet betalen als je zorg nodig hebt gehad.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.