Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 24 november 2022, 08:44 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #betalen

Afgelopen weekend zag ik op TV een reclame langskomen van Riverty. Ik ving op dat het iets met betalen te maken had, dus was ik nieuwsgierig.  De naam zegt immers precies niks. Een snelle Google-search gaf helderheid: het gaat om een nieuwe naam voor AfterPay en nog een paar andere - mij onbekende - namen (Arvato en Infoscore). Achteraf betalen dus.

Kriebels van Riverty

Ik krijg er nogal de kriebels van, de manier waarop Riverty op de website communiceert. Alsof betalen in termijnen en uitgestelde betalingen fantastische oplossingen zijn waarmee ze de mensheid een grote dienst bewijzen. Terwijl het simpelweg heel duur geld lenen is, niets anders. Geen rente? Kan zijn, maar wel dikke boetes als je ook maar iets te laat betaalt.

Riverty - BNPL, achteraf betalen

Hippe maar lege termen

De site staat bol van de hippe termen. Simpel, begrijpelijk en duurzaam. Een natuurlijk gevoel van vrijheid, je eigen richting bepalen, leven op een manier die bij je past. Prachtig. Dat wil iedereen toch?!

Alleen: hoe bereik je dat via kopen op afbetaling? Zij zeggen: "Koop wat je leuk vindt en wij winnen tijd voor je." Is direct je aankopen afrekenen niet veel simpeler en begrijpelijker dan achteraf betalen met allerlei voorwaarden? Dat geeft in mijn ogen veel meer vrijheid.

Duurzame financiële keuzes???

Duurzame financiële keuzes. Wat bedoelen ze daar nou mee? Wat is er duurzaam aan achteraf betalen? Het maakt onnodige spullen kopen in webshops alleen maar makkelijker, is duurzaam? En hoezo vrijheid: je moet echt wel betalen, ook al is het later. 

Makkelijke stap naar geldproblemen

Kopen op afbetaling, dat helpt mensen in de geldproblemen, daar ben ik 100% van overtuigd. En hoe toevallig: vandaag op de website van RTLNieuws: Jongeren vaak in financiële problemen door online shoppen op afbetaling.

BNPL is gewoon geld lenen

Er is tegenwoordig zelfs een officiële afkorting voor: BNPL - dat staat voor Buy Now Pay Later. We kennen het al heel lang als uitgestelde betaling, achteraf betalen, nu halen - volgend jaar betalen, betalen in termijnen, kopen op afbetaling. Het is geld uitgeven dat je niet hebt of in ieder geval niet direct gebruikt. Daarmee is het voor mij geld lenen.

Achteraf betalen van online aankopen

Kan een uitkomst zijn - juist dan een risico

Vorig jaar schreef ik al eens een verontwaardigd artikel over deze constructies: Kopen met Klarna geen lenen? Riverty is een soortgelijke aanbieder als Klarna. En Tinka (voorheen Wehkamp Finance). Ik snap dat het een uitkomst kan zijn als je iets écht nodig hebt en geen geld meer op je rekening. En het lijkt gratis. Is het in eerste instantie ook.

Juist omdat je het geld niet hebt is achteraf betalen gewoon een groot risico. Want als het je niet lukt om geld te sparen voor onverwachte uitgaven, waarom zou het dan wel lukken om deze schuld af te betalen? 

BKR blijft buiten beeld

Als je een aankoop doet met BNPL hoeven ze niet te kijken naar jouw inkomsten en lasten. Geen BKR-toets te doen. En ook geen melding bij het BKR. Zo kun je veel te gemakkelijk schulden stapelen en via deze weg alsnog geld lenen terwijl je al veel schulden hebt. Niet verstandig.

Geen AFM-toezicht voor BNPL aanbieders

Dat maakt het eigenlijk bijzonder vreemd dat de aanbieders van BNPL niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vallen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat er geen rente in rekening gebracht wordt. Dan telt het kennelijk niet als lenen en dus niet onder het AFM-toezicht. 

BNPL behandelen als consumentenkrediet

Hopelijk komt daar snel een einde aan. Ik krijg er een flitskredieten-gevoel bij: onder de radar vliegen om grof geld te verdienen aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Het lijkt mij een heel goed idee dat de toezichthouder zich hiermee gaat bemoeien. Wie weet duurt dat niet lang meer? De AFM schrijft: 

De AFM houdt nu nog geen toezicht op BNPL. Dit zou in de toekomst kunnen veranderen aangezien de Europese Commissie heeft voorgesteld om BNPL te reguleren binnen de Richtlijn Consumentenkrediet. Dan komt BNPL onder toezicht van de AFM en moeten BNPL-aanbieders voldoen aan de wetgeving over onder meer informatieverstrekking, kredietwaardigheidsbeoordeling en achterstandsbeheer. Hier wordt nu op EU-niveau over onderhandeld. Gezien de risico's van achteraf betalen, is de AFM voorstander van het voorstel.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.