Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 29 november 2022, 08:36 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #sparen

Geld besparen - daar houden veel mensen zich in deze tijd mee bezig. Logisch: de prijzen schieten omhoog, dus wordt rondkomen voor steeds meer huishoudens lastig. Wat me opvalt is dat het ook wel voor een soort saamhorigheid zorgt. Dat is dan wel weer mooi.

Het leven weer betaalbaar, dat doen we met elkaar

Neem nou de campagne van het Nibud: Het leven weer betaalbaar, dat doen we met elkaar. Beetje in de stijl van de coronacampagne: Alleen samen krijgen we corona eronder. Samen. Met elkaar. 

Het leven weer betaalbaar, dat doen we met elkaar | Nibud

Die Nibud-campagne draait om twee dingen:

  • geldproblemen voorkomen door actief aan de slag te gaan met jouw geldzaken
  • kijken wat je voor een ander kunt doen

Actief aan de slag met geldzaken

Aandacht besteden aan jouw geldzaken is altijd al verstandig, en wordt belangrijker naarmate je krapper zit in je centen. De beste boekhouders zijn mensen die van een heel laag inkomen leven, riep Arjan Vliegenthart (directeur van het Nibud) laatst op een bijeenkomst. Zij zijn al jaren gewend om heel goed in de gaten te houden waar ze hun geld aan uitgeven. 

Gratis online training

Met de huidige inflatie lopen ook andere inkomensgroepen tegen hun grenzen aan. Zij zijn niet gewend om hun uitgaven te plannen en te budgetteren. Dat is dus wat nu belangrijk is, om geldproblemen te voorkomen. Het Nibud heeft daarvoor een gratis online training gemaakt: Aan de slag met je geldzaken.

Aan de slag met je geldzaken - Gratis online training Nibud

Kijken wat je voor een ander kunt doen

Het tweede punt van Nibud: kijken wat je voor een ander kunt doen. Elkaar helpen. Niet iedereen is even goed met geld, en waarom zou je een ander niet helpen? Dat kan op zoveel manieren! Je kunt iets voor een ander kopen of iets doen dat ze anders geld zou kosten. Luisteren helpt ook al trouwens.

Helpen als vrijwilliger in geldzaken

En heb je wat tijd over... meld je aan als vrijwilliger om mensen te helpen met geldzaken - daarover schreef ik laatst al heel uitgebreid. Nog even in de herhaling , dat kan bijvoorbeeld via deze landelijke organisaties:

Samen besparen

Je kunt ook samen aan de slag met besparen. In je gezin, door alle gezinsleden bewust te maken van de dingen die ze kunnen doen om de kosten terug te brengen. Maar het kan ook samen met anderen.

Spaarkringen van Cash2Grow

Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Spaarkringen van Cash2Grow. Ken je die organisatie? Zelf hoorde ik er ook pas recent iets over - best interessant. Het zijn eigenlijk een soort zelfhulpgroepen, waarbij iedereen als doel heeft om (meer) te sparen. Eén van de initiatiefnemers in Nederland is Julie-Marthe Lehmann, sociologe die promoveerde op dit onderwerp.

Spaarkringen van Cash2Grow

Sparen en besparen ligt natuurlijk heel dicht bij elkaar. Om (meer) te sparen moet je ervoor zorgen dat óf meer geld binnenkrijgt, óf minder geld uitgeeft. Het niveau van inkomsten ligt vaak buiten jouw macht, of in elk geval voor de korte termijn. Waar je jouw geld aan uitgeeft, daar heb je veel meer invloed op. 

Bespaarkring

Ik zou verwachten dat het in die spaarkringen van Cash2Grow ook heel vaak gaat over besparen. Samen besparen, want de deelnemers delen ervaringen en tips. Of je richt zelf een 'Bespaarkring' op met mensen die zich ook (meer) mee bezig willen houden met besparen.

Samen eten

Ook een goed idee: vaker samen eten. Die tip is door de redactie van LevenWonen.nl (de consumentenwebsite van de Stichting Erkend Hypotheekadviseur SEH) uitgeroepen tot beste bespaartip na een wedstrijd. Met een vaste groep mensen elke week bij één van de groepsleden afspreken om daar te eten. Dat is gezellig, bespaart kosten op de maaltijd én op het energieverbruik van iedereen die niet thuis eet.

Samen besparen

Samen is makkelijker dan alleen

Ik ben ervan overtuigd dat samen besparen veel makkelijker is dan in je eentje. Dat merk je al in je gezin: als je er samen voor gaat hoef je geen energie te steken in het overtuigen van partner en kinderen dat ze op uitgaven en verspilling moeten letten. En doe je het met een groep, dan is het niet alleen financieel slim, maar ook nog eens goed voor de sociale contacten.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.