Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 1 december 2022, 08:15 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Het is 1 december, een mooie dag voor de spaarrente in Nederland. De grootbanken vergoeden weer rente en er is nu een bank onder de Nederlandse spaargarantie die een vol procent - 1% - rente betaalt. Interessant!

Spaarrentes vergelijken

Grootbanken vergoeden weer wat rente

Vandaag is de dag waarop de grootbanken eindelijk weer een beetje rente gaan vergoeden over spaargeld. ABN Amro, ING, Rabobank, SNS.. allemaal van 0,01% naar 0,25%. Dat is wel een ver-vijf-en-twintig-voudiging. Is dat om van ondersteboven te zijn? Welnee, kijk maar even naar de vergelijking van spaarrentes... ze bungelen nog steeds onderaan, alleen niet meer met die 0,01%.

Nog twee banken met spaarrente op 0,00% 

Met deze hausse aan renteverhogingen zijn er nog twee banken over die op hun vrij opvraagbare spaarrekeningen géén rente vergoeden: Credit Europe Bank en Knab.

Knab focust op zzp'er

Dat vind ik van Knab ronduit teleurstellend. Als particulier bij Knab bankieren is verre van goedkoop, dan zou je wel enige spaarrente verwachten. Maar eerlijk gezegd denk ik dat Knab helemaal niet meer bezig is met particulieren. Ze focussen zich volledig op de markt van zzp'ers - en als zzp'er kan ik zeggen dat ik erg blij ben met Knab. Nu maar hopen dat dit zo blijft nu Aegon (moeder van Knab) overgenomen wordt door ASR.

Knab - bank voor zzp'ers

Zakelijk sparen: hoogste rente bij ABN Amro!

Niet dat ze bij Knab op zakelijke spaarrekeningen wel rente vergoeden, daarvoor moet je bij - verrassend! - ABN Amro zijn. Maar ja, dan moet je ook een zakelijke betaalrekening hebben daar en dat ga ik echt niet doen.

Oninteressante zakelijke spaarrekeningen

Als er een bank is die graag geld wil binnenhalen lijkt een goede rente op zakelijk spaargeld me een slimme zet. Toch verwacht ik ook weer niet dat dit snel gebeurt. Ik denk dat dit te maken heeft met een gebrek aan bankentrouw bij ondernemers - als het gaat om spaargeld. Heb je een fors spaarsaldo, dan schuif je daarmee makkelijk naar een andere bank als je daar meer rente kunt krijgen. Veel particulieren doen dat (helaas) niet.

Spaarrekening met 1% rente onder Nederlandse garantie

Nog iets bijzonders dus vandaag: een forse renteverhoging bij Yapi Kredi. Met een rentesprong van 0,50% naar 1,00% belanden ze in één keer op nummer 1 in de vergelijking van spaarrentes.

Hoogste spaarrente vrij opvraagbaar - 1 december 2022

Hoogste spaarrentes

YapiKredi op gedeelde nummer 1-positie

Een gedeelde nummer 1 dan wel, want Renault Bank en Bigbank hanteren dezelfde rente. Alleen: die banken vallen niet onder de Nederlandse spaargarantie, het spaargeld daar is in resp. Frankrijk en Estland gegarandeerd.

Yapi Kredi Bank Nederland

Nederlandse bankvergunning, Nederlandse spaargarantie

Yapi Kredi heeft wél een Nederlandse bankvergunning, al doet de naam misschien anders vermoeden. De volledige naam van deze bank is Yapi Kredi Nederland NV - een volledig Nederlandse bank dus. De bank heeft roots in Turkije maar valt dus wel onder de Nederlandse spaargarantie.

Spaargeld overboeken naar Yapi Kredi?

Dus: gaan we nu met z'n allen massaal ons spaargeld overboeken naar Yapi Kredi? Ik ben dol op spaarrekeningen met een hoge rente, maar deze laat ik toch aan me voorbij gaan. Het openen van die Euro-plus spaarrekening heeft namelijk nogal wat voeten in de aarde.

Rekening openen: via de brievenbus!

We zijn inmiddels gewend aan digitaal bankieren, dus denk je dat je bij hen op de website wel een rekening kunt openen. Dat is dus niet het geval: je moet een aanvraagformulier downloaden, printen, invullen en opsturen. Heb je geen printer, dan willen ze het formulier ook wel naar jou opsturen. Maar hij moet dus wel getekend via de post naar ze toe. 

Rekening openen via de post

Rekening beheren: telefonisch of per post

En heb je dan die rekening geopend, kun je die dan wel via internet beheren? Er staat een knop Internetbankieren op hun website, dus dat lijkt er wel op. Helaas: je kunt daar alleen de rekening raadplegen. Het saldo en transacties bekijken dus. Wil je geld opnemen, dan moet dat telefonisch, per post of e-mail. Wat een gedoe!

Kortom: leuk, die 1% rente bij Yapi Kredi - maar ik doe niet mee.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.