Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 5 december 2022, 10:39 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #pensioen #zorgverzekering #belasting

Het einde van 2022 komt met een rap tempo in zicht. Vandaag viert Sinterklaas zijn verjaardag, dus deze week komt de kerstboom van zolder. Voordat je het weet is het Kerstmis en een week later de jaarwisseling... Voordat de champagnekurken knallen is het slim om een aantal financiële zaken te regelen, want dat moet je doen vóór 1 januari 2023.

Jaarlijkse december acties 

Ieder jaar is het weer zo: pas in december gaan we kijken naar wat we echt nog even moeten doen met onze geldzaken. De paar waar ik in elk geval mee aan de slag ga:

  1. jaarruimte afstorten voor m'n pensioen
  2. zorgverzekeringen vergelijken om te zien of we beter kunnen overstappen
  3. jaarpremie voor de zorgverzekering in één keer betalen

Hiermee zorg ik ervoor dat ik niet teveel betaal voor m'n zorgverzekering, dat m'n pensioenopbouw doorkabbelt en dat ik daarvoor de fiscale mogelijkheden benut.

Meer mogelijkheden om belasting te besparen

En dan zijn er nog wel wat andere dingen die je kunt doen als je wilt besparen op de belasting die je moet betalen. Of gebruik wilt maken van regelingen die nu nog gelden en in 2023 niet meer of minder. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een extra aflossing op je hypotheek - je betaalt waarschijnlijk meer rente over je hypotheek dan je krijgt voor je spaargeld. Doe je het vóór de jaarwisseling, dan scheelt het ook weer in je vermogen op 1 januari en dus in de belasting die je daarover moet betalen (in 2024).
  • en belastingvrije schenking - als ouder mag je dit jaar € 5.677 belastingvrij schenken aan je kind. Daarmee druk je jouw vermogen en hevel je alvast geld over naar je kind(eren) zonder dat daar belasting voor betaald hoeft te worden.
  • Een grote aankoop doen - bijvoorbeeld als je toch al van plan was een andere auto of boot te kopen. Zelfde verhaal: je drukt je vermogen door het vóór 1 januari te doen.

Jaarruimte afstorten voor m'n pensioen

Ik ben zzp'er, bouw dus niet automatisch pensioen op zoals de meeste werknemers. Nee - niet alle werknemers bouwen pensioen op via hun werkgever, dus als je daarover twijfelt voor jezelf: zéker even checken! Mijn pensioenvoorziening regel ik door ieder jaar mijn fiscale jaarruimte af te storten in m'n eigen pensioenspaarpot. Dat heb ik dit jaar nog niet gedaan, dus actiepuntje voor de komende weken.

Jaarruimte berekenen

Zorgverzekeringen vergelijken

Ieder jaar verandert er weer van alles in het landschap van de zorgverzekeringen. Daarom maak ik er een gewoonte van om elk jaar opnieuw te bekijken bij welke verzekeraar wij onze zorgpolis willen hebben. Overstappen is heel eenvoudig en heeft nog nooit problemen opgeleverd. Wel flink premievoordeel, dus blijf ik lekker ieder jaar die check doen. 

Zorgpremie besparen

Collectiviteitskorting verdwijnt

Dit jaar verandert zelfs heel veel: buiten de jaarlijkse premiewijzigingen zijn ook de collectiviteitskortingen verdwenen. Nu had ik al geen collectieve zorgverzekering, maar jij misschien wel? Ga dan extra goed na of je nog wel goed zit bij jouw huidige zorgverzekeraar, want het kan prima zo zijn dat je veel goedkoper uit bent bij een andere - terwijl de dekking niet minder hoeft te zijn.

Vergelijk zorgverzekeringen

Zorgpremie voor heel jaar vooruit betalen

Qua zorgpremie sla ik graag twee vliegen in één klap. Door de premie voor het hele jaar ineens te betalen krijg je namelijk bij veel verzekeraars een korting. Niet bij alle, dus jaarbetaling is niet per se slimmer dan maandbetaling. Er zijn verzekeraars die 1% korting geven op je jaarpremie en sommige zelfs 2%. Dat is mooi meegenomen toch?

1% korting interessant bij 1% rente?

Misschien denk je dan: ja - maar als ik een spaarrekening heb met 1% rente win ik er toch niets op als ik 1% korting krijg? Dat is een logische gedachte: het geld gaat van jouw spaarrekening af, dus loop je daar dan 1% rente mis in 2023. 

Waar krijg je de hoogste spaarrente?

Maandpremie terugstorten naar je spaarrekening

Maar: mijn advies is om jezelf elke maand 1/12e van de jaarpremie 'terug te betalen' door het als 'maandpremie' van je betaalrekening naar je spaarrekening terug te boeken. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk je niet inteert op je spaargeld en de zorgpremie alsnog gewoon deel uitmaakt van jouw maandelijkse vaste lasten. Elke maandelijkse storting gaat vanaf dat moment weer rente opleveren op je spaarrekening. En die 1% korting heb je gewoon in één keer in binnen. Je verliest dus ruim minder aan rente dan je aan korting opstrijkt.

Zorgpremie korting

Dus: heb je genoeg spaargeld? Kijk dan bij de vergelijking van zorgpremies niet alleen naar de maandpremies, maar juist naar de jaarpremies. De lijst van goedkoopste zorgverzekeringen pakt dan heel anders uit. En: ook door het betalen van de zorgpremie voor het hele jaar ineens druk je jouw vermogen op 1 januari 2023.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.